אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פועלי בניין פלסטינים ייחשבו "עובדים זרים" צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

פועלי בניין פלסטינים ייחשבו "עובדים זרים"

המדינה מתקשה לעמוד בהתחייבותה להביא לארץ 20 אלף פועלי בניין זרים, ומצאה פתרון מקורי לבעיה: "תנייד" אל המכסה הזו 3,500 פועלים פלסטינים. הקבלנים מתנגדים: "הפלסטינים עובדים פחות שעות בגלל תנאי המצב הביטחוני"

31.03.2016, 07:07 | דותן לוי

המדינה החליטה לשנות את שיטת הספירה של העובדים הזרים בענף הבניין ולכלול בהם גם פלסטינים, כך נודע ל"כלכליסט". במסגרת השינוי ייספרו לראשונה כ־3,500 עובדים פלסטינים אשר עד כה נספרו ברשימה נפרדת.

קראו עוד בכלכליסט

לפני כתשעה חודשים החליט קבינט הדיור על הגדלת הקצאות עובדים לענף הבניין: מכסת העובדים הזרים גדלה מ־15 אלף ל־20 אלף, ומכסת העובדים הפלסטינים גדלה מ־37 אלף ל־45 אלף. על פי ההגדרות עד כה, עובדים זרים הם כאלה שהגיעו במסגרת הסכמים בילטרליים (הסכמים בין מדינות) או במסגרת הרשאה של חברה זרה לעבוד בישראל, שכמותם שוהים כאן היום רק פועלים של חברה טורקית אחת. לטענת רשות האוכלוסין וההגירה, "ניוד" 3,500 פועלים פלסטינים למכסת העובדים הזרים מתאפשר לפי החלטת ממשלה, שלפיה ברגע שמולאו 80% ממכסת התוספת שנקבעה לפלסטינים, אפשר יהיה להוריד את מכסת הזרים ל־16,000 אלף.

גורם בענף הבנייה אמר ל"כלכליסט" כי הכנסת פלסטינים לספירה אינה תקנית וחוטאת למטרה: "הסיבה שמלכתחילה רצו להביא עובדים זרים היא שהתפוקה שלהם גבוהה יותר. הם עובדים הרבה יותר שעות, מגיעים בצורה מסודרת מדי בוקר לעבודה, ואילו הפלסטינים נתונים לשינויים במצב הביטחוני, עובדים יום עבודה קצר ולא פעם מאחרים או לא מגיעים כלל בשל עומס במחסום או עוצר".

עדות נוספת לקושי של המדינה למלא את מכסת העובדים הזרים בענף הבניין היא העובדה שבמכסה זו נכללים 6,000 פועלים שצפויים להגיע עם כניסתן לארץ של חברות בנייה זרות, שטרם ברור מתי יגיעו וטרם נחתם עמן הסכם.

סין לא רוצה לשלוח לכאן פועלי בניין

ל"כלכליסט" נודע כי בתום סבב נוסף של גיוסים והליכי מיונים במולדובה צפויים להגיע לישראל בשבועות הקרובים 912 עובדי בניין מולדבים במסגרת הסכם בילטרלי שנחתם בין הממשלות. פועלי הבניין שיגיעו יצטרפו ל־7,600 עובדים זרים שקיימים היום בענף הבנייה, ונכללים בהם 3,200 עובדים סינים, שפועלים בישראל מאז 2006 ובמסגרת החלטות הקבינט תוארך שהותם בשנתיים נוספות; 380 פועלים מבולגריה; 1,000 עובדים טורקים, שהגיעו מטעם חברת יילמזלר הטורקית; 140 רומנים; ו־2,900 מולדובים.

