אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקטר שדרס אותי: תעשיית ההייטק מעצימה את אי השוויון

דו"ח טכנולוגי

הקטר שדרס אותי: תעשיית ההייטק מעצימה את אי השוויון

עמק הסיליקון מעסיק ומפטר עובדי קבלן וההון לא מטפטף למטה, איך מבצעים שוד בנק בעידן הדיגיטלי, וה-FBI מתכנן פריצה של עוד אייפון

31.03.2016, 14:20 | יוסי גורביץ

יותר נזק חברתי מתועלת

יש סוג של כלכלת וודו שמאד חביב על ניאו-ליברלים, שאחד מהבולטים שבהם הוא ראש ממשלתנו, שאומר שתעשיית ההייטק היא קטר הצמיחה. ההיגיון פשוט ושובה לב: איש הייטק יקבל המון כסף, החברה שלו תקבל פטור ממסים, ובתמורה הם ישפריצו המון כסף על סביבתם. האיש יקבל רכב, אז הוא יפרנס מוסכניק; הוא יקבל אוכל יקר, אז הוא יאפשר לחברת קייטרינג לשרוד; ובאופן כללי, הפירורים של שולחן אנשי ההייטק יפרנסו את הפלבאים.

יש רק בעיה אחת עם התיאוריה הזו: היא לא עובדת.

מתוך הסדרה עמק הסיליקון. הכסף נשאר אצל המיליונרים מתוך הסדרה עמק הסיליקון. הכסף נשאר אצל המיליונרים מתוך הסדרה עמק הסיליקון. הכסף נשאר אצל המיליונרים

מחקר של אוניברסיטת קליפורניה בסנטה קרוז, שבחן את ההשפעות של עמק הסיליקון על סביבתו ב-24 השנים האחרונות, הגיע למסקנה שהוא מרחיב את אי השוויון, לא מצמצם אותו. אנחנו כבר יודעים שההשפעה של עמק הסיליקון על תחום הדיור מזכירה קצת חור שחור: מגיעים המון מיליונרים צעירים לשכונה, מחירי הדיור מאמירים – ואז האנשים שאמורים לספק להם שירותים לא יכולים בכלל להרשות לעצמם לגור בסביבה שלהם. תוך כמה זמן, נוצר חלל עירוני שבעצם אין כמעט אנשים שגרים בו. אבל זה לא נגמר שם.

חברות הייטק לא אוהבות לשלם. משכורות הן הוצאות. אז הן משתמשות בטריק הישן והמנוול של עובדי קבלן: עובדים שהם בעצם העובדים שלך, אבל לצרכי מס והטבות, אתה מעמיד פנים שלא. המחקר מצא שבעוד שב-24 השנים האחרונות שיעור ההעסקה הרגיל באזור עמק הסיליקון עלה ב-18%, שיעור העסקת עובדי הקבלן עלה ב-54% - פי שניים וחצי.

עובדי קבלן לא מקבלים זכויות סוציאליות, אפשר לפטר אותם מעכשיו לעכשיו, הם מקבלים משכורות הרבה יותר נמוכות מעובדים רגילים – ועצם קיומם מערער את מעמדם של העובדים הרגילים. אחרי הכל, אם אפשר לפטר אותך ולהחליף אותך בעובד קבלן, עמדת המיקוח שלך מול המעסיק הופכת לגרועה יותר. כלומר, הענקת פטור ממסים לעמק הסיליקון מרכזת את הכסף בידיים של שכבה חברתית שגם ככה יש לה לא מעט – אבל הכסף לא באמת מזרזף למטה. לכל היותר הוא עובר לידיים של בעל חברת עובדי קבלן. היכולת להיחלץ מעוני כעובד חברת קבלן לא באמת קיימת.

ואם זה לא היה מספיק, אז הפערים הם לא רק כלכליים, הם גם אתניים. כידוע, שחורים והיספנים מהווים רק כ-10% מכלל המועסקים בעמק הסיליקון – אבל הם מהווים 39% מכלל עובדי הקבלן שם ו-58% מעובדי הקבלן בתחום הצווארון הכחול. ארגוני עובדים וקהילה כבר מתייחסים לתופעה המדידה הזו כ"הפרדה מקצועית." עובדי הקפיטריה של אינטל ניסו לאחרונה להתאגד; אינטל פשוט החליפה את עובדי הקבלן האלה בחברת עובדי קבלן אחרת.

