אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גטו האש הגדול: סין רוצה לחסום אתרים זרים צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי

גטו האש הגדול: סין רוצה לחסום אתרים זרים

סין שוקלת מעבר למה שנראה כמו אינטרא-נט לאומי, 70% מתושבי העולם לא מבינים מהי "הרשת האפלה", והאם הטרולים משתלטים על ג'יניוס והופכים אותו לעוד כלי של השתקה

30.03.2016, 14:38 | יוסי גורביץ

לקראת אינטרא-נט לאומי?

פעם בכמה זמן אנחנו שומעים רמיזות על כך שמדינות שלא משחקות יפה עם מדינות אחרות, איראן היא הדוגמא הקלאסית, שוקלות להפוך את הרשת בארצן לאינטרא-נט לאומי. כלומר, המשטר יארגן לתושבים שלו גישה למגוון גדול של אתרים, אבל האתרים הללו יהיו בתוך המדינה עצמה. לא יתאפשר מגע עם אתרים בעולם החיצון, פרט למספר מצומצם של מקורבים למשטר. 

נשיא סין שי ג נשיא סין שי ג'ינפינג? בלון ניסוי או מדיניות חדשה? | צילום: בלומברג נשיא סין שי ג

בגרסה האיראנית, שתמיד נמצאת לכאורה במרחק של חצי שנה מיישום, המקורבים הללו הם אנשי המגזר המשפיע המכונה "הבזאר"; אנשי העסקים שתמיד היו חלק מרכזי מהמדינה הפרסית. ה"בזאר" כנראה הבהיר למשטר שהנזק שייגרם לכלכלה האיראנית מניתוק מהרשת יהיה קריטי. הצעדים האחרונים של איראן נראים כנעים בכיוון ההפוך, ובאמת לא שמענו על התכנית לאינטרא-נט לאומית שם כבר כמה זמן.

בסין, מצד שני, מדברים עכשיו על משהו שנראה מאד כמו אינטרא-נט לאומי. על פי תקנות שנבחנות כעת על ידי המפלגה הקומוניסטית הסינית – ושלגמרי יתכן שעצם הדיווח עליהן הוא סוג של בלון ניסוי שמטרתו לבחון את התגובות, הן בסין עצמה והן בעולם - ספקי הרשת בסין לא יוכלו יותר להכווין משתמשים לאתרים מחוץ לסין.

מדובר בהחרפה ניכרת של המצב הנוכחי, המכונה "חומת האש הגדולה." יש מספר עצום של אתרים – במיוחד כאלה שמכילים מידע שאיננו נוח למשטר – שפשוט אי אפשר להגיע אליהם מסין. הגודזילה של הרשת המערבית, פייסבוק, ממילא אסורה בסין. על האתרים שפעילים בה יש צנזורה כבדה מאד. איך יצליחו סוחרים סינים – שהכרחיים לבום הכלכלי הסיני, שהכרחי להישרדותו של המשטר – לתפקד במצב כזה? כנראה שהם יקבלו את ההנחות שבשעתו יועדו ל"בזאר" האיראני, כלומר יהיו מבני המזל שיהיו רשאים לגלוש גם בחו"ל.

האם זה מעשי? כן. מבחינה טכנולוגית אין פה שום בעיה. האם יהיה לזה מחיר? ודאי. האם המשטר נכון לשלם אותו, זו השאלה. בשנים האחרונות, בעיקר מימי האביב הערבי, המשטר הסיני פרנואידי מהרגיל. הוא מהדק שוב ושוב את האחיזה שלו בצוואר משתמשיו. האופוזיציה הסינית קלושה יותר משמעותית מהאופוזיציה הישראלית או הטורקית.

כמובן שכדי להקנות סוג של לגיטימציה למהלך הזה, הפקידים הסינים מדברים עכשיו על החשש שלהם מחדירה של סרטונים ג'יהאדיסטיים לאינטרנט הסיני – סרטוני עריפה ודומיהם. כנראה למדו שם מה-FBI שאם אתה רוצה לרמוס את החירויות של ההמונים, דחליל הטרור הוא הכלי המועיל ביותר.

נעדכן.

רוב העולם: אין לנו מושג על מה אנחנו מדברים

על פי סקר גלובלי שנערך לאחרונה, 70% מתושבי העולם הכריזו שאין להם מושג מה זה העולם החדש והמבהיל הזה, אמא'לה.

