אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מזרחי טפחות: ענבל אור פעלה בשיטת הפרימידה צילום: אוראל כהן

מזרחי טפחות: ענבל אור פעלה בשיטת הפרימידה

לפי עורך הדין המייצג את הבנק, שיטת המכירה של יותר דירות ממה שהתאפשר לבנות, לא מאפשרת תוכנית הבראה בקבוצה שבבעלות יזמית הנדל"ן

03.04.2016, 13:00 | אמיתי גזית
"שיטת המימון של עסקיה של ענבל אור היא שיטת פירמידה קלאסית", כך אמר עו"ד עמית פינס המייצג את בנק מזרחי טפחות בדיון המתקיים היום (א') בבקשות הפירוק של קבוצת החברות שבשליטת ענבל אור.

קראו עוד בכלכליסט

על פי פינס, עסקיה של אור נוהלו בשיטת הפירמידה. לדבריו, אור מכרה יותר דירות מאשר התאפשר לה לבנות בסופו של דבר על ידי הרשות המקומית ו"כל רואי החשבון מסכימים שזו שיטת הפעולה. בשיטת פעולה כזו לא יכולה להיות הבראה, זה פשוט בלתי אפשרי".

בא כוחה של אור עו"ד ראובן בילט הסביר לבית המשפט כי השיטה הזו איפיינה את עסקיה של אור במשך 11 השנים האחרונות וכך היא בנתה 1,500 דירות. "אנשים נרשמים מפקידים פיקדון של 100 אלף שקלים שלא צריכים להיות בחשבון סגור. מצפים שיהיו בבניין 30 דירות, אם בסוף מאשרים 25 דירות, אז החברה מחזירה את הכספים של מי שנרשם".

ענבל אור, צילום: אוראל כהן ענבל אור | צילום: אוראל כהן ענבל אור, צילום: אוראל כהן

פינס המשיך ואמר כי בנק מזרחי טפחות מסרב לממן את הליכי ההקפאה "אין תכלת להקפאה וזו גם עזות מצח לבקש מהבנק לממן את ההרפתקה החדשה הזאת".

פינס התייחס בדבריו גם לטענותיה של ענבל אור כי היא נקלעה לחדלות פירעון רק בגלל חקירת רשות המסים, שהובילה לסגירת חשבונותיה בבנק מזרחי טפחות. פינס סיפר כי הבנק התריעה בפני אור על בעיה תזרימית בחשבונותיה עוד לפני חקירת הרשות.

לדברי פינס אור שלחה בתגובה מייל לבנק עם צילום מסך של חשבון פיקדון בבנק U-Bank, שבו יתרה חיובית של כ-28 מליון שקל, וזאת במטרה לאפשר לה להמשיך ולנהל את חשבונה. אלא שלדבריו, שם בעל החשבון הוסתר כך שאי אפשר היה לדעת אם אכן אור היא בעלת החשבון. לדברי פינס המסקנה המתבקשת מכך היא או שאור ניסתה להונות את הבנק או שבידיה סכום שיכול לשמש למימון תקופת ההקפאה, אך משום מה היא לא עושה זאת.

בתחילת הדיון תיאר בקצרה הנאמן עו"ד איתן ארז את שלל הפרויקטים שמשווקת אור והמליץ לבית המשפט על פירוק החברות. האופציה האחרת שעומדת לפתחו של בית המשפט היא הקפאת הליכים ומינוי צוות שיפעל להבראת החברה, אך ארז גרס כי "אין מאיפה לשלם את תקופת ההקפאה אפילו ליום אחד". לדברי ארז מאז מונה לנאמן לפני כשבועיים הפקידה אור בקופת החברה רק 111 אלף שקל, אך עלות הפעלת החברה עד עתה הייתה 300 אלף שקל".

בנוסף הסביר ארז כי אין שום בסיס לבקשת ההקפאה משום "שבסופו של עניין אין שם שום רכוש, רק מקבץ חוזים שהופרו. אין נכס אחד שהוא על שמה וניתן לעשות איתו משהו".

