אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בסוף אנשים יחזיקו טלפון חכם ולא יוכלו לקלוט בו" צילום: עומר מסינגר

בדיקת כלכליסט

"בסוף אנשים יחזיקו טלפון חכם ולא יוכלו לקלוט בו"

מה צריך לקרות כדי שישראל תצטרף ל־150 מדינות שבהן יש פריסה מלאה של דור 4 בסלולר

27.03.2016, 08:19 | אלירן מלכי
מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר מצהיר בכל הזדמנות כי ישראל מפגרת אחרי רוב העולם בפריסת תשתית דור 4, אך נראה כי ההצהרות נשארות על הנייר. בדיון בוועדת הכלכלה של הכנסת השבוע אמר פילבר כי "הדור הרביעי בישראל לא מתקדם. יש פיקציה של דור רביעי בעוד בכל העולם הוא בפריסה מלאה, והדור החמישי כבר בדרך. בסוף נגיע למצב שאנשים יחזיקו טלפון חכם ולא יוכלו לקלוט בו". במשרד מדגישים כי רוב המדינות המתקדמות כבר הגיעו לפריסה מלאה של דור 4 וחלקן אף החלו לפרוס דור 4.5; אך באותה נשימה מציבים יעדים מגוחכים לחברות הסלולר, כאלה שעל פיהם הן צריכות להגיע לפריסה מלאה עד 2019. בשנה זאת, אפשר להניח, בעולם כבר יחלו בפריסת דור 5 ושוב ישראל תישאר מאחור.

קראו עוד בכלכליסט

בישראל פרוסות אנטנות דור 2.5, דור 3.5 ודור 4, כאשר כל "דור" מאפשר העברת נתונים בקצב מהיר יותר המשפיע על מהירות הגלישה הסלולרית. בעוד בישראל קיימת פריסה חלקית של דור 4, כ־150 מדינות בעולם עם פריסה מלאה של דור 4 בקצב של עד 100 ביט לשנייה, וכ־30 מדינות משתמשות בדור 4.5 בקצב העברת נתונים הנע בין 300 ל־900 מגה ביט לשנייה.

המדינה לא מספקת תמריצים לפריסה

משרד התקשורת מעוניין להכין את ישראל לדור 5, אך באותה נשימה הוא לא מספק תמריצים ופוטר בעיות בירוקרטיות לשם כך, כמו אישורי תכנון ובנייה שנדרשות חברות הסלולר לקבל מהרשויות המקומיות. המשרד הגדיר ברישיון לדור 4 (באוגוסט 2015) לחברות שלושה יעדי פריסה: לאחר 18 חודשים להגיע לכיסוי של 30%, לאחר 36 חודשים ל־65% ולאחר 48 חודשים להגיע לכיסוי מלא - כלומר, עד אוגוסט 2019 - אחרת יינקטו כנגדן סנקציות.

כיום, משרד התקשורת מעריך כי כיסוי מלא מתבסס על 2,500 תחנות שידור. לחברת פרטנר ו־HOT מובייל, שחברו יחד כדי לפרוס את הדור הרביעי, ישנה הפריסה הרחבה ביותר. על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה המנטר את תחנות השידור הסלולריות, יש להן 1,428 תחנות שידור דור 4 שמהוות 57% כיסוי, לפלאפון יש 1,004 תחנות שמהוות 40% כיסוי, ולסלקום יש 804 תחנות שמהוות 32% כיסוי. גולן טלקום לא ביצעה פריסה של דור 4, ואף פירקה את מרבית האנטנות של דור 3.5 והשעינה את הרשת על התשתית של סלקום. למשרד התקשורת עצמו אין יכולת טכנולוגית לבדוק אם החברות עומדות ברף של איכות כיסוי, והוא מסתמך על בדיקות של חברות הסלולר.

סלקום מסרה בנושא: "החברה עומדת בתנאי הרישיון כפי שקבע המשרד בכל הנוגע לקצב פריסת הרשת ולאזורי הכיסוי. רשת הדור הרביעי של סלקום מעניקה כיסוי מצוין, בקצב התקדמות לפריסה שנקבע על פי פרמטרים רבים ושונים". מפרטנר נמסר: "כיום יש לפרטנר את הרשת האיכותית והנרחבת ביותר בישראל, עם פריסה של כ־70% (1,450 אתרים). מבחינת ריכוזי אוכלוסייה, מכסים כבר יותר מ־80%". מפלאפון לא נמסרה תגובה.

החברות בונות על הסכמי שיתוף הרשתות

סיבה מרכזית לעיכוב נובעת מהעלויות הגבוהות. פריסה תשתית לחברה חדשה נעה בין 800 מיליון שקל למיליארד שקל, ועוד תחזוקה המוערכת בכמה עשרות מיליונים בשנה. מהחברות הוותיקות, המעבר לדור 4 מצריך שדרוג מערכות המוערך ב־300–500 מיליון שקל, אך למפעיל חדש המצב שונה.

