אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עליית השכר בסין עצרה את מחיקת משרות הייצור בארה"ב ב־2015 צילום: בלומברג

עליית השכר בסין עצרה את מחיקת משרות הייצור בארה"ב ב־2015

בניגוד להצהרותיו של דונלד טראמפ במירוץ לנשיאות, מחקר חדש טוען שחברות אמריקאיות דווקא חוזרות לייצר בארה"ב. מאז 1979 איבדה ארה"ב 7 מיליון משרות ייצור

30.03.2016, 23:23 | שירות כלכליסט

אחד הקלפים העיקריים של דונלד טראמפ בקמפיין שלו למועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות הוא ההבטחה להשבת משרות הייצור לארה"ב. טראמפ מאשים את סין בגניבת עבודות תעשייה מסורתיות מהאמריקאים, שהלכו והצטמצמו בעקביות מאז שנות השמונים של המאה שעברה.

אלא שנתונים חדשים שמפרסם ארגון רישורינג אינישיאטיב (Reshoring Initiative) מלמדים שבשנה שעברה נוצרו בארה"ב 67 אלף משרות ייצור. מספר זה גבוה במעט ממספר המשרות שלפי הערכת הארגון הועברו למדינות אחרות. לטענת הארגון, שפועל לפי הגדרתו להשבת משרות ייצור טובות ומשתלמות לארה"ב, המספר הכולל של משרות שנוצרו בארה"ב באמצעות העברת פסי ייצור ממדינות אחרות והשקעות זרות עומד על יותר מ־249 אלף מאז 2010 — שנה שבה נרשם שפל במספר משרות הייצור. על פי הדו"ח, 2015 היא השנה השנייה ברציפות שמספר המשרות שנכנסות לארה"ב תואם או אפילו מעט גבוה יותר ממספר החברות שעוזבות את המדינה. כ־60% מכלל המשרות במדינה בחמש השנים האחרונות הגיעו מסין, בעוד ההשקעות הזרות הגיעו בעיקר מגרמניה ויפן.

טראמפ. מאשים את סין בגניבת עבודות מסורתיות מהאמריקאים, צילום:  Eric Cheng_vimeo טראמפ. מאשים את סין בגניבת עבודות מסורתיות מהאמריקאים | צילום: Eric Cheng_vimeo טראמפ. מאשים את סין בגניבת עבודות מסורתיות מהאמריקאים, צילום:  Eric Cheng_vimeo

הנתונים האלה מציגים תמונה שונה מזו שהוצגה במסעות הבחירות. מלבד טראמפ, שתקף חברות שלטענתו העבירו משרות למקסיקו ולסין, גם ברני סנדרס המתמודד על ראשות המפלגה הדמוקרטית הביע התנגדות להסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (Nafta) — שעליו חתומות ארה"ב, קנדה ומקסיקו ואשר נכנס לתוקף ב־1994.

עם זאת, הם לא לגמרי טועים. אף שהתעסוקה בסקטור הייצור האמריקאי עלתה בקרוב ל־900 אלף משרות בחמש השנים האחרונות, היא לא הספיקה לבלום את הירידה המתמשכת במספר העבודות במפעלים. כיום מועסקים כ־12.3 מיליון אמריקאים בייצור, ירידה של 7 מיליון מאז השיא שנרשם ב־1979. הירידה בהיקף המועסקים במשרות ייצור בארה"ב לא נוצרה רק בשל נדידת פסי ייצור למדינות שבהן כוח העבודה זול יותר. מגמות כלליות דוגמת אוטומטיזציה הפכו משרות רבות למיותרות.

עם זאת, אחת הסיבות העיקריות להיפוך המגמה היא עליית השכר בסין, שהופכת את המפעלים במדינה לפחות תחרותיים. זאת בשעה שדרגת הפיתוח בשווקים גדולים דוגמת הודו ומדינות אפריקה עדיין אינה מספקת כדי להעביר לשם משרות ייצור תעשייתי מתוחכם.

בתוך כך, הנתונים החודשיים על יצירת משרות בשוק הפרטי בארה"ב מלמדים כי הוא הוסיף 200 אלף משרות במרץ. מדובר בירידה קלה לעומת 205 אלף משרות חדשות שנוספו בפברואר. לענף הייצור התעשייתי נוספו 3,000 משרות. סקטור השירותים הוביל את העליות לאחר שנוספו לו 191 אלף משרות חדשות, אם כי מדובר בהאטה לעומת 204 אלף משרות בפברואר.

הדו"ח פורסם בידי חברת ADP, והוא נחשב לדו"ח מקדים לדו"ח התעסוקה הממשלתי שיתפרסם ביום שישי. לפי הערכות, דו"ח זה יצביע על תוספת של 200 אלף משרות חדשות ועל כך ששיעור האבטלה נותר ללא שינוי ב־4.9%.

תגיות