כך לדבריו, למשל בפרויקט בשדרות הילד ברמת גן היא חייבת 15 מליון שקל לבעלי הקרקע; בפרויקט שתכננה לבנות בז'בוטינסקי ברמת כן היא תצטרך לגייס 75 מליון שקל כדי להשיב לעצמה את הזכויות על הקרקע, ובפרויקט אחר ברחוב פועלי הרכבת בגבעתיים התברר מדברי הנאמן כי בעלי הקרקע כבר הודיעו על ביטול ההסכם עם אור, ומחקו את הערות האזהרה שרשמו על שמה. ארז הוסיף כי עד עתה לא הגיע אליו שום הצעה "רצינית" בלשונו לרכישת אחד או כמה פרויקטים של אור.

ארז המליץ לבית המשפט לפרק את החברה ולפעול ברוב הפרויקטים בדרך של משק סגור, כלומר שלכל אחד מהפרויקטים ימונו על ידי בית המשפט מנהלים שיפעלו להגשימו. אבל לדברי ארז, "הרוכשים יצטרכו להוסיף סכום משמעותי".

לא רק לקוחותיה של אור מודאגים ממצבה. עו"ד חיות גרינברג המייצגת את עובדי חברת אור סיטי אמרה כי: "העובדים מאד מודאגים לגבי תשלום שכרם לתקופת הקפאת ההליכים, מאחר שבעלת השליטה, ענבל אור, לא מילאה את התחייבותה כפי שהציגה אותה בבקשתה להקפאת ההליכים ולא הזרימה את הסכום הדרוש למימון ההליך. לפיכך, ככל ויש רצינות ואחריות מצידה של אור וככל שהיא מאמינה בחברה - עליה לעמוד בהתחייבותה ולבצע הזרמה מיידית של הסכום הדרוש, בסך של לכל הפחות 1 מיליון שקל".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
על פי דברי המלומד גם הבנקים עובדים באותה שיטה, אלא שהוא נוכל טוב ומסתיר זאת
אולי אור לא צדיקה , איני יודע אך לטעון לפרמידה כאשר כל המשק עובד כך מוטב לשתוק אם מחר כל הלקוחות יבקשו את כספם מהבנק לבנק יש מספיק כסף כדי לממן את כל המשיכות , ברור שלא אם כך גם הבנק הוא פרימידה
לא עוד  |  06.04.16
6.
לדעתי שילמה למוכר האופציה בבלי והשקיעה בפרסום ושיווק עשרות מיליונים
לדעתי שילמה למוכר האופציה בבלי והשקיעה בפרסום ושיווק עשרות מיליונים כי כנראה הקורבן המובס מבבלי וענבל אור לא ידעו שבכלל העירייה מנעה כל אפשרות לממש את זכויות הבניה שבאופציה שמכר לה וכשזה נודע לקורבן המובס מבבלי , נכנעה והתחיבה לשאת גם במימון ופינוי חלק ממגרשי העירייה במסגרת הסכמים שמוכר האופציה חתם עליהם עם העירייה בסמוך לפקיעת האופציה ,אבל מוכר האופציה לא התחשב ובקורבן המובס מבבלי וגם לא בהשקעות שענבל השקריעה ומכר את זכויות הבניה אשר הושבחו מפעולות הקורבן המובס מבבלי ומכר על מוכן ליהלומנים בראשות רוני מאנה בכ 197,500,000 ש"ח למרות שהיה צריך לקבל 210,000,000 ש"ח מהמשקיע הקנדי שהקורבן המובס מבבלי הביא לאחר שהביא את ענבל אור לבבלי. הקורבן המובס מבבלי
המובס מבבלי , תל אביב  |  03.04.16
5.
אין קשר בין הונאת הפירמידה לעובדה שמכרה יותר דירות ממה שניתן לבנות
אלה שתי רמאויות נפרדות. * בשיטת הפירמידה היא לקחה את כספי הרוכשים לביתה. כן, זה נרשם "על הקרח "בכרטיס החו"ז שלה. אין לה מאיפה להחזיר את כל המליונים שמשכה לעצמה מקופת החברה. * מכירה של יותר דירות, הכניסה לה עוד כספים לקופת החברה. כספים שלא יוחזרו לרוכשים התמימים
אחת העם  |  03.04.16
לכל התגובות