אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יבשת תחת מעקב

דו"ח טכנולוגי

יבשת תחת מעקב

כמעט כל ממשלות אמריקה הלטינית רכשו והפעילו את תוכנות המעקב של האקר טים, פייסבוק דוחפת עסקים למסנג'ר שלך, וסמסונג עוקפת את גוגל גלאס בסיבוב

07.04.2016, 14:21 | יוסי גורביץ

את הבלתי חוקי אנחנו עושים מיד, הבלתי חוקתי לוקח קצת זמן

כמעט כל ממשלות אמריקה הלטינית הפעילו את תוכנות המעקב החודרניות של החברה האיטלקית Hacker Team, ואלו מהן שלא הפעילו אותן היו במשא ומתן על רכישת השירותים של החברה. כך עולה מדו"ח שמתבסס על ניתוח המיילים של החברה, שנגנבו והופצו ברשת לפני כשנה.

עוקבים אחרי כולם, צילום: ניצן סדן עוקבים אחרי כולם | צילום: ניצן סדן עוקבים אחרי כולם, צילום: ניצן סדן

הרשויות בברזיל, אקוודור, הונדורס, מקסיקו, פנמה, צ'ילה, וקולומביה קנו כולן את התוכנות של האקר טים, אף שבשורה של מקרים החוק המקומי לא מאפשר למשטרות שם להשתמש בתוכנות כאלו. ארגנטינה, אורוגוואי, גווטמאלה, ונצואלה ופרגוואי היו במגעים עם האקר טים לרכישת התוכנות אבל (נכון למועד הדלפת המיילים של החברה) לא רכשו אותן.

הדו"ח מצא עוד שהשימוש בתוכנות המעקב של האקר טים, מהחודרניות ביותר שקיימות, מופעל בשיטתיות נגד מתנגדי משטר, חברי אופוזיציה ודיסידנטים. לאור ההיסטוריה העקובה מדם של חבל העולם הזה, אף אחד לא יופתע אם לחברי האקר טים יש דם של ממש על הידיים.

פחות או יותר באותו הזמן, הוציאו הרשויות באיטליה איסור על האקר טים למכור את המוצרים שלה מחוץ לאירופה. לאור העובדה שהיא מכרה את התועבה לממשלות אתיופיה, מצרים, בחריין, מרוקו, רוסיה ומדינות סימפטיות אחרות, ההגבלה ברורה: להאקר טים מותר כעת למכור את התוכנות רק למדינות שיש בהן משטר הדוק יחסית של זכויות אדם.

מה שמעלה את השאלה המעניינת מה יקרה ל-NICE, החברה הישראלית שבאמצעותה הלבינה האקר טים את המכירה של הטכנולוגיה שלה לכל מיני מפלצות. האקר טים כבר היתה תחת הגבלות, והיא השתמשה בנייס כדי לעקוף אותן. בין המדינות שבהן מכרה נייס את התוכנות של האקר טים היתה אוגנדה, שם השתמשו בהן כדי לרדוף את קהילת הלהט"ב. האם זה ימשיך גם עכשיו? נעדכן.

רוצה לדבר עם תאגיד? 

ראשית, הפרידה פייסבוק בין השירות הרגיל שלה ובין המסנג'ר. למה? עד עכשיו לא היינו סגורים על זה. למה לאלץ משתמשים להוריד שתי אפליקציות? אולי כי המטרה היא להפוך את מסנג'ר לכלי שיווק אגרסיבי יותר.

הרבה יותר מסתם צ הרבה יותר מסתם צ'טים עם חברים הרבה יותר מסתם צ

מישהו גילה שבאחד הטאבים שאף אחד לא פותח במסנג'ר, יש עכשיו אפשרות "לשוחח" עם 20 תאגידים. לא ברור למה לעזאזל שמישהו ירצה לשוחח עם תאגיד, ועד כה נראה שמדובר במוצר בהרצה כי הניסיונות לשוחח איתם הסתיימו ב"מה לעזאזל" כללי.

