אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רק בטניס נשים וגברים מרוויחים אותו דבר וזה עושה טוב לענף צילום: איי אף פי

רק בטניס נשים וגברים מרוויחים אותו דבר וזה עושה טוב לענף

דבריו השובניסטים של מנכ"ל טורניר אינדיאן וולס עוררו מחדש את הדיון על שווי הפרסים לנשים וגברים בטניס. השורה התחתונה: השיוויון בין המינים סייע לענף כולו - לא רק לנשים

24.03.2016, 16:30 | אוריאל דסקל

ריימונד מור התפטר השבוע מתפקידו כמנכ"ל טורניר אינדיאן וולס בעקבות דבריו על טניס נשים. מור מור אמר כי נשים צריכות "ליפול על הברכיים ולהודות לאלוהים" על שברא שחקנים כמו רוג'ר פדרר ורפאל נדאל, שהעלו את הפופולאריות של המשחק. לטענתו, נשים הן "בנות מזל" על הכסף שהן מרוויחות, הנובע ברובו מההצלחה של משחק הגברים.

קראו עוד בכלכליסט

"יש רק דרך אחת לפרש את המונח "יש רק דרך אחת לפרש את המונח 'תרדו על הברכיים', שהוא פוגעני מספיק גם ככה, ו'תודו לגבר'. אנחנו כנשים עברנו דרך ארוכה. אין שום סיבה שניפול על הברכיים בשום שלב". | צילום: איי אף פי "יש רק דרך אחת לפרש את המונח

מור התפוטר, למען האמת. לארי אליסון, הבעלים של הטורניר, די דחף אותו לכיוון ומור התנצל והצהיר: "הדברים שאמרתי על סבב הנשים (WTA) היו בטעם רע ושגויים. אני מצטער על מה שאמרתי, ומתנצל בפני כל השחקניות. הגמר של הנשים שיקף את החוזק של השחקניות במיוחד סרינה ויליאמס וויקטוריה אזרנקה, וה-WTA כולו. שוב, אני מתנצל מעומק הלב על הדברים".

ויליאמס העבירה ביקורת נוקבת על הדברים. "יש רק דרך אחת לפרש את המונח 'תרדו על הברכיים', שהוא פוגעני מספיק גם ככה, ו'תודו לגבר'. אנחנו כנשים עברנו דרך ארוכה. אין שום סיבה שניפול על הברכיים בשום שלב".

מור היה אמור להתפטר אחרי הטעם הרע בבחירת המילים שלו. וכך קרה. אך הוא גם החל דיון, שנובאק ג'וקוביץ', מספר 1 בעולם, העצים: האם לנשים ולגברים מגיע אותו תשלום בטניס?.

"לנשים מגיעים הכבוד והערצה עבור מה שהן עושות בשבע - שמונה השנים האחרונות. שוויון בפרסים היה הנושא העיקרי ששלט בעולם הטניס. עברתי את התהליך הזה, אז אני מבין כמה כוח ואנרגיה השקיעו ב-WTA ושאר התומכים בשוויון בכספי הזכייה כדי להגיע לזה", אמר ג'וקוביץ'."אני מצדיע להן על זה, באמת. הן לחמו על מה שמגיע להן, וקיבלו זאת. מצד שני, אני חושב שעולם הטניס של הגברים, סבב ATP, צריך לדרוש לקבל יותר, כי הסטטיסטיקה מוכיחה שיש לנו הרבה יותר צופים במשחקים של הגברים. אני חושב שזו אחת הסיבות מדוע עלינו להרוויח יותר. נשים צריכות להילחם על מה שהן חושבות שמגיע להן, ואנחנו צריכים להילחם על מה שאנחנו חושבים שמגיע לנו. כל עוד זה המצב, ויש נתונים וסטטיסטיקה זמינים לגבי מי מושך יותר תשומת לב, צופים, מי מוכר יותר כרטיסים ודברים כאלה, ביחס לזה צריך לחלק את הכספים בצורה הוגנת".

ג'וקוביץ הוסיף: "יש לי כבוד רב למה שנשים בספורט עושות ומשיגות. הגוף שלהן שונה מאד מהגוף של גברים. הן עוברות הרבה. ההורמונים ודברים אחרים שעדיף שלא ניכנס אליהם. יש לי כבוד והערכה רבים לנשים, על כך שהן מצליחות להילחם ברמה כל כך גבוהה. רבות מהן הקריבו תקופות משמעותיות של זמן, זמן עם המשפחה או החלטות שהן מקבלות על הגוף שלהן כדי לשחק טניס וספורט מקצועי."

