אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

4 עצות לפני בקשת אשראי להון חוזר

כ-85% מהעסקים הקטנים והבינוניים בישראל מממנים את פעילותם באמצעות מסגרת אשראי בנקאית, ויותר ממחצית מהעסקים הללו נטלו הלוואה לזמן קצר. להלן ארבע עצות לקראת הגשת בקשת אשראי למימון ההון החוזר

27.03.2016, 09:07 | יעקב גמליאל
כ־85% מהעסקים הקטנים והבינוניים בישראל מממנים את פעילותם באמצעות מסגרת אשראי בנקאית, ויותר ממחצית מהעסקים הללו נטלו הלוואה לזמן קצר. מכשירי האשראי משמשים בעיקר למימון ההון החוזר — לב לבו של העסק והעורק הראשי של תזרים המזומנים. יחס זה, המייצג את יתרת הנכסים נטו הכי נזילים ומדידים של החברה, הופך אותו למושא מימון מועדף בקרב גופי המימון השונים. במאמר זה נציג ארבע עצות פרקטיות לקראת הגשת בקשת אשראי למימון ההון החוזר.

1. ערכו הצגה נאותה ורחבה של כל מרכיבי ההון חוזר

ככל שיתרת ההון החוזר נטו תגדל, כך סכום האשראי שיוקצה כנגדה יוגדל. נוסחת החישוב הקלאסית לחישוב ההון החוזר הנה יתרת המלאי בתוספת הלקוחות בניכוי יתרת הספקים. אך ניתן לראות ברכיבים נוספים חלק מההון החוזר של החברה, כמו יתרה בגין מקדמות לספקים, סכום עמלה שהעסק צריך לקבל מספק בגין עמידה ביעדים, ושווי המכשיר המגדר במקרים שבהם החברה מבצעת גידור לחשיפה במטבע חוץ כנגד הספקים בחו"ל.

לפרטים אודות הוועידה לעסקים קטנים ובינוניים - לחץ כאן

2. הדגישו את איכות ההון החוזר

לפי רוב, צורת המימון של ההון החוזר נקבעת לפי שיעור מסוים מסך ההון החוזר. ככל שאיכות ההון החוזר טובה יותר, כך יש סיכוי גדול יותר שהבנק יאשר שיעור מימון גבוה יותר או ריבית נמוכה יותר. לצורך כך, מומלץ להדגיש בבקשת האשראי את איכות הנכסים הטובים (ככל שזו קיימת). כך למשל, חברה בעלת מלאי סחיר ברמה גבוהה, שאינו חשוף לירידת ערך, צריכה להדגיש נתון זה כאינדיקציה לערכו היציב של נכס המלאי.

3. התאימו את סוג האשראי האופטימלי למימון

ישנם מספר דרכי מימון להון החוזר ובהן מסגרת אשראי, מסגרת און קול, הלוואה לזמן קצר ופאקטורינג. על החברה לבחור את דרך המימון המתאימה והזולה ביותר לצורך פעילותה. חברה שבאופן שוטף רוכשת מלאי ומוכרת אותו בקצב מהיר, תעדיף מסגרת אשראי. לעומת זאת, חברה שמייבאת מלאי של בגדים פעמיים בשנה לעונות החורף והקיץ, ומכירותיה מתפרסות באופן שווה לאורך השנה, תעדיף הלוואה לתקופה של חצי שנה עם פירעונות חודשיים. בכל מקרה לא מקובל, ואף מסוכן, להשתמש בהלוואה לזמן ארוך לצורך מימון ההון החוזר.

כמחצית מהעסקים נטלו הלוואה לזמן קצר, צילום: שאטרסטוק כמחצית מהעסקים נטלו הלוואה לזמן קצר | צילום: שאטרסטוק כמחצית מהעסקים נטלו הלוואה לזמן קצר, צילום: שאטרסטוק

4. עבדו בשקיפות עם הגוף המממן

הקשר והשקיפות של החברה עם הגוף המממן חשובים מאוד, שכן ישנם יתרונות גדולים בכך שהגוף המממן יכיר ויבין לעומק את פעילות החברה וזאת על מנת שיוכל להתאים לה פתרון מימוני אופטימאלי ולסייע בתקופות מאתגרות. מימון הון חוזר הופך למאתגר במקרים מסוימים בחיי חברה. דוגמא ראשונה היא חברה בעלת צמיחה מהירה. במקרה זה החברה צורכת מזומנים לצורך רכישת מלאי בכמויות גדולות, בעוד שהתמורות הנכנסות הן בגין קצב הפעילות הישן (והאיטי) של מכירת החברה.

דוגמא שניה (וקצת פחות נעימה) היא חברה שחווה ירידה בפעילות. מקרה כזה עלול להוביל למימון לא רצוני באחוזים גבוהים של הון החוזר, שכן מסגרת האשראי נותרה בעינה, ואילו סך נכסי ההון החוזר הצטמצמו. מסיבה זו אנו ממליצים לעבוד בשקיפות מול הגוף המממן, ולשתפו בתוצאות ובתחזיות הפעילות. אמנם הוא לא שותף ברווחי החברה, אבל הוא בהחלט שותף בצמיחתה.

הכותב הוא מנהל תחום עסקים קטנים ובינוניים ב־KPMG סומך חייקין

תגיות