עכשיו, תחשבו על כל העובדים השקופים שיש במשרד ההייטק הסמוך למקום מגוריכם: המנקות, אנשי האבטחה ועוד. מאיזו שכבה של האוכלוסייה הם מגיעים? בדיוק.

איך שודדים היום בנק

לא עם מסכות ואקדחים.

שוד מקוון של הבנק של בנגלדש מסעיר את העולם: הסנאט של הפיליפינים שמע לאחרונה עדות איך הכסף הועבר בעצם לקזינו באיים, ונגיד הבנק המרכזי של בנגלדש אולץ להתפטר.

לשדוד בנק מהבית, צילום: שאטרסטוק לשדוד בנק מהבית | צילום: שאטרסטוק לשדוד בנק מהבית, צילום: שאטרסטוק

אז איך עשו את זה בעצם? היה כאן שילוב בין פעולות של האקרים ובין כנופיות פשע מאורגן שמה שהן הספיקו לשכוח על הלבנת כספים, הפוליטיקאים שלנו עוד לא הספיקו ללמוד. השלב הראשון הוא שלב התוכנה: פורצים למערכת ה-SWIFT (מערכת העברת הכספים הבינלאומית) של הבנק ומשכנעים אותה שצריך לבצע העברה גדולה לחשבון אחר, רצוי במדינה אחרת. זה החלק הפשוט יחסית. החלק המסובך באמת הוא להוציא את הכסף מהרגע שהוא עבר לחשבון היעד. העברות כספים גדולות לא מושכות, משום מה, יותר מדי תשומת לב; משיכה של הכספים דווקא כן.

כאן צריך להפעיל כל מיני טריקים, לפעמים תוך פריצה של מערכות הכספומטים. אבל הפורצים יכולים לסמוך על דבר אחד: הבנק שדפקו אותו בדרך כלל לא ידבר. אם זה לא הגיע איכשהו לתקשורת, בנקים נוטים לא לדווח על הפריצות אליהם. אחרי הכל, חלק ניכר מהסיבה שאנשים שמים כסף בבנק היא האמונה שהוא לא פגיע או על כל פנים יחסית לא פגוע. דיווח על המצב האמיתי יכול להבהיל אותם מאד.

אופס, עשיתי את זה שוב

כשכל בלגאן האייפון בסן ברנדינו התחיל, ה-FBI טען מול כל מיקרופון רענן ומול כל כתב שהיה מוכן להאמין לו שאין כאן עניין שיטתי ושמדובר בסך הכל בטלפון אחד, על מה כל הרעש. אתמול, למדנו שהיו בעצם 63 טלפונים ושחלק מהם נפרצו בחשאי על ידי הממשלה הן על ידי אפל והן על ידי גוגל.

לא רק טרור, ה-FBI מציע לעזור בחקירת רצח, צילום: בלומברג לא רק טרור, ה-FBI מציע לעזור בחקירת רצח | צילום: בלומברג לא רק טרור, ה-FBI מציע לעזור בחקירת רצח, צילום: בלומברג

ועכשיו, ה-FBI הודיע שמאחר והוא כבר יודע איך לפרוץ אייפונים לבד, הוא מתכוון בקרוב לסייע לתובעים בארקנסו לפרוץ אייפון ואייפד שלטענת התובעים שם מעורבים בחקירת רצח. סתם חקירת רצח. לא טרור, לא בטחון לאומי, פשע סתם.

בינתיים, מדובר רק באייפונים ישנים יותר, כאלה שלא עומדים ברף ההצפנה החדש של אפל. הדבר היחיד שמונע מה-FBI להשתמש בשיטות הפריצה החדשות שלה גם בתיקים של השלכת לכלוך ברחוב הוא החשש של הבולשת שהיא תצטרך להסביר לבית המשפט איך זה עובד, ואתגרים משפטיים כאלה צפויים להגיע ככל שהשימוש בשיטה יתרחב.

