אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האיראנים מאוכזבים מהססנות המערב לעשות איתם עסקים צילום: בלומברג

האיראנים מאוכזבים מהססנות המערב לעשות איתם עסקים

ההצהרות הגדולות מתחילת השנה על הסכמים של עשרות מיליארדי דולרים עם חברות מערביות לא עומדות בינתיים במבחן המציאות. היעדר מימון מצד הבנקים האירופיים מונע ביצוע עסקאות גדולות באמת, וההנהגה הדתית גוזרת קופון

03.04.2016, 21:15 | דורון פסקין

שלושה חודשים חלפו מאז ההכרזה החגיגית על הסרת הסנקציות הבינלאומיות מעל איראן, ובקהילה העסקית במדינה שוררת אכזבה מרה שמתפשטת גם בציבור הרחב.

קראו עוד בכלכליסט

למרות ההצהרות הגדולות על הסכמים בשווי עשרות מיליארדי דולרים, העסקאות יוצאות אל הפועל בקצב אטי מאוד, ובוודאי לא כזה שישנה את המצב העגום שבו שרוי המשק האיראני. הצהרתו הכנה ויוצאת הדופן של סגן נשיא איראן איסחאק ג'יהאנגירי מעידה עד כמה המצב חמור. בנאום שנשא ג'יהאנגירי הוא הודה כי השנה הפרסית האחרונה, שהסתיימה ב־20 במרץ, היתה מהקשות שידעה כלכלת הרפובליקה האסלאמית מאז היווסדה ב־1979.  

צעירים באיראן חוגגים את הסכם הגרעין, צילום: איי אף פי צעירים באיראן חוגגים את הסכם הגרעין | צילום: איי אף פי צעירים באיראן חוגגים את הסכם הגרעין, צילום: איי אף פי

האכזבה בולטת על רקע מסע יחסי הציבור הבינלאומי של ההנהגה האיראנית כדי לשכנע ממשלות ומשקיעים זרים לעשות עסקים באיראן. הנשיא חסן רוחאני, עם חיוכיו המפורסמים, ערך מסע מתוקשר היטב למערב אירופה, בשעה ששר החוץ שלו ג'וואד זריף ממשיך לדלג ממדינה למדינה והצוותים הדיפלומטיים פועלים במרץ כדי לוודא שכולם שמעו על הפוטנציאל הכלכלי הלא ממומש של איראן.

על פני השטח, טהראן יכולה לזקוף לעצמה הישגים. כך, למשל, משלחת בכירים מהמגזר העסקי הבריטי בראשות שר העסקים סאג'יד ג'אוויד תבקר החודש באיראן וגם אוסטרליה הודיעה על פתיחת משרד אינטרסים כלכליים.

אף שמשלחות וחברות מערביות נוספות כבר הביעו עניין באיראן, מה שמעכב כרגע את מימוש העסקאות הגדולות באמת הוא היעדר מימון. הבנקים הגדולים באירופה נקנסו בעבר בידי הרשויות בארה"ב בגלל עסקאות שהם ביצעו באיראן, והם חוששים לחזור לפעול בה בגלל סנקציות אמריקאיות שעדיין לא הוסרו. במצב הנוכחי רק בנקים קטנים יחסית החלו לעבוד מול לקוחות איראניים, ולטענת גורמים בקהילה העסקית בטהראן, העסקאות מוגבלות לעת עתה ללא יותר מ־50 מיליון דולר.

הההסנות של המערב נפלה כפרי בשל לידי הממסד השמרני, שחושש כי הסכם הגרעין הוא לא יותר ממזימה מערבית שנועדה להחליש את המשטר. דבריו של המנהיג העליון עלי חמינאי שהצהיר כי ארה"ב הסירה את הסנקציות "רק על הנייר", הם ראיה לכך. הרוח שנושבת מן ההנהגה הדתית הגיעה גם לציבור. לפי סקר שפורסם בכלי תקשורת דוברי ערבית, כ־70% מהאיראנים לא מאמינים שארה"ב תסיר בסופו של דבר את הסנקציות.

גם בתחום הנפט איראן אינה רווה כרגע נחת. אמנם תפוקת הנפט שלה עלתה בחודש מרץ בעוד כ־100 אלף חביות והגיעה לרמה הגבוהה ביותר זה ארבע שנים — 3.2 מיליון חביות ביום — אבל המחיר הנמוך בשוק העולמי (סביב 40 דולר) פוגע בהכנסותיה מיצוא. בנוסף, לפי גורמים בתעשיית הנפט האיראנית, קיים מחסור במכליות לשינוע הנפט לשוקי אירופה, זאת בנוסף על בעיות אחסון ותחרות גוברת מצד מדינות מייצרות נפט אחרות.

הכותב הוא מומחה לכלכלות המזה"ת

תגיות