אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ליקויים חמורים ומהותיים באיוש שליחים במשלחת הרכש צילום: עמית שעל

ליקויים חמורים ומהותיים באיוש שליחים במשלחת הרכש

המבקר מצא לדוגמה שב-2014 נדרש משרד הביטחון לאייש את תפקיד ראש סיב"ט, הוא קיים מכרז פנימי ואיש לא נבחר. לאחר מכן, מנכ"ל המשרד פשוט איתר בעצמו שלושה מועמדים נוספים, ראיין אותם, והחליט לבדו מי מביניהם ימונה

28.03.2016, 16:01 | שאול אמסטרדמסקי

משרד הביטחון מבצע שימוש גורף בפטור שיש לו מכוח החלטות ממשלה למנות בעלי תפקידים בכירים ללא מכרז, ובחלק מהמקרים מצא מבקר המדינה ליקויים חמורים ומהותיים בהתנהלות גורמים במשרד הביטחון ובנציבות שירות המדינה בכל הנוגע למינויים.

קראו עוד בכלכליסט

כך למשל, ב-2014 נדרש משרד הביטחון לאייש את תפקיד ראש סיב"ט, האגף לייצוא ביטחוני במשרד. מאחר שמשרד הביטחון פטור ממכרז פומבי, הוא קיים מכרז פנימי שבו השתתפו ארבעה מועמדים, אך ועדת הבוחנים שראתה אותם החליטה כי הם אינם מתאימים לתפקיד. לאחר מכן, מנכ"ל משרד הביטחון דן הראל פשוט איתר בעצמו שלושה מועמדים נוספים, ראיין אותם, והחליט לבדו מי מביניהם ימונה - מישל בן ברוך.

משרד הביטחון בת"א, צילום: עומר הכהן משרד הביטחון בת"א | צילום: עומר הכהן משרד הביטחון בת"א, צילום: עומר הכהן

מבקר המדינה מצא כי "הליך הבחירה לא נעשה בכפוף לנורמות ציבוריות כגון עיקרון השקיפות, אין למשרד הביטחון תימוכין להליך איתורם של המועמדים על ידי המנכ״ל, ואף לא עותקים של קורות החיים של המועמדים שלא זכו בתפקיד, וחסרים גם סיכומים בכתב של ראיונות המנכ״ל עם מועמדים או מסמך המתעד את השיקולים שהנחו את המנכ״ל בבחירת המועמד הזוכה, ולכן התהליך אינו שקוף ואינו ניתן לבקרה".

משרד הביטחון היה ער לבעייתיות בכך שהוא יכול למנות קשת רחבה מאוד של בעלי תפקידים ללא כל מכרז, ולכן התחיל בעבודת מטה למיפוי כל המשרות האלה, במטרה לקבוע כי רובן יאוישו במכרז ואילו מקצתן בפטור ממכרז. רק שעבודת המטה הזו, כפי שמצא והעיקר מבקר המדינה, נמשכת כבר 11 שנה מאז 2004 (הדוח חובר ב-2015), ואין לה סיום באופק. בינתיים, חרף הכוונה לשנות את המצב, משרד הביטחון ממשיך לנצל את הפטור הנרחב מאוד שיש לו ומאייש משרות בכירות ללא מכרז פומבי.

מינוי הבכירים ללא מכרז לא נשאר רק בגבלות מדינת ישראל אלא נכון גם בכל מה שקשור למשלחות הרכש של המשרד, ובעיקר לגדולה שבהן - המשלחת לניו יורק. גם שם, כך מצא מבקר המדינה, המינויים של כל אנשי המשלחת נעשים ללא מכרז, וכשמדובר בראשי המשלחות, ההכרעה על המינוי היא בידי המנכ״ל בלבד.

תגובת משרד הביטחון: "משרד הביטחון פועל במגוון של דרכים על מנת לבחור ולגייס את אנשי המקצוע המנוסים והמתאימים ביותר לתפקידי הליבה הבכירים במשרד, תוך הקפדה יתרה על כללי התקשי"ר. כל המועמדים המוזכרים בדוח המבקר הינם בעלי ניסיון מקצועי ופיקודי מוכח, רחב ומגוון, ואושרו על-ידי נציבות שירות המדינה. משרד הביטחון פועל על-פי כל הכללים המוגדרים בתקש"יר, הן לגבי התנהלות ועדות הבוחנים, הן לגבי ועדות איתור לתפקידים בכירים והן באשר להעסקת פורשי מערכת הביטחון. כל זאת תחת הקפדה על עמידת המועמדים בתנאי המכרז. במידה ונציבות שירות המדינה תשנה את סדרי מכרזי כוח האדם, משרד הביטחון יפעל בהתאם. עוד יודגש, כי החל משנת 2015 נציבות שירות המדינה מקיימת בקרה שוטפת אחר כל פעילות המינויים והמכרזים במשרד הביטחון".

תגיות