ג'וקוביץ', שחזר מהדברים שאמר והוסיף שצריך להיות שיוויון בין המינים בטניס, נוגע בכמה נקודות - שחשוב להתייחס אליהן.

ג ג'וקוביץ'. צריך להודות לנשים | צילום: גטי אימג'ס ג

לא בר השוואה

קודם כל, האם בכלל ניתן להשוות בין טניס נשים לטניס גברים? לפי מאמר שנכתב על ידי אלכס קרומר (אוניברסיטת סט. גאלן בשוויץ), מוסי רוזנבוים (אוניברסיטת בן גוריון) ועופר משה שפיר (אוניברסיטת ניו יורק בשנחאי), קשה מאוד להשוות בין משחק הגברים למשחק הנשים. החוקרים השוו בין משחקונים במשחקי נשים למשחקונים במשחקי גברים וגילו שהנשים מתמודדות נגד יותר גורמים - מה שמקשה עליהן והופך את המאמץ שלהן והמאמץ של הגברים למאמץ שווה.

במאמר שהתפרסם ב Journal of Sports Economics ומתבסס על 24 הטורנירים בסבב הגברים ו- 23 טורנירים בסבב הנשים, נחשף שמערכה בטניס גברים בעלת יותר משחקונים. ההבדל מובהק גם אחרי שמורידים מהנוסחאות משתנים כגון דירוגים, יתרון ביתיות, סוג משטח, פרסים כספיים, סוג טורניר וכו'. עם זאת, כאשר מבקרים על משתנים פיזיולוגיים כמו גובה ומדד BMI, ההבדל המגדרי בצמידות התוצאה נעלם. "יתרה מזאת, כאשר השווינו משחקי גברים ונשים שדומים מבחינת גובה ו-BMI, אנחנו שוב לא מוצאים שום הבדל, דהיינו מספר המשחקונים פר מערכה לא שונה בין המינים", אומר אלכס קרומר. "אחת ההצעות שהצענו היא שיש צורך בשינוי חוקה על בסיס מגדרי - למשל גובה הרשת שונה או משקל כדור שונה בין גברים לנשים. שוני מגדרי כזה בחוקה נהוג בהמון ענפי ספורט כמו למשל: כדורסל, כדורעף, ריצת משוכות, זריקת כידון וכו'. אם השינוי יקרה, אז ניתן יהיה גם לשחק משחק של הטוב מחמש מערכות גם אצל נשים".

אז לפי החוקרים, נשים יכולות לשחק אותו זמן, באותה עוצמת תחרותיות, אם יתאימו להן את המשחק. כלומר, משחקי גברים צמודים יותר, ארוכים יותר וכו' - בגלל הנושא הפיזיולוגי בלבד.

שיוויון למען יותר כסף

נקודה נוספת ששווה להדגיש היא שקרוב לוודאי שגברים מרוויחים יותר כסף הודות לכך שהם משחקים לצד הנשים בטורנירים. קחו לשם השוואה את כספי הזכייה בכל אחד מטורנירי הגרנד סלאם של הטניס לעומת הפרסים המחולקים לזוכים בכל אחד מטורנירי הגולף המרכזיים.

ההבדל הוא שהנשים בטניס משחקות לצד הגברים בטורניר הגרנד סלאם, ורשתות השידור משלמות עבור הזכויות לשדר את כל הטורניר, הן הגברים והן הנשים, כולל כל הכוכבים הנלווים. זה הוביל לכך שכספי הזכייה מחולקים באופן שווה בין גברים ונשים.

זה לא המקרה בגולף, שם הגברים והנשים משחקים בטורנירים נפרדים. כתוצאה מכך, שווי זכויות השידור בין הטורנירים של הגברים והנשים שונה באופן מהותי.