קצרצרים

1. דיווחנו אתמול (ד') על כך שסין שוקלת מעין אינטרא-נט לאומי, תוך ציון שייתכן שמדובר בבלון ניסוי. ביממה שחלפה, סין הוציאה הכחשה למחצה: המטרה של החוקים החדשים, טענה, היא לא למנוע גישה לאתרים בחו"ל אלא למנוע מספקי הרשת לספק גישה לשמות דומיינים שמחוברים לרשת הביתית אבל לא רשומים ככאלה ברישום הדומיינים. עם זאת, התגובה הרשמית ציינה שב"מצבי חירום", החוקים יאפשרו לממשלה למנוע כל גישה לאתרים שלא רשמו כתובת בסין. "מצב חירום" הוא דבר חמקמק מאד בדיקטטורות, ובסין – כמו ברפובליקות מסוימות לחופי הים התיכון – חל מצב חירום בלתי פוסק כבר יותר מ-50 שנה.

נינטנדו. עזבו אותנו מפמיניזם נינטנדו. עזבו אותנו מפמיניזם נינטנדו. עזבו אותנו מפמיניזם

 

2. נינטנדו פיטרה אתמול (ד') את אחת מנשות השיווק שלה, אליסון ראפ, לאחר שזו היתה במשך חודשים ארוכים מטרה להתקפות ארגון הטרור המיזוגני גיימרגייט. נינטנדו טענה שהפיטורים לא היו על רקע הפיכתה של ראפ למטרה, אלא משום שראפ עבדה בעבודה נוספת במקביל מבלי לעדכן את החברה; ראפ טענה שעבודות כאלה דווקא מקובלות בנינטנדו. ההתקפה של גיימרגייט על ראפ נבעה מכך שזו פעלה בנמרצות להוריד את רמת הסקסואליזציה של דמויות נשיות בתרגום של משחקי נינטנדו מהגרסה היפנית לגרסה המערבית. הסיבה להפיכתה של ראפ למטרה מבחינת הטרוריסטים היא הפמיניזם המובהק שלה. בחיבור כל כך לא מפתיע שלא מובן איך הוא לא צץ עד כה, ראפ הפכה לא רק למטרה של גיימרגייט אלא של ניאו נאצים: הדיילי סטורמר טוען שהיא מוכיחה את ה"השפעה של יהודים ופמיניסטיות על החברה שלנו."

3. הבית הלבן הודיע שתושבי ארה"ב צריכים לחשוב שיש להם זכות לפרטיות, למרות שה-FBI פרץ לאייפון מסן ברנרדינו. דובר הבית הלבן, ג'ון ארנסט, אמר שארה"ב היא מדינת חוק, שהחוקים להגנה על הפרטיות נאכפים בקפידה, ושבניכוי בתי המשפט הסודיים וה-NSA מצב הפרטיות של תושבי ארה"ב מצוין. טוב, הוא לא באמת ניסח את זה ככה, אבל לא צריך להתאמץ בשביל לקרוא בין השורות.

4. לאחרונה, מספר ניכר של אתרים החלו לחסום תעבורה שמגיעה מטור. חברת האבטחה CloudFlare מצאה שיש לכך סיבה הגיונית: כפי שכתב המנכ"ל שלה בפוסט בבלוג של החברה, 94% מתעבורת הטור שהיא מנטרת היא פוגענית (malicious). קלאודפלייר ציינה שלא מדובר בתוכן שנוי במחלוקת: חלק ניכר מהתגובות שמכילות ספאם, ניסיון למציאת פרצות אבטחה, הונאת קליקים וכו' מגיע דרך טור. 18% מהספאם בעולם, לדבריה, מגיע מבוטים שעוברים קודם כל דרך טור.

הפתרון לסגיית הרחפנים הרועשים? הפתרון לסגיית הרחפנים הרועשים? הפתרון לסגיית הרחפנים הרועשים?

5. אמזון עובדת במרץ על התכנית שלה להוביל חבילות באמצעות רחפנים, ואחד הפטנטים היותר מוזרים ומלהיבים שלה נוגע לרעש שהם מפיקים. הרוטורים שלהם משמיעים זמזום צורמני משהו. באמזון רוצים מספר רוטורים שיפעלו במקביל, כשחלק מהם פועלים נגד הכיוון של האחרים; התוצאה הסופית צריכה להיות לא רק ביטול הרעש, אלא גם היכולת של הרוטורים לחקות קולות של דיבור – למשל, "זהירות, אני עומד להתרסק לך על הראש." תעדכנו אותי כשזה אכן יקרה.  

