אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תשכחו ממחירי דלק נמוכים: 5 סיבות לזינוק החד של הנפט במרץ צילום: שאטרסטוק

תשכחו ממחירי דלק נמוכים: 5 סיבות לזינוק החד של הנפט במרץ

מאופ"ק דרך ארה"ב ועד לניגריה - הנפט צפוי לרשום בחודש מרץ זינוק של 17% בדרכו לעלייה החודשית החדה ביותר זה כשנה. מה הסיבות לכך ומה יקרה למחירי הדלק בישראל?

29.03.2016, 11:35 | שירות כלכליסט

החוזים העתידיים למסחר בנפט צפויים לרשום בחודש מרץ את העלייה החודשית החדה ביותר שלהם זה כשנה, זאת על אף שמלאי הנפט בארה"ב המשיך לעלות בששת השבועות האחרונים והמדינות יצרניות הנפט המרכזיות עוד לא הצליחו לגבש תכנית להקפיא את הייצור.

קראו עוד בכלכליסט

החוזים עתידיים לנפט מסוג WTI נסחרים היום סביב רמה של 39 דולר לחבית - עלייה של קרוב ל-17% לעומת החודש הקודם.

בישראלי, מחיר הבנזין צפוי להתייקר בתחילת אפריל בשיעור של כ-25 עד 30 אג לליטר. במידה ויתממשו ההערכות, מחיר הבנזין יתייצב סביב 5.84 שקל לליטר - ואף צפונה משם. העלייה במחיר הבנזין מיוחסת בעיקר להתייקרות חבית הנפט, שהבנזין הוא תוצר זיקוק שלו. מחיר הבנזין הנוכחי הוא 5.54 שקל לליטר (אוקטן 95, שירות עצמי), כאשר שיעור המסים שהמדינה מטילה על בעלי המכוניות הגיע ל-70%.

 

הגורם המרכזי מאחורי העלייה בנפט הוא ככל הנראה הדיבורים המתמשכים סביב הסכם להקפאת ייצור פוטנציאלית בין היצרניות המובילות, ביניהן סעודיה, רוסיה, ונצואלה וקטאר, אף שהדיבורים האלה התחילו להתגלגל כבר בפברואר.

בנוסף, איראן לא מראה נכונות לקחת חלק בהסכם, והמדינה הודיעה כי בכוונתה להמשיך ולהעלות את הייצור חזרה לרמות שנרשמו לפני הטלת הסנקציות. פירוש הדבר שיתווספו עוד מיליון חביות ביום לשוק. לכך יש להוסיף כמובן את העלייה ברמות המלאי בארה"ב, שטיפסו בשבוע שעבר לרמת שיא של 532.5 מיליון חביות.

אם כך, מדוע עלו החודש המחירים בשיעור חד כל כך? באתר מרקטווץ' פנו לאנליסט הסחורות רובי פרייזר משניידר אלקטריק, שסיפק 5 הסברים:

הספקולציות סביב ההחלטות של אופ"ק: בשוק בוחנים את הסבירות שארגון המדינות יצואניות הנפט (אופ"ק) יחליט להוריד או לייצב את רמות הייצור במטרה להעלות את המחירים. החברות בקרטל ויצרניות נפט נוספות היו מתוכננות להיפגש החודש לדון בהסכם להגביל את הייצור, אך הפגישה נדחתה ל-17 באפריל, ותתקיים בקטאר. פרייזר מציין כי בשוק מצפים למהלך מצד אופ"ק כבר משנה שעברה, אך על אף הדחיות הספקולציות מצליחות להזיז את השוק. "הקפאת הייצור היא במהותה חסרת משמעות, אך זה הצעד הראשון לפני החלטה על קיצוץ אפשרי בפגישה שתתקיים ביוני", הוא מוסיף.

מתקן נפט בסעודיה, צילום: אי פי איי מתקן נפט בסעודיה | צילום: אי פי איי מתקן נפט בסעודיה, צילום: אי פי איי

ירידות מתמשכות בייצור בארה"ב: על פי נתוני מנהל מידע האנרגיה האמריקאי (EIA), נכון לסוף השבוע שעבר, כלל הייצור האמריקאי עמד על 9.038 מיליון חביות ביום, ירידה של 30 אלף חביות ביום לעומת שבוע קודם לכן. לעומת השנה, התפוקה ירדה ב-384 אלף חביות ביום. "הייצור בארה"ב אמנם לא צנח, אך הוא כן במגמת ירידה", אומר פרייזר. "שורה של ירידות קבועות תוביל אותנו מתחת לרף של 9 מיליון חביות ביום", הוא מציין.

הפסקות לא מתוכננות בייצור: קונפליקטים בחלקים שונים בעולם ממשיכים לפגוע בייצור העולמי. "ניגריה וכורדיסטן חוו השנה עצירות משמעותיות בייצור כתוצאה מהפרעות בצינורות", אומר פרייזר. "ההפסקות הללו הן עניין רציני, שלא בהכרח

לכד את תשומת הלב של כולם". בכורדיסטן לבדה, הערכות הן שההפסקות גרמו לאיבוד ייצור של 600 אלף חביות ביום, "באותה רמה כמו הירידה בייצור האמריקאי לעומת השיא של השנה שעברה". בנוסף, הנזק כתוצאה מהתקפה על צינור תת קרקעי בניגריה עלול להוביל לעצירה בזרימת הנפט לאחד מטרמינלי הייצוא הגדולים במדינה עד מאי.

מכירות בחסר ומסחר טכני: נפט מסוג WTI טיפס החודש לרמה של 40 דולר לחבית, לראשונה מאז תחילת השנה, אך בינתיים לא הצליח לעלות מעבר לכך. "מי שהחזיק בעמדת שורט על הנפט מאז תחילת השנה יתקשה לא לפעול מעט למען השגת רווחים", מסביר פרייזר.

עונתיות: ביקוש גבוה לדלק מספק אף הוא דחיפה לתחזית הביקושים לנפט. "הקיץ בחצי כדור הארץ הצפוני הוא עונת השיא למוצרים מזוקקים כמו דלק ודיזל, ולכן בתי הזיקוק מזמינים עוד נפט גולמי כדי לעמוד בביקוש", אומר פרייזר. "רמות הביקוש לדלק בארה"ב צפויות לטפס לשיא השנה, ולספק הקלה זמנית לרמות המלאי המתנפחות".

תגיות