אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קר ויקר: תפוקת הווניל יורדת, ואחנו נשלם יותר עבור הגלידה שלנו

קר ויקר: תפוקת הווניל יורדת, ואחנו נשלם יותר עבור הגלידה שלנו

מחיר הווניל הגדל במדגסקר, שנחשבת ליצרנית מובילה, זינק בשנה האחרונה ב-150%; מדובר ברכיב היקר ביותר בתהליך ייצור הגלידה, וגם יצרני המשקאות הקלים, העוגות והבשמים ייפגעו

26.03.2016, 09:49 | שירות כלכליסט
מחסור בווניל עלול לגרום לעלייה במחירי הגלידה. לפי הגרדיאן הבריטי, המחיר של הווניל הגדל במדגסקר זינק בשנה האחרונה ב-150%, לאחר שהאי הנחשב ליצרן הבולט בעולם, הפיק יבול מצומצם.

קראו עוד בכלכליסט

הווניל הוא התבלין השני היקר בעולם אחרי זעפרן, זאת בשל תהליך הגידול הארוך והאינטנסיבי שלו. ההאבקה של צמח הווניל נעשית באופן ידני, וניתן לבצע אותה רק ביום אחד בכל עונה. לאחר ההאבקה, המשך התהליך אורך בין שלושה לשישה חודשים. מדגסקר היא כאמור יצרנית מקלות הווניל המובילה, ביחד עם מקסיקו וטהיטי, והווניל שהיא מייצרת נחשב למתוק וקרמי, ולפיכך מתאים לייצור גלידה.

קר, ומעתה גם יקר, צילום: אריאל בשור קר, ומעתה גם יקר | צילום: אריאל בשור קר, ומעתה גם יקר, צילום: אריאל בשור

אולם קילו של וניל מדגסקר עלה בינואר 144 ליש"ט, זאת לעומת 59 ליש"ט בתקופה המקבילה. "מחירי הווניל החלו לעלות כבר בשנים 2013-2012, והמחירים רק ממשיכים לעלות", אמרה לעיתון האנליסטית זארה זיצ'ה מחברת החקר מינטק. הסיבה העיקרית לעלייה במחירים היא היבול הקטן בשנה שעברה. בעוד שבדרך כלל יבול הווניל במדגסקר עומד על 2,000 טון בשנה, ב-2015 הוא עמד על 1,400-1,300 טון. בין הסיבות לתפוקה הנמוכה היא קציר מוקדם, לאחר שהחקלאים באי חששו מגניבת היבולים.

המחירים המאמירים יפגעו בחברות שמשתמשות בווניל בצורותיו השונות בכל המוצרים, החל ממשקאות קלים ועד לעוגות ולבשמים. אך הפגיעה הגדולה ביותר תורגש אצל יצרניות הגלידה, שכן הווניל הוא הרכיב היקר ביותר בתהליך הייצור.

מלבד המחירים, יש חשש גם לגבי איכות הווניל. המומחים מסבירים כי כאשר המחירים עולים החקלאים נוטים לקטוף את הפולים בשלב מוקדם יותר ולא מאפשרים תהליך ייבוש מספק שלהם בשמש, דבר שפוגע בטעם ובאיכות.

תגיות