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
תגובה ל-13
הבעייה באי שיוויון היא שכמות ההון בעולם היא סופית, וכשיותר מידי הולך לקבוצה קטנה, קבוצה גדולה לא מקבלת מספיק. אם נמשיך את הדוגמא שלך על מכונת הקסמים, אז ממבט ראשון אתה צודק - 10 מבני העיירה מרוויחים עכשיו יותר, מבלי ששום דבר נגרע מה-190 האחרים. אבל בוא נסתכל יותר לעומק - מה מכונת הקסמים הזאת עושה? אפשר להניח שהיא נותנת שירות מסויים או מייצרת מוצר מסויים. לצורך הדיון בוא נניח שמדובר במוצר. האנשים שישלמו על המוצר הזה עכשיו כבר לא ישלמו על מה שלא יהיה שהם היו קונים במקום אם מכונת הקסמים לא הייתה קיימת. כלומר יש הסטה של מעבר הון לממציאים של מכונת הקסמים במקום לעובדים של החברה של המוצר שמכונת הקסמים החליפה. כשמדובר בשתי חברות מתחרות, זה מעודד אותן לשפר את המוצרים שלהם. אבל בהקשר של חברות הייטק, הרבה פעמים מדובר במוצרים שמחליפים שירותים - תוכנה לניהול מס שמחליפה עבודת רואה חשבון אפליקציה להזמנת מוניות שמחליפה את המוקדן בתחנת המוניות ועוד במילים אחרות, התרחיש שבו 10 מבני העיירה מתחילים להרוויח יותר מבלי ששאר בני העיירה נפגעים הוא לא מציאותי. חלק מפוטרים כי השירות שהם נותנים כבר לא נדרש, או מפוטרים כי החברה שהם עובדים בה עוברת צמצומים (כי חלק מההכנסות שלה עברו ליוצרי מכונת הקסמים), או פשוט סובלים מירידה בתנאים. כשמדובר בחברות מסדר גודל דומה, הדברים נוטים להתאזן (חברה אחת מפטרת, חברה אחרת שוכרת). אבל בהייטק, הרבה פעמים תוכנות מפותחות ע"י מספר מצומצם של אנשים, והתוצר מחליף שירות שניתן ע"י הרבה אנשים. כלומר במקום להתחלק בין מספר גדול של אנשים (נותני השירות המקוריים) חלק גדול מההון מתחיל לעבור למספר מצומצם של אנשים (מפתחי התוכנה). כלומר מספר גדול של אנשים נפגע, מול מספר קטן של אנשים שהרוויח (בניגוד לתיאוריה שלך, בה מספר קטן של אנשים הרוויח אבל אף אחד לא נפגע)
יעל  |  25.04.16
14.
תגובה ל-13
הבעייה באי שיוויון היא שכמות ההון בעולם היא סופית, וכשיותר מידי הולך לקבוצה קטנה, קבוצה גדולה לא מקבלת מספיק. אם נמשיך את הדוגמא שלך על מכונת הקסמים, אז ממבט ראשון אתה צודק - 10 מבני העיירה מרוויחים עכשיו יותר, מבלי ששום דבר נגרע מה-190 האחרים. אבל בוא נסתכל יותר לעומק - מה מכונת הקסמים הזאת עושה? אפשר להניח שהיא נותנת שירות מסויים או מייצרת מוצר מסויים. לצורך הדיון בוא נניח שמדובר במוצר. האנשים שישלמו על המוצר הזה עכשיו כבר לא ישלמו על מה שלא יהיה שהם היו קונים במקום אם מכונת הקסמים לא הייתה קיימת. כלומר יש הסטה של מעבר הון לממציאים של מכונת הקסמים במקום לעובדים של החברה של המוצר שמכונת הקסמים החליפה. כשמדובר בשתי חברות מתחרות, זה מעודד אותן לשפר את המוצרים שלהם. אבל בהקשר של חברות הייטק, הרבה פעמים מדובר במוצרים שמחליפים שירותים - תוכנה לניהול מס שמחליפה