פועלי בניין, צילום: שאול גולן פועלי בניין | צילום: שאול גולן פועלי בניין, צילום: שאול גולן

בינתיים המדינה ממשיכה לפעול לגיוס עובדים ממולדובה, מאוקראינה ומרומניה. גורמים ברשות ההגירה טוענים כי גם את המשא ומתן עם הסינים, שנתקל בלא מעט קשיים, עדיין מוקדם להספיד, ובמשרד החוץ פועלים לגיבוש הסכמות שיאפשרו הבאת עובדים נוספים. בעניין זה התבטא השבוע יו"ר מטה הדיור אביגדור יצחקי, ואמר כי מסיבה לא ברורה הסינים לא רוצים לשלוח פועלים לישראל.

בשלב זה עיקר המשאבים מופנים לגיוס פועלים ממולדובה. המולדבים נחשבים לפועלי בניין טובים, יש להם דרישה מצד הקבלנים, והם מגלים נכונות להגיע לישראל. סבב הגיוסים הבא צפוי להתקיים כבר בחודש מאי ואליו נרשמו כ־2,000 מועמדים שיידרשו לעמוד במבחני התאמה, הכוללים מבדקי טפסנות, ריצוף, טיח וברזלנות.

הרומנים רוצים להישאר באירופה

כמה מתוך 2,000 מועמדים מולדובים יגיעו בסופו של דבר לישראל? על סמך גיוסים קודמים ההערכה היא ש־80% מהנרשמים יגיעו למבחנים, וכמחצית מהם יעברו את המבחנים — כלומר מדובר בהיקף של כ־800–1,000 עובדים לכל היותר. ההערכה היא שיהיו שניים־ארבעה סבבים נוספים. הסכם בילטרלי נוסף שנמצא לקראת חתימה הוא ההסכם עם אוקראינה. בנוגע לרומניה, לעומת זאת, התפוגגו התקוות לחידוש גיוס עובדים. הרומנים עברו לעבוד בעיקר במדינות האיחוד האירופי, ולפי גורם ברשות האוכלוסין וההגירה, מעט מאוד רומנים נענו לפרסומים המזמינים אותם להגיע לעבודה בישראל. "יש להם אופציה לעבוד באירופה ולהגיע לביקורים תכופים יותר הביתה", הוא אמר.

מהיחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים נמסר: "התוכנית להגדלת כמות העובדים הנכנסים לישראל יצאה לפועל לפני כשבועיים, והיא נמצאת כרגע בתהליך מימוש היתרים. במסגרת התוכנית אושרה כניסתם של כ־7,000 עובדים נוספים לענף הבנייה בישראל".

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
היו זמנים שהמאבק בטרור הסתכם בחיסול מחבלים ע"י חיילי צהל
היום, ממשלת לוביסטים-בג"ץ הפכה את המחבלים לבעייה מוסרית של שמירה על טוהר הנשק - תוך הפקרת חיי יהודים והעבירה את הטפול במשימה לידי החונטה משפטית. את הבני בלייעל האלה צריך להעיף קיבינימאט ובמקומם לבחור ב ***הנהגה יהודית שממוקדת בהגנה על חיי יהודים***
01.04.16
9.
עדיף כמה שיותר שכנים עובדים ובעלי אינטרס ארוך טווח לחיים זה לצד זה מסיני זמני
מה הכי מיוחד בישראל משאר העולם? הזכות והיכולת לקיים כאן מדינה דמוקרטית בעלת גוון יהודי שזה סטירה שיש כל כך הרבה אנשים שהם לא יהודים בה. הדרך היה להבין שכל פעולה כלכלית משפיעה הל היכולת שלנו לקיים אותה .ולכן חשוב מאוד למקבלי ההחלטות לראות כל בעיה ברמה של " הזכות שלנו להיות כאן" איך זה קשור? השכנים שלנו לא אוהבים אותנו נקודה יש אלף סיבות אבל זה ממש לא מעניין . אנחנו צריכים להבין שאינטרס שלנו לא לגרום להם לאהבה זה משהוא מאוד אישי שלהם . אינטרס שלנו לגרום להם להבין שחיים לצד ישראל ולא נגד ישראל יאפשרו להם חיים טובים בטוחים יותר. העסקה של פלסטינים עדיפה מכל הבחינות על העסקה של פועלים זרים אחרים .
חיים  |  01.04.16
לכל התגובות