פילבר. "ש פיקציה של דור רביעי בישראל", צילום: דובר משרד התקשורת פילבר. "ש פיקציה של דור רביעי בישראל" | צילום: דובר משרד התקשורת פילבר. "ש פיקציה של דור רביעי בישראל", צילום: דובר משרד התקשורת

חזי בצלאל, בעלי חברת אקספון שזכתה ברישיון להפעלת דור 4, לא ממהר לפרוס את תשתית הסלולר שלהם ומעוניין לחתום על הסכם שיתוף רשתות עם פלאפון או סלקום. אם באקספון לא יזדרזו לחתום על הסכם שיתוף רשתות או לחלופין לפרוס בעצמם, הם עלולים לספוג סנקציות ממשרד התקשורת ואף לאבד את הרישיון. זאת אף שהשימוע המתוכנן לגולן טלקום עדיין לא התבצע.

ובינתיים במשרד דואגים לדבר על דור 5. לפני כשנה הצהיר האיחוד האירופי כי ישקיע עד שנת 2020 כ־700 מיליון יורו בפיתוח ומחקר לטכנולוגיה של דור 5. גם במשרד התקשורת שואפים להתחיל ליישם ב־2020 את הטכנולוגיה, שתאפשר העברת נתונים במהירות של 1,000 מגה ביט לשנייה, תשלב בין רשת סלולרית לאלחוטית ותאפשר להשתמש במציאות מדומה.

ממשרד התקשורת נמסר כי "התערוכה בברצלונה חידדה אצלנו את ההבנה שעולם המובייל ייכנס בתוך שנתיים־שלוש לעידן חדש המחייב השקעה בתשתיות הסלולר, כך שיוכלו לתת ללקוח הישראלי את כל היישומים והפיתוחים שאותם מוכרים ללקוחות בכל העולם. אל לה לישראל להישאר מאחור".

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
מה אנשים מבינים בפרות?
אפס! כך גם כתבים כלכליסטים שלא מבינים גרוש בטכנולוגיה. המצב הוא הרבה יותר ממזה שאנחנו באמת זקוקים בשביל עסקים וסביר למדי לאזרח הפשוט שלא מוריד הרבה דרך הפלאפון באמת המהירות בארץ היא שקר אחד גדול שמשרד התקשורת מטייח במשך שנים אבל נו טוף אנשים שותקים... דור רביעי לא יפתור את הבעית רק יקח מאיתנו יותר כסף על ידי תירוצי השקעה בתשתיות
חקלאי(:->)  |  29.03.16
14.
והנה הפתרון
משרד התקשורת מטעה את הציבור.... אי אפשר לכלכל חברת סלולר שתתקדם עם הטכנולוגיה במחירים של היום. לא נעים להגיד אבל חברות הסלולר צודקות והאבסורד הזה מנוהל תחת עינו העצומה של משרד התקשורת. מדינת ישראל הפצפונת לא צריכה 3 חברות תשתית מלאה. אין לזה הצדקה. רוצים מחירי גולן טלקום? בבקשה. זה אפשרי אם משרד התקשורת יורה על שיתוף תשתיות (זה בסמכותו) כלומר שיתוף תשתיתי מלא בין כל ספקי התשתית בארץ. הכוונה היא לנדידה פנים ארצית מלאה כאשר בהכוונה של משרד התקשורת יוקמו אנטנות משותפות ואחרות יוזזו ממקומן. כך במקום 3 אנטנות (מתקן, תורן, אנטנות, גנרטור, תמסורות, ציוד רדיו, שכירות ועוד) תהיה אנטנה אחת. איפה התחרות? התשתית תהיה באיכות דומה בין המתחרים אשר יפוקחו רגולטורית על ידי רשות ההגבלים. יוכלו להתחרות על שירות לקוחות, תוכן, ציוד קצה וכדומה.
בוב הבנאי , מלמק  |  27.03.16
13.
תגובה ל-1: זה בדיוק מה שעשו לנו עם ה FULL HD
פירסמו טלויזיות עם FULL HD כששיטת השידור והממירים לא איפשרו עדיין FULL HD. אנשים רצו לקנות ויש כאלו שגם האמינו במשך כמה שנים שהם רואים שידור טלויזיה בFULL HD. זה גם מה שהממשלה ניסתה לעשות לציבור עם מתווה הגז. להכריז שחייבים את המתווה כמה שיותר מהר כי אין ברירה ולא התייחסו בכלל לסעיפים שמונעים שינויים במתווה ל10 שנים - שהממשלות הבאות גם לא יוכלו לגעת בו. רמאות כמאפיין ישראלי רשמי.
שי , חיפה  |  27.03.16
לכל התגובות