עבודת רואה חשבון אפליקציה להזמנת מוניות שמחליפה את המוקדן בתחנת המוניות ועוד במילים אחרות, התרחיש שבו 10 מבני העיירה מתחילים להרוויח יותר מבלי ששאר בני העיירה נפגעים הוא לא מציאותי. חלק מפוטרים כי השירות שהם נותנים כבר לא נדרש, או מפוטרים כי החברה שהם עובדים בה עוברת צמצומים (כי חלק מההכנסות שלה עברו ליוצרי מכונת הקסמים), או פשוט סובלים מירידה בתנאים. כשמדובר בחברות מסדר גודל דומה, הדברים נוטים להתאזן (חברה אחת מפטרת, חברה אחרת שוכרת). אבל בהייטק, הרבה פעמים תוכנות מפותחות ע"י מספר מצומצם של אנשים, והתוצר מחליף שירות שניתן ע"י הרבה אנשים. כלומר במקום להתחלק בין מספר גדול של אנשים (נותני השירות המקוריים) חלק גדול מההון מתחיל לעבור למספר מצומצם של אנשים (מפתחי התוכנה). כלומר מספר גדול של אנשים נפגע, מול מספר קטן של אנשים שהרוויח (בניגוד לתיאוריה שלך, בה מספר קטן של אנשים הרוויח אבל אף אחד לא נפגע)
יעל  |  14.04.16
13.
אי שיוויון זה רע? למי זה רע? למה זה רע? נסה לענות ברצינות ותראה שאין לך תשובה משכנעת
נניח שבעיירה תיאורטית יש אלף אנשים שכל אחד מהם מרוויח בדיוק עשרת אלפים ש"ח בכל חודש. ועכשיו עשרה אנשים מתוך האלף האלה עבדו קשה המציאו ובנו מכונת קסמים. בזכות המכונה עכשיו העשרה האלה מרוויחים מיליון ש"ח לחודש, ועוד 190 מבני העיירה מרוויחים עשרים אלף ש"ח לחודש, ולשאר לא השתנה כלום פרט לזה שבזכות כספי הקסמים לא העלו להם את המיסים. אז אין ספק שבעיירה יש עכשיו הרבה הרבה יותר אי-שיוויון מבעבר. אבל האם העיירה במצב גרוע יותר ממה שהייתה קודם? האם חלוקת כספי מכונת הקסמים באופן שיוויוני בין כל אנשי העיירה תהיה מעשה הוגן? זה יהיה צדק חברתי? האם כדאי לראש המועצה להרוס את מכונת הקסמים או לקחת אותה מבעליה או להשמיד את הכספים הטמאים שהיא מייצרת? יש בעיות אמיתיות של התחמקות ממיסים בכל החברות הגדולות, גם טכנולוגיות וגם לא טכנולוגיות, וצריך לשפר את שיטת המס העולמית כדי לנסות להתמודד. אבל אי שיוויון הוא לא בעיה. שיוויון הוא לא מטרה ראויה או רצויה.
פ. קורן  |  04.04.16
11.
אבל תראה איך נראה איזור הסיליקון וואלי
למר גורביץ' נכון, איזור הסיליקון וואלי סובל מבעיה של מעמד בינים נמוך שקשה לו עם רמת המחירים. אבל אתה חייב להבין 2 דברים. מכיוון שגם אנשי ההיטק "השמנים והעשירים" צריכים שירותים - כדי לקבל אותם הם יאלצו לשלם... ויותר משאר האיזורים - ולכן זה יתאזן (זה כבר קורה). דבר שני - תושבי האיזור הזה, למרות ההפחדות, דווקא מאוד מרוצים מהעניין. גרתי באיזור שנה ודיברתי לא מעט עם אותם "מסכנים" (נהגים, קופאים בסופר , נותני שירותים וכו) והם סיפרו לי איך בעשרים שנה האחרונות הוואלי שינה את פניו. השכונות נקיות מסודרות, רמת הפשע ירדה פלאים (וכן גם בשכונות "הגרועות" יותר). חבל שאתה רק מסתכל בנקודה הצרה של השקפת עולמך.
03.04.16
לכל התגובות