אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ראיון כלכליסט

מנכ"ל אשדר: "התוצאה של תוכנית מחיר למשתכן תהיה עליית מחירים"

אחרי שאשדר הצליחה להכפיל את הרווח הנקי ב־2015, המנכ"ל ארנון פרידמן יוצא נגד תוכנית האוצר להורדת מחירי הדיור ומזהיר מקבוצות רכישה: "הן לא מיועדות לרוכשי דירה ראשונה, אלא למשקיעים"

09.04.2016, 22:29 | אורן פרוינד

מאז שפרסמה אשדר את הדו"חות הכספיים שלה ל־2015 לפני כחודש, רשמה המניה עלייה של 6% בבורסת תל אביב והשלימה עלייה של 12% מתחילת השנה. למרות מאמצי האוצר לבלום את הביקושים בשוק הדיור, ב־2015 הצליחה אשדר להכפיל את הרווח הנקי שלה ואף יותר לסכום של 71 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

מנכ"ל אשדר ארנון פרידמן הסביר בשיחה עם "כלכליסט" מדוע הצעדים של האוצר הם לא מספיק טובים בעיניו כדי להוריד את מחירי הדיור בישראל בטווח הקרוב, והזהיר את הציבור הישראלי מקבוצות רכישה לא מאורגנות.

"הפעולות שהממשלה עושה כדי להוריד את מחירי הדיור הן מאמצים אמיתיים", אמר פרידמן. "הטיפול נעשה בשני מישורים. הראשון הוא הגדלת היצע הקרקעות לבנייה. השני שאליו אני פחות מתחבר הוא תוכנית מחיר למשתכן. המטרה שלהם היא לא להגדיל את ההיצע וליצור לחץ לירידת מחירים, אלא ליצור אפקט פסיכולוגי שיביא לרכישת דירות עכשיו. אלא שמה שקורה הוא שהציבור ממתין להגרלות. ראינו את זה בתוכנית 0% מע"מ, וראינו מה קורה כשהציבור יושב על הגדר ומחכה - כשהוא מקטין את כמות הביקושים לטווח קצר יש התפרצות מחודשת של הביקושים בשלב מאוחר יותר. ההיצע לא גדל באותה תקופה והתוצאה היא עליית מחירים".

"צריך לבדוק שמספר הדירות תואם את התב"ע". פרידמן, צילום: עמית שעל "צריך לבדוק שמספר הדירות תואם את התב"ע". פרידמן | צילום: עמית שעל "צריך לבדוק שמספר הדירות תואם את התב"ע". פרידמן, צילום: עמית שעל

פרידמן גם התייחס לקבוצות רכישה ולפרשת ענבל אור. "קבוצות הרכישה לא מיועדות למי שמחפש את דירת המגורים שלו ובטח לא את הדירה הראשונה שלו. קבוצות רכישה מתאימות למשקיעים שמחפשים השקעה שהם הופכים בה ליזמים. אם הם מצטרפים לקבוצת רכישה והניהול מוכח לאורך זמן, הסיכוי שהמהלך יצליח הוא גבוה יותר מאשר קבוצת חדשות או כאלו עם ניסיון רע".

פרידמן התייחס למקרה של קבוצת הרכישה של ענבל אור: "אני לא מכיר את הפרטים, אבל אם הקבוצה עושה עסקה בקרקע מתוכננת ובה תב"ע מאושרת - שבה הסיכון הוא בעצם הוצאת היתרי הבנייה - אז הסיכון קטן יותר. אבל אם אתה מצטרף לקבוצה ולא בודק מה הסיכון בקבוצה, זה לא טוב".

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
בשתי הפעמים הקודמות שבהן הקבלנים סיפרו לנו על "התפרצות ביקושים" , הריבית,
בשתי הפעמים הקודמות שבהן הקבלנים סיפרו לנו על "התפרצות ביקושים", הריבית ירדה במקביל, העלתה את הכדאיות לרכוש דירה (הוזלת ההחזר החודשי במשכנתא) ובמקביל הלחיצה יותר אנשים שראו שהתשואה בפיקדון בבנק רק יורדת. בשתי תקופות הציבור הקפיא ביקושים כדי לראות מה מתפתח: לאחר המחאה החברתית באוגוסט 2011, אלא שבמקביל לכך הריבית ירדה מ 3.25% ל 2.25% תוך שנה. ולאחר פרסום חוק מע"מ אפס במרץ 2014 , אלא שבמקביל הריבית ירדה מ 1% ל 0.1% תוך מספר חודשים. כמו כן, פרידמן לא מזכיר שהמלאי הלא מכור שהקבלנים תקועים איתו, זינק משמעותית בשתי התקופות בהן הציבור סרב לקנות, בכל פעם ב 5,000 דירות בערך. כיום המלאי עומד על 30,000 דירות שכבר התחילו בניה ואין להן קונה. (לשם השוואה, בשנת 2009 היו רק 12,500 כאלה). המשמעות היא שכוח המיקוח מתחיל לעבור לקונים, כי הקבלנים מתחילים להיות לחוצים איך ימכרו את המלאי שלהם. בחמש השנים האחרונות התחילו לבנות 225,000 דירות אבל מכרו רק 210,000 דירות, למרות כל הסיפורים על ביקושים מטורפים. זה אומר שמכרו רק 42,000 דירות בשנה. כעת היעד של משרד האוצר והשיכון, להגיע ל 60,000 התחלות בניה בשנה. וזה אומר עודף היצע. וזה אומר ירידת מחירים. כך שיש עוד תהליכים שקורים במקביל למחיר למשתכן. מחיר למשתכן מכניס לשוק עוד ביקוש, מצד משפחות חלשות כלכלית שלא יכלו לקנות דירה ועכשיו יכולות. אבל משפחות אלו לא יכולות להזרים ביקוש לדירות רגילות בשוק החופשי, אלא רק למחיר למשתכן. עליה בביקוש לא מעלה מחירים של דירות מחיר למשתכן כי המחיר שלהן קבוע מראש. מחיר למשתכן לא פועל כמו שוק חופשי ולכן ביקוש והיצע לא משחק תפקיד. מצד שני, הצעירים יעדיפו לחכות להגרלות, כי תוך מספר חודשים מהיום, כל אחד יכיר אישית חבר שלו שזכה בדירה מוזלת במאות אלפי שקלים. זה אומר שהם בשום אופן לא ילכו לקנות דירות יד שניה של משפרי דיור. זה אומר שלמשפרי הדיור לא יהיה מזומן ביד כדי לשלם על הדירה החדשה והגדולה שהם רצו לקנות מהקבלנים, וזה אומר שהקבלנים יאלצו להוריד מחירים גם בדירות האלה... הקבלנים בפאניקה ממחיר למשתכן, אברהם קוזניצקי מנכ"ל מנרב התראיין וסיפר שקבלנים בפחד כי הם קנו קרקע במחיר גבוה (הם בחרו להציע למדינה מחיר גבוה פי כמה ממחיר המינימום שהיא ביקשה, כדי לנצח את שאר הקבלנים במכרז). כעת המדינה מכרה קרקע בזיל הזול "מעבר לכביש" בשכונה חדשה שתהיה מחיר למשתכן, והקבלן שרכש ביוקר יהיה בבעיה קשה. אם לא יוריד מחירים לרמה קרובה ל "מחיר למשתכן" לא ימכור, וזה מבחינתו יוצא כבר הפסד
אבי  |  11.04.16
לכל התגובות