אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת החשמל ניצלה את מחירי האנרגיה הנמוכים ורכשה גז נוזלי זול בכ-15% מהחוזה עם מאגר "תמר" צילום: יח"צ

חברת החשמל ניצלה את מחירי האנרגיה הנמוכים ורכשה גז נוזלי זול בכ-15% מהחוזה עם מאגר "תמר"

מדובר ברכישה של שלושה מטעני גז נוזלי שמקורם בעודפי גז של חברת BP ובביטול חוזים שהיו לה בצד השני של העולם. המטענים אמורים לשמש את חברת החשמל במקרי חירום של ביקוש חריג לחשמל

06.04.2016, 09:05 | ליאור גוטמן
מחירי האנרגיה הנמוכים בעולם מייצרים עבור חברת החשמל הזדמנויות עסקיות - החברה סיכמה לאחרונה על רכישת גז נוזלי (LNG) בעלות שנמוכה בכ-15% מזה שהיא משלמת לשותפות "תמר". מדובר ברכישה נקודתית (חוזה SPOT) של שלושה מטעני גז נוזלי שאמורים להגיע למצוף שהוקם לפני מספר שנים מול חופי חדרה ולשמש את חברת החשמל במקרי חירום של ביקוש חריג לחשמל. על פי ההערכות מקור המטענים בעודפי גז של חברת BP ובביטול חוזים שהיו לה בצד השני של העולם, כאשר מחירי האנרגיה הנמוכים והתרסקות עלות חבית הנפט גרמו לכך שהתמחור של העסקה הזו, ששוויה אינו מהותי לחברה ואפילו אינו מדווח לבורסה, פתח עבורה "חלון הזדמנויות" לייצר ביטחון אנרגטי.

קראו עוד בכלכליסט

מאגר תמר, צילום: יח"צ מאגר תמר | צילום: יח"צ מאגר תמר, צילום: יח"צ

לרוע מזלה של חברת החשמל מדובר בעסקה נקודתית שאינה יכולה לשרת את המשק הישראלי לאורך זמן משלוש סיבות עיקריות - הראשונה היא שרכישת הגז הייתה של עודפים ש"שכבו על המדף", מציאות שלא נרשמת כל יום. שנית, מצוף הגז הנוזלי אינו בנוי להולכת גז בכמויות גדולות ולמעשה היקף הגז במצוף ובאוניה שקשורה אליו מתאים לכ-14 עד 30 ימי צריכה במונחי חברת החשמל, ולפי דו"ח החברה לסוף 2015 היקף השימוש בגז נוזלי הוא כ-1.3% בלבד, זאת לעומת כ-41% בגז טבעי. שלישית, בכל רגע שמטען הגז הנוזלי על גבי האוניה מסתיים זו צריכה לייבא אחד חדש, משימה שמנתקת את האוניה מהמצוף לתקופה של 7 עד 10 ימים לכל סבב רכישה, תקופה בה המצוף מושבת.

חברת החשמל חתמה באמצע 2012 על חוזה גז מול שותפות תמר עם מנגנון תמחור שאינו מקובל בעולם. זה כלל רכישה במחיר בסיס של 5.04 דולר ליחידת אנרגיה עם הצמדה כפולה ואוטומטית - הראשונה למדד המחירים לצרכן האמריקאי (CPI) והשניה היא תוספת של אחוז אחד למחיר בכל אחת משמונה שנות החוזה הראשונות שלו. החוזה אושר ברשות החשמל ובמשרד האוצר למרות שהיו בידי המדינה נתונים שהמחיר מופקע. חברת החשמל אף פנתה לממונה על ההגבלים העסקיים בזמנו (דיוויד גילה) בבקשה לאשר לה מחיר הכי זול במשק אולם גילה פסל את הרעיון מחשש לפגיעה בתחרות.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
מתווה הגז כפי שרוצים להפעילו הוא שוד לאור היום של אזרחי המדינה.
מה לא אוכלים פה מספיק חרא כבר שנים? לא מגיע לנו להנות מפירות התגלית? המתווה הנוכחי הוא האיקון של כל מה שנשדד מאיתנו(האזרחים) במשך כל שנות קיומה של המדינה. החל מ - מפעלי ים המלח,המונופולים למינייהם(חברת החשמל,בתי הזיקוק,מקורות,קק"ל,נמלי הים,ועוד..... גז הוא בסיס,לכל מפעל שעוסק ביצור,וצריך להתחרות בעולם.כמו שהממשלה דאגה שחברות גדטלות לא ישלמו כאן מס(אינטל,טבע,ועוד,תמורת העסקת אלפי עובדים,אותו הדבר צריך לעשות עם המשאבים הטבעיים שלנו,כולל תיירות.להוריד את מחירי התקורות,וכך להוזיל מוצרים. יהיה זול יותר,יקנו יותר,וכך הכלכלה תרוץ קדימה.וכולם בסופו של דבר ירוויחו.
ירון , גזה  |  06.04.16