אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פריגו צריכה לזכות מחדש באהדת המשקיעים ב־2016 צילום: נמרוד גליקמן

ניתוח כלכליסט

פריגו צריכה לזכות מחדש באהדת המשקיעים ב־2016

מניית פריגו זינקה פי 12 בתוך עשור בת"א. אך ביטול הצעת הרכש של מיילן ותוצאות מאכזבות ל־2015 הפכו את התמונה. כך, מתחילת השנה נפלה החברה ב־11%. צעדי התייעלות ותרופות שיושקו השנה עשויים לאושש את המניה כתבה שלישית בסדרה

24.03.2016, 08:10 | אורי טל טנא

למניית חברת התרופות פריגו יש המשקל המקסימלי במדדי ת"א־25 ות"א־100: 10%. כלומר, היא מהווה חלק מהותי מתיק ההשקעות של הציבור. מתחילת השנה נפלה המניה ב־11% וגרעה 1% משני המדדים.

קראו עוד בכלכליסט

משקל מניות הפארמה במדד ת"א־100 עומד על 30%, כשטבע, מיילן ופריגו מהוות 24%. "כלכליסט" מתמקד בשלוש המשפיעות הגדולות על המדד ובוחן את מפת הדרכים שלהן. שתי הכתבות הראשונות בסדרה עסקו בטבע ובמיילן, וזו האחרונה תסקור את פריגו.

אומגה אכזבה בתוצאות

מניית פריגו, שנסחרת גם בבורסת ניו יורק, הושפעה לרעה מהחשש לפיקוח על מחירי התרופות בארה"ב, כשבנוסף תוצאות החברה אכזבו את המשקיעים. דו"חות הרבעון הרביעי של 2015 נפגעו מכך שהרכישה הגדולה האחרונה של החברה, אומגה, הציגה תוצאות חלשות מהצפוי. כתוצאה מירידות השערים פריגו נסחרת לפי מכפיל רווח 16 על הרווח מהשנה שעברה ולפי מכפיל רווח 13 על הרווח שהחברה צופה השנה.

פריגו התחילה להיסחר בבורסת תל אביב אחרי שרכשה את יצרנית התרופות הגנרית הישראלית אגיס. בשנים 2005–2015 שווי המניה של פריגו זינק פי 12, והיא היתה אחת המניות האהודות ביותר על ידי מנהלי ההשקעות בתל אביב. המניה הגיעה למחיר שיא של יותר מ־200 דולר באפריל 2015 בעקבות הצעת הרכש שקיבלה ממיילן. אך לאחר כישלון הצעת הרכש ואכזבה מהדו"חות ירד מחיר המניה ירד ל־131.5 דולר.

ג ג'וזף פאפא מנכ"ל פריגו ג

פריגו פועלת בשלושה תחומים עיקריים: תחום התרופות ללא מרשם (OTC) בארה"ב ובשווקים בינלאומיים (בעיקר בריטניה, מקסיקו, אוסטרליה וישראל), שאחראי לכמחצית מההכנסות; התחום הגנרי עם שיעור רווחיות גבוה; ותחום התרופות ללא מרשם באירופה. בנוסף לפריגו יש זכות לתמלוגים מהתרופה טיסברי (לטיפול בטרשת נפוצה).

פריגו רכשה את אומגה ב־4.5 מיליארד דולר (במזומן ומניות) ב־2015. הרכישה יצרה לפריגו חטיבה גדולה המוכרת תרופות ללא מרשם באירופה. הרכישה הושלמה בסוף מרץ 2015, ולכן תוצאות אומגה ב־2015 כוללות רק שלושה רבעונים.

המכירות של אומגה באותה תקופה היו 1.03 מיליארד דולר והרווח התפעולי המתואם היה 163 מיליון דולר — רווחיות מאכזבת יחסית לציפיות ויחסית למחיר שפריגו שילמה עבורה. פריגו מקווה ליצור סינרגיה ממיזוג הפעילות של אומגה באמצעות שיפור הייצור והרכש של שתי החברות. סינרגיה נוספת צפויה בטווח הזמן הארוך יותר באמצעות השקת חלק ממוצרי פריגו הנמכרים בארה"ב גם באירופה לאחר קבלת אישורים.

פריגו פריגו פריגו

התמלוגים מטיסברי נוספו לפריגו בעקבות רכישת חברת אלאן ב־6.8 מיליארד דולר (במזומן ובמניות) ב־2013. לפריגו זכות לתמלוגים של 18% ממכירות תרופת טיסברי (המשווקת על ידי ביוג'ן).

 אם המכירות השנתיות יעברו את סף 2 מיליארד הדולרים בשנה, שיעור התמלוגים יעלה ל־25% עבור ההפרש שמעל ל־2 מיליארד דולר. אך הצמיחה במכירות טיסברי נבלמה החל מהמחצית השנייה של 2014, ומאז המכירות שומרות על יציבות יחסית.

ב־2015 קיבלה פריגו מטיסברי תמלוגים של 334 מיליון דולר, והכירה ברווח תפעולי של 319 מיליון דולר מהתחום. שיעור המס על מכירות אלו הוא 1% בלבד (בעקבות הטבות המס באירלנד), ולכן כמעט כל הרווח התפעולי הנוצר ממכירות טיסברי מתורגם לרווח נקי. תחום זה אחראי ליותר מחמישית מהרווח התפעולי של פריגו, ולכן גם לה יש תלות רבה בהתפתחות התרופות המתחרות למחלת הטרשת נפוצה.