מדובר ב-70% מתוך אלף נשאלים ב-24 מדינות ברחבי העולם. הם נשאלו מה צריך לדעתם לעשות ביחס ל"רשת האפלה." הם אמרו, כמובן, שיש לסגור אותה. רק שקצת בלתי אפשרי לעשות את זה.

אם זה לא מופיע במנועי החיפוש זה ברשת האפלה, צילום: רויטרס אם זה לא מופיע במנועי החיפוש זה ברשת האפלה | צילום: רויטרס אם זה לא מופיע במנועי החיפוש זה ברשת האפלה, צילום: רויטרס

כל אדם שחי במדינה פתוחה-למחצה, יכול לבנות לעצמו איזה אתר שבא לו. אם הוא מחליט שהאתר הזה לא יהיה זמין לחיפוש במנועי חיפוש, הוא הרגע הכניס אותו לרשת האפלה. מאחר והוא לא מודיע על קיומו של האתר, אלא לחברים בלבד, אין דרך פרקטית לסגור את האתר הזה, אלא אם רשויות החוק הגיעו אליו בטעות.

וכמובן, העובדה הזו לא אומרת שהתוכן שהאתר מציג הוא בהכרח בלתי חוקי. הוא יכול להיות אתר לחובבי שח על פי הזמנה בלבד. כן, יש כמה כאלה. נכון, הרוב מעדיפים רשת משלהם, ובהתאם, הם דורשים תנאי כניסה כבדים יותר, כמו הצפנה ושימוש בטור.

זה לא הופך אותם בלתי חוקיים בהכרח וגם לא מאפשר סגירה מרוכזת שלהם. זה עדיין מצריך הסרה של אתר אחרי אתר. 70% מהעולם, בקיצור, לא יזהה את הרשת האפלה גם אם זו תגיע אליו הביתה לקפה.

המסקנה היחידה מהמידע הזה היא ש"הרשת האפלה" הפכה למילת באזז שפוליטיקאים יכולים להשתמש בה כדי להפחיד, כמו "טרור".

כשכלי הערות הופך לכלי של השתקה

הסיפור החם בגזרת הבלוגוספירה – מה שנשאר ממנה אחרי שמארק צוקרברג אכל אותה בעודה בחיים – הוא  ההאשמות נגד הסטארט-אפ Genius, שמאפשר, באמצעות אחד הכלים שלו, לבצע הערות שוליים על כל טקסט ברשת. גם בלי לשאול את היוצר.

ג ג'יניוס. פרשנויות והערות על כל טקסט ברשת | צילום: genius.com ג

כלומר, כתבת בלוג. יש לך שליטה על ההערות בו. אם מישהו החליט לכתוב שאתה כוזרי מזרע עמלק, הוא יימחק יותר מהר מציוץ של ג'ודי ניר מוזס שלום. רק שזה כבר לא המצב, כי Genius מאפשר לאנשים לכתוב הערות על כל טקסט ברשת – הם ממרקרים את הטקסט ומוסיפים הערה. הטקסט שלך הפך בעצם למכרה הערות של אנשים, בדרך כלל זדוניים. אם לא היו זדוניים, הם היו כותבים תגובה רגילה.

הבלוגרית אלה דוסון, שתחום הכתיבה העיקרי שלה הוא סקס, גילתה את הפיצ'ר הזה על בשרה, כתבה עליו (כמובן) והתחילה סערה של ממש. בפועל, היא אומרת, ג'יניוס מעביר את האתר שלך לידיים של הטרולים.

פרצה מהומה, יש כבר אנשים שפיתחו כלים שהמטרה שלהם היא לחסום את ג'יניוס מלחטוף את הטקסט שלך, ויש חברת קונגרס שדורשת מג'יניוס לתת הסברים על איך ולמה היא מרשה לעצמה לעשות את זה. בג'יניוס אומרים שהם מודעים לבעיה ויעסיקו מודרטורים. ספרו לי בדיחה מוצלחת יותר.

