אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יש סיבה לדאגה: ארבעה דברים שמפחידים את וול סטריט צילום: איי פי

יש סיבה לדאגה: ארבעה דברים שמפחידים את וול סטריט

בעוד תשעה ימים תיפתח עונת הדו"חות של הרבעון הראשון בארה"ב, עם תוצאותיה של אלקואה. כלכלנים ואנליסטים בוול סטריט מונים את הסיבות העיקריות שבגללן צריכים המשקיעים בניו יורק ובעולם להתחיל לדאוג. ולא, זה לא רק מחירי הנפט הנמוכים

02.04.2016, 17:06 | שירות כלכליסט

אם חשבתם שנתוני ההכנסות של הרבעון הרביעי של 2015 היו עלובים, החזיקו חזק: מסתבר שהרבעון הראשון של 2016 שהסתיים כעת, הולך להיות עוד יותר גרוע. על פי נתוני FactSet, שאותם מפרסם אתר מרקטווץ', החברות במדד S&P 500צפויות לדווח על ירידה בהכנסותיהן זה הרבעון הרביעי ברציפות וכן על ירידה במכירות זה הרבעון החמישי ברציפות - זאת לראשונה מאז הרבעון הרביעי של 2008 והרבעון השלישי של 2009, מיד לאחר המשבר הכלכלי.

קראו עוד בכלכליסט

בסקירה נכתב, כי כעת כבר לא ניתן להאשים את הירידה במחירי הנפט וכי הפגיעה כבר מורגשת לרוחב כל הסקטורים. "היכן שרוב החולשה מיוחסת לענף האנרגיה, הרי שראוי לציין שרק שלושה מתוך 10 המאקרו-סקטורים של S&P 500 צפויים לרשום עלייה ברווחים - אלו הם ענפי התעשייה הכללית, הטלקום והבריאות", אמר למרקטווץ' ג'פרי סאוט, אסטרטג השקעות ראשי בוולס פארגו.

עונת הדו"חות תיפתח רשמית ב-11 באפריל, ביום שבו ענקית האלומיניום אלקואה (Alcoa) תגיש את דו"חותיה לאחר צלצול הפתיחה בבורסת ניו יורק. בסך הכול, חברות S&P 500 צפויות להציג ירידה של 8.5% ברווחים וירידה של 1.1% במכירות, לרבעון, לעומת אותה התקופה אשתקד. כך על פי FactSet.

הדובים באים. יש סיבות לדאגה הדובים באים. יש סיבות לדאגה הדובים באים. יש סיבות לדאגה

 

אולם, נראה כי וול סטריט מוכנה לטלטלה והאנליסטים עסוקים בתיקונים כלפי מטה של תחזיותיהם לרבעון הראשון - משימה שהם מבצעים בקצב הגדול ביותר מאז 2009. על פי מרקטווץ', כדאי לדעת את 4 הדברים הבאים בטרם תתחיל עונת הרווח הבאה:

 

1. לא תירשם צמיחה

כמעט חמישית מהחברות במדד צפויות להחטיא את תחזיות הרווח שלהן, כך מעריכים מחברי הסקירה. זוהי הרמה השנייה בגובהה מאז ש-FactSet החלה לאסוף נתונים ב-2006. למעשה, קשה לצפות לרווחים כלל, בשל הלחצים המתמשכים על הכנסותיהן ובשל סביבת המאקרו המעורבת.

בנוסף, כותבים מחברי הסקירה שמתפרסמ באתר מרקטווץ', חברות הוציאו מיליארדי דולרים על רכישות עצמיות של מניות ועל הגדלות דיבידנדים בשנים האחרונות. לשם כך הן השתמשו במשאבים שהיו יכולים לשמש להאצת הצמיחה שלהן. סביר שהרכישות העצמיות של המניות גם תאט, בשל עלייה של עלויות מימון לרכישות והסנטימנט הקודר בשוקי העולם, בשל הריביות השליליות.

אנליסטים מחברת המחקר "פוויליון" טוענים שעל מנת לראות עלייה במכירות, נדרש פיחות משמעותי - או לחלופין האצה גדולה ואורגנית - בביקושים, כזה שיוביל לעלייה במכירות. "אנו לא בטוחים שנראה אחד מהתרחישים הללו בעתיד הקרוב", הם כותבים.

2. מחירי נפט נמוכים עדיין מקור מרכזי לפגיעה עסקית

סוגיית מחירי הנפט תמשיך להאפיל על הכנסות החברות בעונה הקרובה, אף לאחר הריבאונד החזק בחוזים העתידיים מהשפל שרשמו בפברואר, אז הם עמדו על 26.21 דולר לחבית. מחירי הנפט הנמוכים גבו מחיר כבד מחברות האנרגיה, בייחוד מחברות הפצלים הרבות שצמחו עם מהפכת הסדיקה ההידראולית.

על פי הערכות המומחים, על מנת לשרוד, זקוקות חברות אלו לרמת מחיר של לא פחות מ-60 דולר לחבית. המחירים הנמוכים בעייתיים גם לבנקים שמספקים הלוואות לסקטור זה. "השוק ממשיך להיות מאתגר עבור הבנקים ואנו נוקטים עמדה זהירה יותר לגבי כוחן של החברות לרשום רווחים לטווח הקרוב", כתב אנליסט מ"מקארי" (Macqrie) ביום שישי.

בינתיים, גם החברות המרוויחות ממחירי הנפט הנמוכים מתחילות להראות סדקים. במדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן נרשמה הירידה הרביעית ברציפות. חברות התעופה, המרוויחות ממחירי הנפט הנמוכים, צפויות להתמודד עם קושי ממקום אחר - ירידה במספר הנסיעות העסקיות, בשל ירידה ברווחי החברות.

מיכלית נפט. חברות האנרגיה צריכות מחיר של 60 דולר לחבית, צילום: איי אף פי מיכלית נפט. חברות האנרגיה צריכות מחיר של 60 דולר לחבית | צילום: איי אף פי מיכלית נפט. חברות האנרגיה צריכות מחיר של 60 דולר לחבית, צילום: איי אף פי

3. רוח נגדית לדולר

כותבי הסקירה מציינים עוד, שהדולר, שהיה ברבעונים האחרונים מטרה להצלפות, יככב ללא ספק ברווחים העונה, גם לאחר שרשם את ביצועיו הרבעוניים הגרועים ביותר מאז הרבעון השלישי של 2010. הכלכלנים מעריכים כי המטבע האמריקאי הנחלש לא צפוי לשפר את הביצועים החלשים החזויים לרבעון הבא. במהלך השנה האחרונה הרבו חברות לטעון שהדולר החזק מהווה להן רוח פנים.

4. סינדרום סין

אין כל ספק שסין תופיע בדו"חות רווח והפסד רבים בעונה הבאה, כשחברות יבקשו לעדכן את משקיעיהן לגבי ביצועיהן בכלכלה השנייה בגודלה בעולם. סין הפכה ממקור נפוץ ומוביל למוצרי צריכה זולים לשוק מבטיח עם מעמד בינוני משגשג שלמד לרכוש מוצרי צריכה, כותבים המחברים. האטת השוק בסין היא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על המגמות בשוק הסחורות בשנה החולפת, משום שסין היא צרכנית מובילה של נפט ומתכות.

כשיו"ר הפד ג'נט ילן אמרה השבוע כי הפדרל ריזרב נוקט עמדה זהירה יותר להעלאת הריביות בשל הדאגה מהפגיעה בצמיחה בארה"ב מצד הצמיחה הגלובלית, יש להניח שהיא מתכוונת לסין, מסכמים הכלכלנים.

תגיות