ב־2017 צפוי אישור FDA לשיווק התרופה ocrelizumab המפותחת על ידי ענקית התרופות רוש, שהציגה יעילות גבוהה מאוד בניסויים, אך מנגד יש לה תופעות לוואי מסוכנות. התרופה של רוש צפויה להתחרות באותו נתח שוק של התרופה טיסברי, שגם הציגה יעילות גבוהה וגרמה לתופעות לוואי מסוכנות.

תתחרה במשאף של טבע

עיקר הפעילות של פריגו בתחום התרופות ללא מרשם בארה"ב מתבצע באמצעות מיתוג תרופות ותחליפי חלב תחת מותג פרטי של רשתות קמעונאיות. מכירות התחום עמדו על 2.8 מיליארד דולר ב־2015, והרווח התפעולי המתואם עמד על 547 מיליון דולר.

למרות עלייה מתונה בלבד במכירות התחום, הרווח התפעולי בשנה החולפת היה גבוה ב־21.5% מאשר ב־2014 בעיקר בזכות תמהיל המכירות והתייעלות. לתחום זה שיעור רווחיות תפעולית נמוך יחסית לתחום תרופות המרשם הגנריות, אבל הוא זוכה ליציבות רבה יותר בפעילות, ובדרך כלל הוא מתומחר לפי מכפיל רווח גבוה יותר. זאת מכיוון שהמשקיעים מאפייינים אותו יותר כתחום של מכירות קמעונאיות מאשר כתחום של תרופות.

לפריגו חטיבת תרופות מרשם גנריות שעיקר הפעילות שלה בארה"ב ובאנגליה. מכירות החטיבה הגנרית עקפו השנה לראשונה את רף מיליארד הדולרים, והיא הציגה רווח תפעולי מתואם של 491 מיליון דולר.

מפעל פריגו מפעל פריגו מפעל פריגו

 שיעור הרווח התפעולי של החטיבה היה 46%. פריגו שומרת על שיעור רווחיות תפעולית גבוה באמצעות התמקדות במוצרים שפיתוחם וייצורם מורכבים. אחד המוצרים הבולטים בצבר התרופות של פריגו הוא מקבילה גנרית למשאף ProAir של טבע. למשאף של טבע היו מכירות של 549 מיליון דולר ב־2015. טבע ופריגו הגיעו להסכם שלפיו פריגו תוכל להשיק גרסה גנרית למשאף החל מ־19 בדצמבר 2016 בהיקפים מוגבלים. המגבלה הכמותית תוסר ביוני 2018. כחלק מהתמודדות עם התחרות הצפויה, טבע כבר השיקה משאף מתקדם יותר, כך שהמשאף של פריגו צפוי להיות נחות יחסית לזה של טבע.

עשויה להיות יעד לרכישה

פריגו הציגה צפי אגרסיבי לרווח לשנה הנוכחית: 1.41–1.37 מיליארד דולר (9.5–9.8 דולר למניה). החברה מעריכה שהמחצית הראשונה של השנה תהיה חלשה יחסית, ותתרום כ־40% מהרווח הנקי השנתי, ואילו המחצית השנייה תהיה חזקה יותר ותתרום כ־60% מהרווח השנתי. הסיבות להפרש בין שני חצאי השנה הן תזמון השקות מוצרים ועונתיות רגילה הנובעת מעונת השפעת בארה"ב ובאירופה. החברה חוזה מכירות בסך 1.2 מיליארד דולר מהשקתם של מוצרים חדשים בשלוש השנים הקרובות.

הצפי לעלייה ברווחיות מתבסס, בין היתר, על תוכנית התייעלות שתכלול יציאה מעסקי הוויטמינים, מינרלים ותוספי התזונה (שהם בעלי שיעור רווחיות תפעולי נמוך), צמצום כוח אדם של 800 עובדים (מרבית הצמצום תנבע מיציאה מעסקי הוויטמינים והמינרלים) וריכוז שרשרת האספקה באירלנד לצורך התייעלות ומימוש הקלות מס. פריגו מקווה ששילוב צעדים אלו יביא לחברה לחיסכון של 175 מיליון דולר בשנה (חסכונות אלו צפויים להגיע למיצוי מלא החל מ־2017). בנוסף, פריגו תיהנה מאיחוד של שנה שלמה של דו"חות אומגה (ולא רק שלושה רבעונים).

פריגו גם מקווה ליהנות מסינרגיה עם אומגה, ממספר תרופות גנריות אשר רכשה את הזכויות עליהן בשלהי 2015 ובתחילת ב־2016, ומצמיחה אורגנית. בנוסף, החברה מקווה שהמגמה של הפיכת חלק מתרופות המרשם לתרופות ללא מרשם תחזק את חטיבת התרופות ללא מרשם. נקודת חוזק נוספת של פריגו היא החטיבה הגנרית הרווחית מאוד שלה. מנגד, התלות הגבוהה בהכנסות מטיסברי והתוצאות המאכזבות באירופה מהוות נקודות חולשה.

לפריגו עודף התחייבויות פיננסיות נטו של כ־5.5 מיליארד דולר. לחברה תוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף 1.5 מיליארד דולר בשלוש השנים הקרובות. המינוף הנמוך יחסית של פריגו מאפשר לה להמשיך ולבצע רכישות מהותיות. מנגד, פריגו עדיין יכולה להיות יעד לרכישה מצד חברת תרופות גדולה, אם כזו תרצה להיכנס לתחום ה־OTC בארה"ב ובאירופה.

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

תגיות