אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך תזהו את העובד העצלן במשרד צילום: shutterstock

כך תזהו את העובד העצלן במשרד

יש עובדים שמעדיפים להתלונן ולא לנסות לפתור את הבעיה, יש כאלה שישלפו תירוץ לכל משימה ויש את אלה שיבצעו עבודה רק אם יש בה סיכוי לזכות בנקודות זכות. כך תזהו את העובדים הלא פרודוקטיביים

09.04.2016, 21:44 | שירות כלכליסט

עובדים שאינם פרודוקטיביים נחלקים לשלושה סוגים: האקסטרה-חברותיים שעסוקים בשיחות חולין ולפעמים לא שמים לב שלמעשה הם לא מספיקים לעבוד בכלל, אלה שאיכות העבודה שלהם הולכת ומדרדרת עד שהעובד כבר לא פרודוקטיבי כלל ואלה שפשוט לא עובדים.

אולם ישנם מאפיינים דומים לשלושה סוגי עובדים אלה, וזיהוי המאפיינים יכול לסייע למעסיקים לברור את העובדים הללו מיתר החברה.

תלונות

לא משנה מדוע עובד מתלונן או למי הוא מתלונן. פעמים רבות עצם ההתלוננות מראה שהעובד לא מוכן להשקיע את המאמץ הדרוש לעשות שינוי. זהו בזבוז זמן משום שתמיד קל יותר להתלונן מאשר להיות פרודוקטיבי. אנשים חרוצים לא מתעסקים בבעיה – הם ניגשים לעבודה.

מי פרודוקטיבי ומי פחות?, צילום: shutterstock מי פרודוקטיבי ומי פחות? | צילום: shutterstock מי פרודוקטיבי ומי פחות?, צילום: shutterstock

תירוצים

המצאת תירוצים אינה הדרך להיות פרודוקטיבי. לא מדובר במקרים שבהם משימות לא מתבצעות משום שיש אחרות החשובות יותר בסולם העדיפויות, אלא באי-ביצוע מטלה על רקע טענות של חוסר הוגנות. במקרה כזה הבעיה היא עם העובד. תירוץ פעם בכמה זמן הינו דבר סביר אולם אם עובד ממציא לכל דבר ודבר תירוץ, יש סיבה לדאגה.

דחיינות

נטייה זו לעיתים קרובות מופיעה לצד התירוצים. רוב הזמן עובד ימציא תירוץ לסיבה שבעטיה דחה ביצוע משימה. לעיתים העובד מתייחס בקלילות לעניין. לפעמים ניתן לעבור על כך בשתיקה, בעיקר כשמדובר בדברים קטנים. אולם אם הדבר הופך להרגל – זוהי בהחלט בעיה.

בקשת אישור לכל דבר מהבוס

התנהגות זו נובעת משני גורמים אפשריים: או שהעובד מקווה שהבוס יעשה בעצמו את המשימה או שיטיל אותה על עובד אחר, או שהעובד מרגיש שהוא לא מסוגל להיות עצמאי ולעשות את המשימה כראוי. בכל אחד ממקרים אלו העובד לא יהיה פרודוקטיבי.

חלק מהתנהלות פרודוקטיבית היא היכולת להתמודד לבד עם משימות, להיות יצירתי ולעבוד קשה כדי לפתור בעיות. לא עוזר לרוץ לבוס על כל דבר וזה בטח לא תורם לביצוע המשימה.

האם אתם סופר-חברותיים?, צילום: שאטרסטוק האם אתם סופר-חברותיים? | צילום: שאטרסטוק האם אתם סופר-חברותיים?, צילום: שאטרסטוק

רצון תמידי לזכות בקרדיט

זהו סימן קלאסי למישהו שהעבודה לא ממש מעניינת אותו. לכן הוא מפגין פרודוקטיביות רק כאשר יש סיכוי שיזכה בנקודות זכות בטווח הארוך. על מנת להיות באמת פרודוקטיביים יש למלא את המשימה באופן יצירתי וחדשני. ביצוע אפרורי של המטלה מבלי להשקיע מחשבה ויצירתיות משקפת חוסר מוטיבציה אצל העובד.

חוסר מוטיבציה

אפשר לזהות בקלות עובד נטול מוטיבציה כאשר הוא מאמץ את כל המאפיינים שלעיל: המצאת תירוצים, דחיינות, תלונות, הטרדת הבוס. כל אלו מצטרפים לתחושת אדישות המונעת מעובד להיות פרודוקטיבי. למה שעובד יהיה פרודוקטיבי אם לא אכפת לו מהעבודה?

לעיתים התנהגות זו נובעת מאי התאמה מראש.

האטה של תהליך השיפור האישי והיחלשות המותג האישי

 

זה מה שקורה כאשר עובד הופך לשאנן. בהחלט ייתכן שהעובד עושה מה שנדרש ממנו ולא מתלונן וממציא תירוצים, וייתכן גם שהוא נוהג לפתור בעיות בכוחות עצמו ולהשלים מטלות, אולם אם ה"מותג" האישי שלו ועקומת הלמידה שלו הולכים ודועכים, הרי שהדבר מצביע על כך שהעבודה הפכה לשגרה משמימה עבורו.

חלק מתהליך הפרודוקטיביות הוא לימוד כישורים חדשים ותחושת גאווה בחברה. הדבר מראה על עצמאות ומוטיבציה ובלי אלו – הפרודוקטיביות נחלשת.

כפי שניתן לראות, רבים מהמאפיינים שלעיל שזורים זה בזה או מתלווים זה לזה ויוצרים כולם יחד אפקט דומינו, כך שעובד לא פרודוקטיבי יפגין על פי רוב כמה מהמאפיינים אם לא את כולם.

הדבר הנכון ביותר לעשות כמעסיק הוא ללמוד לזהות מאפיינים אלו ולנקוט צעדים להחדרת מוטיבציה בעובד.

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
האמת היא שלא קיבלתי בעבודתי מוטיבציה להיות יותר מעובד עצלן
היו מנהלים שאיתם יש 2 ברירות: לשתף איתם פעולה למרות שמאוד מאוד לא בא לך לעשת את זה או להיות מפוטר. לכל רעיון טוב מנהלים כאלה הם, למעשה, מפקדים לכל דבר כמו בצבא. הייתי שמח לקבל מעליי מנהלים יותר אינטליגנטיים. לא מתישים כאלה שכל פעם שאני מעליה רעיון טוב אני צריך להסביר אותו בישיבה לאנשים שמעדיפים אסרטיביות על פני אינטליגנציה. אני אסביר לכם את ההבדל בין אסרטיביות לאינטליגנציה: אינטליגנציה - אתה משקיע מאמץ להבין מה שאומרים או כותבים לך. אסרטיביות - אחרים מתאמצים להסביר לך עד שתבין.
Newman  |  10.04.16
לכל התגובות