אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ליבא מהנדסים להייטק, או לטפח ישראלים?

ליבא מהנדסים להייטק, או לטפח ישראלים?

יבוא מהנדסים הוא יתרון רב למעסיקים בטווח הקצר אבל עבור העתיד יש להכשיר את ה"לוחמים" החדשים שהם המהנדסים ומפתחי התוכנה

25.03.2016, 08:09 | עופר בנגל

כפי שנודע לאחרונה, משרד ראש הממשלה מקדם יבוא עובדים ומהנדסים זרים לשוק ההייטק הישראלי הרותח. יבוא המהנדסים, עונה על בעיה אמיתית וכואבת של סטארטאפים וחברות טכנולוגיה גדולות יותר בהן יש מחסור בכוח אדם מיומן ומנוסה. זה לא סוד שכיום מתנהלת "מלחמה" בין חברות הייטק על טאלנטים, דבר שגורר משכורות עתק, וניידות עובדים לא בריאה.

אנחנו הישראלים, גאים במיתוג שלנו כ"סטארטאפ ניישן", ממציאי הדיסק און קי וווייז, ואכן פיתוחים ישראליים משפיעים על מיליוני אנשים ברחבי העולם. רוב החברות הישראליות משאירות את מערך הפיתוח שלהן בארץ מסיבה טובה - כאן יש כח אדם איכותי ביותר, מוטיבציה אישית גבוהה ונכונות להתגייס ולהשקיע במשימות מורכבות.

אולם למרות סיפורי האקזיטים המופלאים של העשורים האחרונים – מקצועות כמו ראיית חשבון ומשפטים עדיין נתפשים בקרב רב הצעירים כהרבה יותר אטרקטיביים מהנדסה. עם כל הכבוד למקצועות אלו (ויש) - תרומתם (בעיני) לכלכלת המדינה פחותה בהרבה, שלא לדבר על כך שיש בהם עודף כח אדם והזדמנות קטנה בהרבה לפיתוח אישי. כדי לתקן זאת יש לשנות את מודל החיקוי של הדור הצעיר.

מהנדס תוכנה, צילום: Shutterstock מהנדס תוכנה | צילום: Shutterstock מהנדס תוכנה, צילום: Shutterstock

בשנות השישים גיבורינו היו טייסים וקצינים (היום אלו בוגרי ריאליטי ודוגמניות) אך בעולמינו החדש עוצמה כלכלית שקולה ואף עולה על זו הצבאית. ראש החץ של כלכלת ישראל הן יכולותיה הטכנולוגיות וה"לוחמים" החדשים הם המהנדסים ומפתחי התוכנה. זוהי החזית של המאה העשרים ואחת גם במובן של חוסן מדיני וגם ברמת ההגשמה האישית.

אז כן או לא עובדים זרים? בטווח הקצר אני רואה לכך יתרון רב למעסיקים, פחות לעובדים ובמיוחד הפחות מנוסים שבהם, שעלולים להתקשות עוד יותר במציאת עבודה. אולם יחד עם הפתרון הזמני הזה היה ראוי להציג תוכנית רחבה עם מטרות ברורות של הכפלת ושילוש כמות המהנדסים שהאוניברסיטאות והמכללות מכשירים, כך שבעוד 10-5 שנים לא נזדקק ל"תאילנדים של ההייטק" או חמור מכך, שנאבד את המוחות, הסטארטאפים והקדמה הטכנולוגית שלנו לטובת ארצות הברית ואירופה.

כדי להזין את ה"משפך" החינוכי הזה יש להתחיל בשלבים המוקדמים יותר, לעודד לימודים ריאליים על ידי הכנסת מחשבים ושיעורי תכנות כבר בבתי ספר יסודיים, למסד שיעורי הגברה ופעילויות שלאחר הלימודים בתיכונים ולקדם מלגות הצטיינות והעדפות מתקנות למגזרים שונים בקבלה ללימודים הגבוהים.

יש לעשות הכל על מנת לצמצם את הפערים הקיימים בחברה הישראלית (מרכז-פריפריה, גברים-נשים, יהודים-ערבים, חילונים-דתיים) דרך החינוך, ומשם לנתב את המצטיינים והמצטיינות להייטק. זוהי הדרך שלנו לקדם את המדינה, לפתח את שוק העבודה, לצמצם את הפערים ולהשאיר את ההייטק שאנחנו כל כך גאים בו בארץ.

