אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד סיבה לזינוק מחירי הנדל"ן - שיעור הגירושים בתל אביב צילום: לירן ברשדסקי

עוד סיבה לזינוק מחירי הנדל"ן - שיעור הגירושים בתל אביב

תל אביב היא שיאנית הגירושים לשנת 2015. בשנה זו 763 זוגות התגרשו, ויצאו לחפש לעצמם דירות חדשות

08.04.2016, 08:04 | שרון פרילינג

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה לאחרונה, כי תל אביב היא שיאנית הגירושים לשנת 2015 - תואר "מכובד" שהשיבה לעצמה, לאחר שבשנת 2014 הוחזק הגביע בידי ירושלים. על פי הנהלת בתי הדין הרבניים, 763 זוגות התגרשו בתל אביב במהלך השנה החולפת.

קראו עוד בכלכליסט

לאחוזי הגירושים הגבוהים בתל אביב יש השלכה, גם אם עקיפה, על מחירי הדיור העולים. תא משפחתי אחד, שבעבר התנהל ביחידת דיור אחת, יתנהל לאחר הגירושים בשתי יחידות דיור. הדבר גורם, מטבע הדברים, להוצאת משאבים כפולה בהוצאות אחזקת הדיור, וכן מגדיל משמעותית את הביקוש לדירות ברחבי העיר, וערי הלוויין של תל אביב.

מכאן, וזו כבר כלכלת שוק פשוטה של היצע וביקוש, נגיע בהכרח לנסיקת מחירי הדיור בתל אביב בפרט ובגוש דן כולו. אם 763 זוגות החזיקו ב-2014 ביחידת דיור אחת, הרי שלאחר הפרידה, ב-2015, הם נדרשים לכ-1,500 יחידות דיור.

הרבנות בתל אביב, צילום: אלדד רפאלי הרבנות בתל אביב | צילום: אלדד רפאלי הרבנות בתל אביב, צילום: אלדד רפאלי

השמאי הממשלתי דיווח לאחרונה כי מחירי הדירות ב-2015 עלו ב-8% כאשר רק באזור ת"א נרשמה עלייה של 4%.  

לקלחת זו אפשר גם לצרף מודלים אחרים של תא משפחתי אשר בתל אביב ניתן למצוא בשפע, כגון: הורות משותפת (צדדים המעוניינים להביא יחד ילד לעולם, שלא במסגרת זוגית), אשר הפועל היוצא שלה הוא מגורים בנפרד, והנה קיבלנו עיר בה קיים אחוז לא מבוטל של תושבים, אשר התא המשפחתי שלהם מפוצל לשתי יחידות דיור שונות.

במסגרת הסכמי גירושים רבים, נוהגים הצדדים להגביל זה את זה במעבר מגורים, כך שגם ההורה שאינו המטפל העיקרי  יישאר בקירבת הילד. במצב כזה, גם אם אחד הצדדים היה מעוניין לצאת מאיזור המרכז לטובת מגורים זולים יותר בפריפריה, הרי שהוראות הסכם הגירושים אינן מאפשרות לו לעשות כן, וכופות עליו להמשיך ולהיות חלק מחגיגת מחירי הדיור. 

כיום, לצערי, המחויבות של זוגות למערכת המשפחתית היא נמוכה. הרשתות החברתיות, האפליקציות והטלפונים החכמים, אשר לכאורה מקלות על חיינו מבחינה טכנולוגית, מונעות מאיתנו לייצר קשר בין אישי ישיר, ומייצרות מציאות מדומה במסגרתה הכל זמין, נגיש ומונח בפנינו. הפיקציה לפיה "הדשא של השכן ירוק יותר" קוסמת לנו, ונראית לנו פשוטה מחיי המשפחה הסיזיפיים.

גירושים הם כמעט תמיד עניין לא כלכלי. אין משמעות הדבר כי זוג אנשים אומללים צריכים להישאר יחד רק לטובת שלמות התא המשפחתי, אולם טרם פירוקו, על כלל ההשלכות הקשות שישנן לכך, ראוי לעצור לרגע ולשאול את עצמנו: האם אפשר "לתקן ולא לזרוק", בטרם נהפוך לעוד מספר מתוך הסטטיסטיקה הכואבת.

הכותבת היא עורכת דין מומחית לדיני משפחה וירושה

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
פעם המשקיעים היו אשמים אז דפקנו אותם היום המתגרשים
אז נחתן אותם בנישואים קתלויים, עוד מעט התינוקות יהיו אשמים כי הם גודלים ומתחתנים אז בואו נחלק אמצעי מניעה, הכל קשקוש המדינה משרד הפנים הרשויות המקומיות משרד האוצר אשמים כי לא בונים מספיק לפי קצב גידול האוכלוסיה נקודה כל השאר סיפורים
אשמים  |  10.04.16
1.
חבל שהנתונים של הלשכה לסטטיסטיקה מפריכים בקלות את הכתוב במאמר הזה. הנה 4 טיעונים:
1) שיעור הגרושין בישראל טיפס במהלך שנות ה 90 אך לא השתנה מאז שנת 2000, וכזכור לכם בין שנת 2000 לשנת 2007 מחירי הנדלן היו בירידה, למרות הגרושין (ואגב - גם למרות בניה בקצב איטי). 2) בד"כ זוג שמתגרש יורד ברמת החיים ואין סיכוי שגרוש שצריך לשלם עכשיו מזונות יצליח לקנות דירה ולשלם משכנתא לבד. ברוב הגדול של המקרים אחד מבני הזוג עובר לגור דווקא בשכירות, ולא מזרים לשוק ביקוש לרכישת נכס. 3) אז האם הגרושין מעלים את מחירי השכירות? אין אינדיקציה. לפי הלמ"ס מחירי השכירות עולים משנה לשנה בקצב שהולך ומואט, כבר שנה חמישית ברציפות. 4) הרבה גרושים בתל אביב עושים את זה בשנים הראשונות לאחר החתונה (ואפילו בחודשים הראשונים), כך שהם בסך הכל חוזרים למצב שבו הם היו שנה קודם לכן. כלומר שני אנשים שכל אחד מהם שכר דירה לבד, התחתנו, ואז גרו במשך שנה בדירה אחת, ואז התגרשו וחזרו לגור בשתי דירות, בדיוק כמו קודם.
תל אביבי  |  09.04.16