אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התוכנית לצמצום צריכת החשמל: לקוחות יקבלו כסף בחזרה צילום: אלעד גרשגורן

בלעדי לכלכליסט

התוכנית לצמצום צריכת החשמל: לקוחות יקבלו כסף בחזרה

ל"כלכליסט" נודע כי הצעת המחליטים לצמצום פליטת גזי החממה הופצה השבוע בין משרדי הממשלה. בתוכנית מוצע לבחון מתן מענקים ללקוחות שיצמצמו צריכת החשמל ולהעלות את המס על הפחם

05.04.2016, 07:36 | ליאור גוטמן

הממשלה החלה לגבש תכנית לאומית לצמצום צריכת החשמל - כך נודע ל"כלכליסט". על פי טיוטת הצעת המחליטים שהופצה השבוע בין משרדי הממשלה תחת הכותרת "תכנית לצמצום פליטת גזי חממה", במסגרת התכנית יוטל "על שר האנרגיה, בהתייעצות עם רשות החשמל, משרד האוצר והמשרד להגנת הסביבה, לבחון ולגבש עד ליום 30.9.2016 תכנית להשגת יעד צמצום צריכת החשמל".

קראו עוד בכלכליסט

על פי הצעת המחליטים, התכנית תושג בין הייתר על ידי "מנגנון להפקת חשמל לא־מיוצר". מנגנון זה יתמרץ לקוחות להוריד את רף הצריכה שלהם תוך "שימוש בחשבונות החשמל כמסלקה, לצורך החזר הלוואות שניתנו לצרכני חשמל עבור השקעות בהתייעלות אנרגטית". במילים אחרות, כל לקוח שיצליח להוריד את צריכת החשמל שלו (ובכך יתרום להפעלה נמוכה יותר של תחנות כוח, ולצמצום עקיף של פליטת גזי החממה), יזכה לפיצוי כספי דרך חשבון החשמל. בנוסף, מוצע לבחון העלאה של המס על פחם, פעולה שתזניק את תעריף החשמל. שר האוצר משה כחלון הודיע בעבר כי הוא מתנגד למהלך זה.

שטייניץ. יגבש תוכנית עד לספטמבר, צילום: נמרוד גליקמן שטייניץ. יגבש תוכנית עד לספטמבר | צילום: נמרוד גליקמן שטייניץ. יגבש תוכנית עד לספטמבר, צילום: נמרוד גליקמן

במקביל, המדינה מתכננת בהצעה זאת מהפכה של ממש בכל הנוגע לתמרוץ ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות (סולארי או אנרגיית רוח). היא מציעה "להטיל על שר האוצר להעניק הטבת מס בדמות פחת מואץ בשיעור של 20% לתקופה של שלוש שנים, למתקנים עסקיים בטכנולוגיה פוטו־וולטאית". אם לא די בכך, המדינה מציעה להאריך את "תקופת רישיון הייצור של מתקנים לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת לתקופה ארוכה מ־20 שנים". בכך, הממשלה מציעה להאריך את התקופה בה מחוייבת חברת החשמל לרכוש חשמל ירוק.

מהפכה נוספת מוצעת בדמות "ביטול או הפחתת הדרישה להעמדת הון עצמי עבור מתקני ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת", שעומדים כיום על 20% ויותר. צעד נוסף שמוצע שמוצע הוא "פטור מחובת קבלת רישיון ייצור לפי חוק משק החשמל, למתקנים לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת עד 5 מגה־וואט", שהם מתקנים קרקעיים בינוניים דוגמת זה שמוצב ליד קיבוץ קטורה.

צעד משלים וחשוב הוא לתוכניות הממשלה שמצויינות בהצעת המחליטים הוא העמדת ערבויות מדינה של כחצי מיליארד שקל לטובת השקעות בהתיעלות אנרגטית, זאת לאורך עשור. עיון בנוסח ההצעה מעלה שבכוונת הממשלה להקים צוות משותף של אגף התקציבים, משרד האנרגיה, משרד הכלכלה והמשרד להגנת הסביבה, שישמש כוועדה מקצועית "שתגבש כללים מקצועיים לתיעדוף הערבויות, בין השאר, לפי סוגי טכנולוגיות או פרויקטים, ולרבות בקבוצות המגזרים הבאים: תעשייה, מבנים ושלטון מקומי". במקביל, המדינה תקצה עוד כ־300 מיליון שקל במענקים להתייעלות אנרגטית לצמצום צריכת החשמל על ידי החלפת מכשירים זוללי חשמל במכשירים חדשים ויעילים יותר.

למעשה כל ההצעות הללו נובעות מיעדי ייצור החשמל הירוק שהציבה לעצמה הממשלה בשנת 2009— 5% עד לשנת 2014, 10% עד לשנת 2020, ו־17% עד שנת 2030. נכון להיום, היעד הראשון פוספס וסך ייצור החשמל הירוק עומד על כ־2%. בממשלה חוששים כי מפספוס היעד השני והיעד הסופי.

תגיות