האם מסוגל שר החינוך, בוגר הייטק בעצמו להרים את הכפפה הזאת? ימים יגידו.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת התוכנה הארגונית Redis Labs

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
אין שום מחסור
קצת לפני התפוצצות בועת הנסדאק של 2000, היה באמת מחסור אז הכשירו סטודנטים למתמטיקה ופיזיקה לעבוד בתכנות, והפקולטות למדעי המחשב שילשו וריבעו את גודלן, כך כתוך סמסטר אחד כבר היה לחברות עודף מועמדים. זה לקח כמעט אותו זמן כמו להכשיר סטודנט בוגר מדעי המחשב - כי בשני המקרים אין כמעט קשר בין החומר הנלמד בקורסי החובה לבין עבודה עם כלים וטכנולוגיות שמקובלים בתעשייה. כיום אין שום מחסור. הקפיטליסטים מפונקים - או במילים פשוטות, תאבי בצע - ורוצים מהנדס בוגר אונ' כשלמעשה אין להם שום צורך לירות בתותח כדי להפיל זבוב. אבל הם גם רוצים לשלם לו כמו למנקה רחובות בהודו. הקפיטליסטים רוצים אנשים שמכירים טכנולוגיות מיד מהיום הראשון בפרוייקט. איפה ילמדו אותן? - בבית, על חשבון זמנם החופשי. לראיון תתייצב עם כל הידע מוכן בראש. למה זה עובד לקפיטליסטים? כי אנחנו אולי אינטליגנטים, אבל לא חכמים. אין צורך בקפיטליסט. מתכנתים: התאגדו בקואופרטיבים דמוקרטיים.
28.03.16
5.
מה פתאום לטפח ישראלים ?! חייבים לייבא מהנדסים מסין
ובאותה הזדמנות להחליף גם את ממשלת הנבלות שעובדת בשביל האליטות בממשלה תוצרת סין - זה יהיה הרבה יותר זול ככה לא נהייה תקועים עם פוליטיקאים שמוכרים את הדמוקרטיה תמורת צ'ופרים מהטייקונים, נוכל להחליף את הממשלה ברגע שיפסיקו לשרת את הבוחר - קוראים לזה דמוקרטיה בניגוד למשטר הפיאודלי שיש לנו עכשיו (ע"ע : לוביסטים )
אני טועה ?  |  26.03.16
3.
על כל משרת הנדסת תוכנה ישנם כ 50 מועמדים מתמודדים. התחרות עצומה!
בחברות המבוססות והמבוקשות ביותר, המספר אף גבוה יותר והן מסננות מאות אם לא אלפי קורות חיים של מהנדסים בשבוע עבודה בודד. שלא לדבר על כך שהזמן הממוצע של מהנדס להחזיק בתפקיד כזה הוא שנה עד שלוש שנים לכל היותר, שאחריהן, הוא צריך להתחיל לחפש עבודה חדשה וללכת שוב לעבור ראיונות עבודה קשים ומסננים ביותר. גם כשמסתכלים על נתוני הלמ"ס, רואים שבמקצועות ההייטק אין שום סימון למחסור וישנה סטגנציה מוחלטת בין גידול האוכלוסיה לכמות המשרות והגיוסים אליהן בפועל. גם כמות המשרות הפתוחות בפועל לא מעידה על המוטיבציה שלנו המגייסים לאייש אותן באופן מידי. לעתים אנו מחפשים בנרות איזה גאון ומוכנים לראיין מועמדים באופן תמידי במשך חודשים רבים עד אשר נמצא את האחד. כמעסיק וכמגייס, אני עד עכשיו לא מצליח להבין מדוע מעוניינים לייבא מהנדסים חיצוניים כשאין שום סימן למחסור. אולי כל מטרתו של המהלך הוא אינטרס זר של ממשלת ביבי להוריד את השכר הנהוג במקצוע באופן יזום? הכי קל להתמודד עם ההגירה השלילית מהארץ, ובראשה יוצאי ברית המועצות המוכשרים, באמצעות אי תיקון המצב במדינה והבאת הודים במקומם, שיחיו ויעבדו כאן כמה שנים, ישאירו את המשפחה שלהם מאחור ויישלחו אליהם את הכסף שהם ירוויחו כאן, ששם הוא שווה הון תועפות. ואם אפשר גם על הדרך להרוג את עשירונים 9 ו 10, אז אדרבה...
ראש צוות פיתוח  |  25.03.16
לכל התגובות