אבל זה כנראה העתיד: פייסבוק רוצה שתעשה עסקים דרכה. שתזמין דרכה מונית, שתשלח הודעה לסופר. היא רוצה לגבות את העמלה על הקישור. מאחר ורוב האנשים לא יעשו דבר כזה מרצונם החופשי עד שהם יורגלו לכך, פייסבוק תצטרך בשלב מסוים לדחוף לכם את העסקים לפרצוף. יש לקוות שזה הרגע שבו נתח גדול מספיק של המשתמשים יגיעו למסקנה שעד כאן, ויזרקו את פייסבוק.

גוגל, מאחוריך

לפני כמה שנים יצאה גוגל עם מוצר דגל חדש: גוגל גלאס, משקפיים חכמים שמאפשרים לך להקליט את כל מי שסביבך. סרגיי ברין הצטלם עם כאלה ברכבת התחתית. בלוגרים טכנולוגיים הצטלמו איתן במקלחת. ואז הגיעה מכת הנגד. אנשים לא רצו להסתובב ליד glassholes, כפי שכונו המאמצים המוקדמים של המשקפיים, ולא רצו לחיות במצב שבו אפשר להקליט אותם בלי ידיעתם. במקרה מפורסם אחד, חובשת גלאס התבקשה לעזוב בר; בר אחר קבע מדיניות של אין כניסה עם המשקפיים, ובמקרה שלישי חובש גלאס הותקף פיזית ברחוב. שנה אחר כך, גלאס כבר נעלמו מהמצגות של גוגל. המוצר עדיין לא הומת רשמית, אבל ברור שהיתה נסיגה ממנו.

עדשות חכמות ומצלמות, צילום: שאטרסטוק עדשות חכמות ומצלמות | צילום: שאטרסטוק עדשות חכמות ומצלמות, צילום: שאטרסטוק

עכשיו החליטה סמסונג שהיא לוקחת את זה צעד אחד קדימה. בינתיים מדובר רק בבקשת פטנט, אבל הרעיון הוא עדשת מגע שיושבת לך בתוך העין, מצלמת, ומתחברת לסמארטפון שלך. יש פה כמה דברים. מצד אחד, סמסונג עוקפת את הבעיה העיקרית של גלאס: הגמלוניות של מכשיר הקלטה שיושב לך על הראש. את העדשה אתה לא רואה.

מצד שני, סמסונג מתחברת בו זמנית לסטיב אוסטין משנות השבעים ולמדע הבדיוני האפל מזרם הסייברפאנק של שנות השמונים. משקפיים הם בכל זאת כלי עזר חיצוני; עדשה היא כבר בתוך האדם עצמו.

הפטנט מדבר במפורש על צילום ואז על חיפוש של המצולם ברשת. כל זאת בלי שהסביבה מודעת לכך שזה נעשה. זה היה הסיוט הגדול סביב גלאס: היכולת של אנשים לצלם אותך ואז לעשות חיפוש רשת. פוטנציאל ההטרדה של כל מיני לוזרים נוסח מאפ"י כלפי נשים הוא פנומנלי. נקווה שמישהו בסמסונג התעשת וירד מהרעיון הזה.

קצרצרים

1. סוכנות הצנזורה הסינית הורתה על צנזור כל ידיעה שקשורה למסמכי פנמה, ההדלפה המסיבית של מסמכי האלפיון העליון. שמו של נשיא סין נקשר בחברות שהעבירו כספים לחשבונות בחו"ל, ולא רק שלו: של שלושה מתוך שבעה חברי הפוליטביורו. כיף להיות אוליגרך של מפלגה קומוניסטית. לפני מספר שנים הזדעזעה סין מפרשת שחיתות של בכיר בשנחאי, שהוצא בסופו של דבר להורג, והפרשה ההיא ערערה מאד את הביטחון העצמי של האוליגרכיה של המפלגה. הדבר האחרון שהיא צריכה זה עוד פרשיה כזו, שקושרת כל כך הרבה בכירים. יש להניח שהצנזורה על הרשת הסינית תוכבד מאד בימים הקרובים, כשפעילים אמיצים יתחילו לנסות להעביר את הסיפור הלאה למרות חומת האש הגדולה. 

