אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשורה טובה מהמשכן: יותר שוויון בין אמא לאבא צילום: שאטרסטוק

בשורה טובה מהמשכן: יותר שוויון בין אמא לאבא

מגמה מעניינת שבלטה במושב החורף של הכנסת היה העיסוק הבולט של הכנסת ביחסי הכוחות בתוך המשפחה, בעיקר באמצעות שורה של הצעות חוק שנועדו לצמצם את הפער בין נשים וגברים, אימהות ואבות, בדרך להורות שוויונית יותר

31.03.2016, 06:57 | מיקי פלד

מגמה מעניינת שבלטה במושב החורף של הכנסת היה העיסוק הבולט של הכנסת ביחסים הכוחות בתוך המשפחה, בעיקר באמצעות שורה של הצעות חוק שנועדו לצמצם את הפער בין נשים וגברים, אימהות ואבות, בדרך להורות שוויונית יותר. אפשר להתווכח עד כמה ההצעות מהותיות והאם הן יצליחו לשנות בפועל את המציאות שבה בדרך כלל נשים נושאות - מבחירה או שלא - בנטל גדול יותר בגידול הילדים, אבל אי אפשר להתווכח עם המרכזיות שקיבל הנושא במושב הנוכחי.

אחד האתגרים שמאפיינים משפחות הצעירות הוא הניסיון לאזן בין הורות לעבודה. בישראל יש שתי תרבויות סותרות - מצד אחד המשפחה הישראלית גדולה הממוצעת גדולה מבמדינות המערב, מצד שני שעות העבודה ארוכות הרבה יותר. במלים אחרות, להורה הישראלי העובד יש הרבה פחות שעות ליותר ילדים לעומת חברו במערב, וזאת תחת לחץ להורות מצטיינת. את החקיקה, יש לציין, הובילו בעיקר ח"כים צעירים שהם עצמם הורים לילדים.

חכ רחל עזריה. בין יוזמי החוקים המשפחתיים, צילום: אלכס קולומויסקי  חכ רחל עזריה. בין יוזמי החוקים המשפחתיים | צילום: אלכס קולומויסקי חכ רחל עזריה. בין יוזמי החוקים המשפחתיים, צילום: אלכס קולומויסקי

שעת הנקה גם לאבות

המצב כיום: רק אמהות זכאיות לשעת היעדרות מעבודה אחרי הלידה.

השינוי בעקבות החוק: גם אבות יוכלו להיעדר מהעבודה במקום האם לצורך הטיפול בילד.

איפה הצעת החוק עומדת: ועדת העבודה אישרה לקריאה ראשונה.

אחרי שאמהות חוזרות מחופשת לידה, הן זכאיות במשך ארבעה חודשים להיעדר שעה ביום מהעבודה — בדרך כלל מדובר בקיצור יום העבודה. הצעת החוק של רחל עזריה מכולנו מאפשרת לשני ההורים להתחלק בשעה הזאת — בתנאי שיודיעו על כך למעסיקיהם 14 יום לאחר חזרת האם לעבודה. בהתאם, השעה החליפה את שמה ל"שעת הורות" והמונח "חופשת לידה" ל"תקופת לידה והורות".

חופשת לידה גם לאבות

המצב כיום: אב צריך את אישורהמעסיק כדי להיעדר יותר מ־24 שעות לאחר לידה.

השינוי בעקבות החוק: אבות יוכלו להיעדר במשך שישה ימם, על חשבון ימי מחלה וחופשה.

איפה הצעת החוק עומדת: עברה בקריאה ראשונה.

בקרוב אבות לא יצטרכו לחזור לעבודה 24 שעות לאחר שבת זוגם יולדת, ויוכלו להישאר בבית עוד חמישה ימים, לעזור לאם שמתאוששת מלידה, להכיר את הילד ולסייע לאחים. בניגוד לחופשת הלידה של האם שממומנת על ידי ביטוח לאומי, הצעת החוק של ח"כ תמר זנדברג ממרצ שאושרה השבוע בקריאה ראשונה, קובעת שהאב יוכל לקחת שלושה ימי חופשה ושלושה ימי מחלה, בלי שהוא נדרש לאישור המעסיק, ובלי להמציא תירוצים.

ימי מחלה ייספרו במשותף

המצב כיום: כשהורה אחד מחליף הורה שני בהשגחה על ילד חולה, הוא מקבל תשלום מלא רק מהיום הרביעי

השינוי: ההורה השני יקבל תשלום מהיום הרביעי למחלת הילד.

איפה ההצעה עומדת: עברה בקריאה טרומית בתמיכת הקואליציה.