קצרצרים

1. הטלפון הקווי ראה זמנים טובים יותר, אבל עכשיו גוגל מציעה בארה"ב גרסה שלו. תמורת 10 דולר בחודש, תקבלו שירות טלפון קווי ללא הגבלה ברחבי ארה"ב. אבל הצליל לא יעבור בכבלי נחושת: החומרה שגוגל תספק תהיה קופסת VOIP. השירות יהיה חלק מגוגל פייבר, החברה של גוגל שמשמשת כספקית אינטרנט. בשלב זה השירות מוגבל לכמה אזורי ניסיון אבל גוגל אומרת שבעתיד הוא יהיה זמין בכל המקומות שבהם היא מספקת שירות.

הקאמבק של הטלפון?, צילום: שאטרסטוק הקאמבק של הטלפון? | צילום: שאטרסטוק הקאמבק של הטלפון?, צילום: שאטרסטוק

2. זוכרים שה-FBI אמר שמה פתאום, הוא בכלל לא התכוון להשתמש במקרה של האייפון מסן ברנדינו כתקדים, פשוט לא היתה לו דרך אחרת להשיג את המידע שבמכשיר? אז זה היה בשבוע שעבר. אתמול (ג') הודיע משרד המשפטים האמריקאי שהוא לגמרי מתכוון להשתמש בצו בית המשפט המקורי – זה שממנו בסופו של דבר הוא נסוג – כתקדים ביחס לכל חברת טכנולוגיה שממנה הוא יצטרך לקבל מידע מוצפן. לגמרי לא בטוח שזה יעבוד, אבל נראה שהממשלה – שהבינה שהיא לא תקבל סיוע מהקונגרס – החליטה לעקוף אותו ולעבוד באמצעות תקדימים מפוקפקים.

אולי זה בעצם כן תקדים, צילום: שאטרסטוק אולי זה בעצם כן תקדים | צילום: שאטרסטוק אולי זה בעצם כן תקדים, צילום: שאטרסטוק

3. סוכנות דירוג האשראי מוד'יז (מוטו: שיעור הצלחה גבוה באופן כמעט מדיד מזה של החזאי) הוציאה דו"ח על האימוץ של מכוניות אוטונומיות בארה"ב. מודי'ז מעריכה שמכוניות עצמוניות ייכנסו לשוק בצורה רצינית ב-2030, ושהן יהיו רוב המכוניות ב-2045. זה עוד 30 שנה. נסו לחשוב רגע על התחזיות מ-1986 וכמה מהן (חוץ מהפרסומת הידועה ההיא של AT&T) אשכרה התגשמו. על כל פנים, מודי'ז אומרת שאם אתם חושבים שתהיה לכם מכונית כזו בשנים הקרובות, אתם או משלים את עצמכם או משתייכים למאמצים המוקדמים.

4. אחת הבעיות שמשתמשי טוויטר נתקלים בהן היא העובדה שתמונות שאתה מעלה לשירות תופסות לך מכסה נכבדת מ-140 התווים שלך, כך שלא תמיד יש לך די תווים לתאר את התמונה. עבדכם הנאמן רואה בכך סוג של אתגר, כפי שכל טוויטר הוא אתגר – היכולת לשלוט בסוד הצמצום. אבל היו מספיק תלונות כדי שמעתה, כאשר אתה מעלה תמונות לטוויטר, תוכל להעלות גם תיאור שלהן שלא יתפוס לך תווים. הפיצ'ר זמין בינתיים רק בגרסאות הסלולר של טוויטר, והוא צפוי לעצבן את הטהרנים שיסבירו לך בלהט שטוויטר צריך להישאר בדיוק כפי שהוא היה ב-2008. ואני יודע את זה כי אני אחד מהם.

5. פרשיה משונה התרחשה אתמול: נתין מצרי, סייף אלדין מוסטפה, חטף מטוס של אג'יפט אייר לקפריסין, תוך שהוא טוען שיש עליו חגורת נפץ. כאשר המטוס נחת בקפריסין דרש מוסטפה להיפגש עם אשתו שעזבה אותו, אזרחית קפריסאית. הכל נגמר, למרבה המזל, בלי נפגעים, כי חגורת הנפץ של מוסטפה היתה מפוברקת. הנקודה המשונה – אוקיי, היותר משונה – בכל הסיפור הזה היא התמונה שבקישור הבא. אחד החטופים, אזרח בריטי בן 26 בשם בן אינס, קימבן לעצמו צילום סלפי עם החוטף. בפעם הבאה שפסיכי עם כוונות רצחניות לכאורה משתלט על המטוס שלכם, אל תשכחו לבדוק זוויות צילום מחמיאות.

תגיות