השיוויון בטניס העלה את ההכנסות של הטורנירים באופן ניכר. מאז שהחליטו על תשלום שווה לנשים וגברים באמצע שנות ה-2000, ההכנסות של טורנירי הטניס עלו באופן ניכר וכך גם הפרסים לגברים ולנשים. כיום פרס בגרנד סלאם של טניס נע בין 2.5 ל-3 מיליון דולר לזוכה. בגולף הפרס המקסימלי הוא פחות מ-2 מיליון דולר לזוכה ממין זכר ופחות ממיליון דולר לזוכה ממין נקבה - אמנם זו עלייה מתחילת שנות ה-2000 אך לא כזו שמשתווה לטניס, שם, בחלק מהטורנירים, סכומי הפרסים גדלו ב-10% עד 20% מדי שנה. המצב הזה עוד יכול להשתנות. שותפות שנחתמה לאחרונה בין סבב PGA וה-LPGA פתח את האפשרות ששני הסבבים יתקיימו בו זמנית באותו מקום. אם הדבר אכן יצא לפועל, יעלה השווי של הטורנירים, וקרוב לוודאי סכומי הכסף שירוויחו הנשים והגברים יגדלו - ואז כל עניין השיוויון כמנוע צמיחה לענף כולו יוכח פעם נוספת.

כמו כן, האקסיומה שצופים יותר במשחקי גברים ומשחקי נשים, היא שגויה. בכמה וכמה גמרי גרנד סלמים בשנים האחרונות היו יותר צופים בגמר הנשים וגמר הגברים. באינדיאן וולס בעצמו נמכרו יותר כרטיסים לחצי הגמר בין סרינה וויליאמס לאגה רדוואנסקה מאשר לחצי הגמר בין מילוש ראוניץ' לדויד גופין.

"אנשים מגיעים לראות טניס נשים בדיוק כמו שהם באים לראות טניס גברים, זה תלוי מי משחק ואיפה", סכים אנדי מארי, הטניסאי הסקוטי, שהמאמנת שלו היא אמילי מורסמו. "בטניס הגברי היה מזל גדול שהיו לנו שחקני ענק בעשור האחרון. זה נהדר. אבל כל הטניס, נשים וגברים, צריכים להינות מזה. לא רק משחק הגברים".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
דוגמת הקהל שהובאה פה לא באמת תופסת...
"באינדיאן וולס בעצמו נמכרו יותר כרטיסים לחצי הגמר בין סרינה וויליאמס לאגה רדוואנסקה מאשר לחצי הגמר בין מילוש ראוניץ' לדויד גופין." כן.. מקום 1 נגד מקום 2.. במשחק שכולל נציגה מקומית שנחשבת לגיבורת טניס ואפילו אגדה במדינה שלה.. מול משחק בין שני מדורגים מחוץ לעשירייה הראשונה בעולם.. שניהם לא מקומיים.. אחד מהם יחסית אלמוני. זה בערך כמו להגיד שלגמר מונדיאל הנשים היו יותר צופים מאשר למשחק של נבחרת ישראל..
baryo  |  27.03.16
2.
ההבדל הוא "בגלל הנושא הפיזיולוגי בלבד"
מה אתה אומר? כולם יודעים שיש סיבה להבדל - גברים יותר חזקים מנשים. זאת הסיבה שמשחקים בין גברים יותר מעניינים ומושכים יותר קהל בכל ספורט. להגיד שלפעמים יש משחקי נשים שמושכים יותר קהל זאת לא הוכחה לכלום - צריך להסתכל על הממוצע, ועל פי זה לחלק את פרסי הזכייה.
בנימין , מודיעין  |  26.03.16
1.
מצטער אבל הנתונים שהבאתם בכתבה לא מוכיחים כלום
אי אפשר לקשר את העלייה בהכנסות לשיוון שנשים קיבלו בפרסי הזכייה, כמעט בכול ענפי הספורט הפופלרים הייתה צמיחה אדירה בשנים האחרונות בהכסות, הסכמי שידור עלו בצורה אסטרונומית גם בNBA וNFL וגם בליגות הכדורגל הבכירות שבהן אני פחות מתמצא, בין השאר על ידי חשיפה לשווקים חדשים, תקשורת שהתפתחה בכול העולם והפכה את הספורט לנגיש יותר ועוד. אם נשים רגע את הפולטקלי קוקרט בצד, רוב הציבור מוצא יותר עניין בסבב הגברים, בעיקר בכוכבים שלו, הניסוח של מור היה דוחה, אבל ההתנפלות אחר כך על דג'וקוביץ לדוגמה שאמר שצריך לשקול לעלות את פרסי הזכייה לגברים היא מגוכחת. אי אפשר לייצר שיוויון מלאכותי איפה שאין.
שחר  |  24.03.16