בסין אסור לדבר על פנמה, צילום: shutterstock בסין אסור לדבר על פנמה | צילום: shutterstock בסין אסור לדבר על פנמה, צילום: shutterstock

 

2. הבעיה של מאגרי מידע היא שאין לך שליטה על מי מכניס אותך לתוכם והיכולת שלך לצאת מהם בעייתית. זה נכון במיוחד כשמי שמכין את מאגר המידע הוא ארגון שושו כלשהו שטוען שהוא רשאי להשפיע על החיים שלך אבל לא חייב לנמק למה. זה מה שקרה להוריו של בייבי דו, תינוק בן שבעה חודשים. כשהגיעו ההורים עם הצאצא לנמל תעופה בארה"ב, התחוור להם לזוועתם שבייבי דו מופיע ברשימה הידועה לשמצה של "חשודים בטרור" שמצריכים בדיקה מיוחדת לפני שהם עולים למטוס. מדובר בתינוק בן שבעה חודשים. הוא עדיין קיבל יחס של טרוריסט מן השורה, כולל פשפוש בחיתולים שלו. נאחל לסוכן הממשלתי המטומטם שביצע את ההנחיה המפגרת הזו הרבה ימי עבודה כאלה. הממשלה האמריקאית ממשיכה להתעקש שלא להסביר איך אנשים נכנסים לרשימה הזו שלה, אבל 15 שנה אחרי שהיא הגיחה לאוויר העולם כבר ברור שבניגוד לשיר של הטרוריסט חובב הנאצים אברהם שטרן, מהשורה הזו לא משחרר אפילו המוות.

הילד הזה נראה לי חשוד, צילום: שאטרסטוק הילד הזה נראה לי חשוד | צילום: שאטרסטוק הילד הזה נראה לי חשוד, צילום: שאטרסטוק

3. השאלה על עתידם של כלי הרכב העצמוניים עדיין פתוחה, כשאפילו בגוגל מתחילים לומר שיכול להיות שהיום שבו הם יהפכו לנורמה רחוק מאד, אבל בינתיים חלפו העצמכוניות (הקרדיט לעידו קינן) על פני עוד אבן דרך: שיירה של משאיות עצמוניות סיימה בימים האחרונים מסע ברחבי אירופה. השיירה מונהגת על ידי משאית שקובעת את המסלול והמהירות לשאר כלי הרכב בשיירה. השיירה הכילה משאיות ממספר מדינות, והיו בה 6 משאיות מכחצי תריסר יצרניות רכב מובילות ביבשת. נקודת הסיום שלה היתה רוטרדם, נמל מרכזי שכבר עבר הרבה מאד רובוטיזציה. בדרך הן חצו כמה גבולות. אף בן אנוש לא נדרס. נאה.

4. להקת רוק אלטרנטיבי בשם October Drift החליטה לערוך הופעה בעיירה אנגלית בשם סקאנטהורפ, Scunthorpe בלעז. למרבה ההפתעה והתסכול הן של הלהקה והן של מעריציה בעיירה, פייסבוק לא איפשרה להם לקדם את המופע. הסיבה: האות השנייה עד החמישית בשם מהוות מילה שפייסבוק לא מוכנה שהקוראים שלהם יראו. מסנן הגסויות של פייסבוק פשוט לא איפשר לקדם את האירוע. יש לדעתי רק פתרון אחד לבעיה הזו: להפוך את השם "צוקרברג" למלת גנאי כה בזויה, עד שפייסבוק תיאלץ לצנזר אותה.

5. יש חבר קונגרס רפובליקני בשם דנקן האנטר. אין לבלבל בינו ובין אבא שלו, גם כאן דנקן האנטר, שהחזיק בשעתו באותו מחוז בקונגרס ובשנת 2008 אפילו העמיד פנים שהוא מועמד לנשיאות. האנטר ג'וניור נאלץ לאחרונה להסביר עובדה מביכה: איך לעזאזל התגלגלו 1,300 דולרים מהמיליונים שהוא גייס לשלל הקמפיינים שלו לידי ספקית משחקי המחשב סטים. האנטר זרק את התיק על בנו בן העשרה: לטענת חבר הקונגרס, הבן התחבר לסטים "בכמה הזדמנויות" תוך שימוש בכרטיס האשראי של האבא, שלא שם לב. רק שמסתבר ש"כמה הזדמנויות" היו בעצם 68 מקרים שונים. וכן, בארצות הברית שמים לב להוצאות של מועמד, גם אם מדובר בסכום זניח של 1,300 דולר ולא, נניח, שני מיליונים שאתה מוציא על פריימריז-דמה מול מועמד לא קיים.  

תגיות