כשהילד חולה, בבית או בבית החולים, ההורים זכאים לימי מחלה כדי להיות איתו. אולם כידוע, על יום המחלה הראשון לא מקבלים כסף, על השניים הבאים רק 50% מהשכר, ותשלום מלא מקבלים רק מהיום הרביעי. ומה קורה כשההורים מתחלפים ביניהם? עד עתה, הספירה התחילה מחדש, ושוב משק הבית הפסיד שכר. מסיבה זאת, הורים העדיפו שההורה הראשון — בדרך כלל האמא — ישהה כל התקופה בבית.

הצעות חוק של מרב מיכאלי מהמחנה הציוני ורועי פולקמן מכולנו מבטלות את התמריץ השלילי שלא להתחלף: הן קובעות שהספירה תהיה משותפת, כך שההורים יקבלו תשלום מלא מהיום הרביעי למחלת הילד. עכשיו האבות איבדו סיבה אחת לא להשתתף. ההצעות יעברו במושב הבא לוועדת הכלכלה, וארגוני המעסיקים עשויים להתנגד להן.

ביטול חזקת הגיל הרך

המצב כיום: בגירושים, ילדים מתחת גיל 6 נשארים בחזקת האם.

החוק ביקש: לבטל את ההגבלה.

איפה ההצעה עומדת: נפלה באופן מפתיע בקריאה טרומית.

חזקת הגיל הרך הפכה לסלע מחלוקת עצום בין גברים לנשים. ועדת שניט שהגישה ב־2011 המלצות בנוגע לאחריות הורית בגירושים, פסיכולוגים וארגוני אבות ביקשו לבטל את הקביעה שבעת גירושים, ילדים רכים נשארים במשמורת האם, כדי לעודד אחריות הורית שוויונית. ארגוני נשים טוענים מנגד שביטול החזקה רק יגדיל את כוח המיקוח של הגברים המתגרשים, שהוא עצום גם כך. שני הצדדים טענו שהם תורמים יותר לשוויון בין גברים לנשים.

ח"כ יואב קיש מהליכוד הוביל הצעת חוק פרטית לביטול החזקה. במפתיע, האופוזיציה הצליחה להכשיל את הצעת החוק ברוב של 42 נגד 41, כי ח"כ מוטי יוגב מהבית היהודי לא השתתף בהצבעה. בשורה התחתונה לא היה שינוי, והנושא יישאר בוויכוח עצום, אולם ההצבעה מוכיחה שבמושב האחרון, שבו נושאים מדיניים כמעט לא הגיעו לדיון, והתקציב עבר מיד בתחילתו — המשפחה העסיקה את באופן בולט.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
ממש לא נכון
אין שום מגמת שוויון בכנסת . רחל עזריה ודומותיה ממש לא מבקשות שוויון. הן רוצות להשאיר את המצב האי שוויוני (שהוא לטובת הנשים כמובן ) ולהנציח ואף להחמיר אותו. השינויים היחידים שרחל ודומותיה ניסו לקדם זה רק מה הגבר יעשה עוד ( חופשות לידה שעות הנקה וכולה) . בכל הנוגע לשוויון א-מ-י-ת-י שזה אומר : חלוקת נטל כלכלי שווה בין ההורים לאחר גירושין , ביטול חזקת גיל הרך (שזה בדיוק מה ששויון דורש בכל מדינה מתוקנת) . ביטול תקנה 2.5 שמאפשרת לנשים בעצם עליונות על הגבר בבית. אישה יכולה למעשה להתלונן על גבר תלונות שקר והמשטרה ללא חקירה וללא בדיקה מוציאה אותו ובאותו רגע הוא מפסיד את כל חייו וזה למה גבר נשוי היום הוא שבוי של אשתו בביתו. כולל טקטיקת השגת יתרון בגירושין להרחקת האב מהילדים ולמנוע ממנו משמורת משותפת כדי שלא ידרוש שוויון במזונות. וגם כאשר לאב יש משמורת משותפת הוא עדיין צריך לשלם. כל החוקים שמוצעים היום בכנסת לטובת שוויון אמיתי אתם מוזמנים לבדוק היום הכל באינטרנט - כולן כל המגדריסטיות בכנסת ובהן גם רחל מצביעות - ננגגגדדדד.... הן רוצות שלא תהיה פה משפחה ונלחמות בכאילו למען טובת הילד כשבפועל מפרקות כל סיכוי לתא משפחתי נורמלי פה ובכך מחסלות את החברה במדינה. מובילות את הנזק הבלתי הפיך הזה הן כל חברות הכנסת במליאה מימין ועד לשמאל . כשמדובר בחוק שוויון אמיתי בין גברים לבין נשים מתגלה עוד מפלגה בכנסת שנקראת מפלגת נשים. כולן מתאגדות יחד להצביע לפי האג'נדה שלהן. דבר שהוא פשוט מנוגד לכללי הדמוקרטיה ולא מקבל שום התייחסות כאן בצורה מחפירה. בדומה להיטלר של 1933.
רפי , תל אביב  |  01.04.16