אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הזזתם את השעון?

ישראל עברה לשעון קיץ. אבל מי בעצם קובע מהי השעה הנכונה בארץ ובעולם? התשובה קשורה לאטום של גז צזיום

25.03.2016, 08:13 | עוזי בלומר

בלילה שבין יום חמישי לשישי עברה ישראל לשעון קיץ, ומחוגי השעון הוזזו שעה קדימה. אולי זה הזמן לבדוק מי בעצם קובע מה השעה? תהליך קביעת השעה בישראל הוא הליך רשמי שמבוצע מכוח "חוק הזמן" (1992). על התהליך אחראי משרד הכלכלה, באמצעות המעבדה הלאומית לפיסיקה, בקמפוס גבעת רם באונ' העברית בירושלים.

בתהליך קביעת השעה בעולם מעורבות 50 מעבדות זמן, ובהן 400 שעונים אטומיים מדויקים. נתוני המעבדות האלה מוזרמים למרכז המידות והמשקולות העולמי בצרפת   (BIPM) שם הם משוקללים, וכך נקבע הזמן העולמי שנקרא Universal Coordinated Time.

מהם שעונים אטומיים? מדוב בשעונים המדויקים ביותר בעולם, והם אלה שמגדירים את משך יחידת הזמן שאנו קוראים לה "שנייה". הם מבוססים על העיקרון שלאטומים של חומרים מסוימים יש תדר קבוע ומדויק מאד. מדידת הזמן מתבצעת באמצעות בדיקת תדירות הרטט של אטום גז צזיום 133 בתוך מיכל ואקום שנמצא בשעון. בשנת 1967 נקבעה ההגדרה של יחידת הזמן "שנייה" כהגדרת התדר של קרינה הנפלטת מאטום צזיום 133, והתדר במספרים הוא 9,192,631,770 הרץ.

 ד"ר נדיה גולדובסקי היא הממונה על מדידות זמן ותדר במעבדה הלאומית לפיסיקה במשרד הכלכלה. ד"ר גולדובסקי מבצעת את המדידה באמצעות שני שעונים אטומיים בעלי רמת דיוק של שנייה בחזקת מינוס 15, או מה שמכונה " Femto Second ". הגדרות הזמן המדויקות האלה משמשות מערכות טכנולוגיות רבות בתחומי התקשורת והניווט הלווייני והארצי, וגם מערכות צבאיות כגון "כיפת ברזל", "חץ" ומערכות ניווט מטוסים.

המערכת שד"ר גולדובסקי מפעילה משווה 86,400 פעמים ביממה את תוצאות מדידת הזמן בארץ עם תוצאות מדידת זמן של מעבדות אחרות בעולם, ולנתונים מירושלים יש משקל משמעותי בקביעת השעה בעולם. מחיר השעונים האטומיים שפועלים בירושלים הוא כמיליון שקל ליחידה, ובמעבדה כבר מתכננים לרכוש את דור השעונים הבא, שרמת דיוקם תהיה ברמה של שנייה בחזקת מינוס 19, ושעלות כל אחד מהם היא כמיליון דולר.

שעון אטומי, מי קובע את השעה בעולם?, צילום: ufe.cz שעון אטומי, מי קובע את השעה בעולם? | צילום: ufe.cz שעון אטומי, מי קובע את השעה בעולם?, צילום: ufe.cz

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
למגיב 3 - אין בכתבה שום רמיזה שמדובר בהמצאה ישראלית
כמובן שבישראל מדווחים בהרחבה על פיתוחים ישראליים בדיוק כמו שבמדינות אחרות מדווחות בהרחבה על פיתוחים עצמאיים שלהם, אך אין זה אומר שאנחנו חושבים ש"המצאנו הכל". בכל אופן, אם אתה מדבר על עובדות, התרומה המדעית של ישראל גדולה בכל בכל צורת מדידה עולמית וגבוהה יותר כשמשווים זאת לגודל האוכלוסיה. במדד בלומברג למדינות חדשניות ישראל במקום 32 כשבמדדים השונים היא מקום ראשון בכמות המחקר והפיתוח, מקום 24 בפרודקטיביות, מקום 7 בםרודקטיביות הענף השלישוני (ענף השירותים, דבר שמעיד על כלכלה חזקה) וצפיפות תעשיית ההייטק. מה שהוריד את הדירוג היה מיקום הפעילות בתחום הפטנטים (41) ומחסור במידע על 2 סעיפים נוספים (ריכוז חוקרים ועוצמת ייצור). במדד מספר הפרסומים המדעיים בהשוואה לגודל האוכלוסיה ישראל מדורגת 14 בעולם ובהשוואת תחומי מחקר שונים ישראל מדורגת ברוב התחומים בים 25 הראשונות. אז לא, ישראל לא "המציאה הכל" אך תרומתה למדע העולמי, באופן כללי ובטח ביחס לגודל האוכלוסיה, גבוהה ביותר.
אמיר  |  25.03.16
לכל התגובות