אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה אישרה תוכנית להפחתת זיהום אוויר; ללקוחות יוחזר כסף על הורדת צריכת החשמל צילום: גלעד קוולרצ'יק

הממשלה אישרה תוכנית להפחתת זיהום אוויר; ללקוחות יוחזר כסף על הורדת צריכת החשמל

במסגרת "התוכנית להפחתת גזי חממה", תושבים שיתייעלו אנרגטית יקבלו החזר דרך חשבון החשמל, וכן יעניקו הטבות מס למתקנים סולאריים. השר להגנת הסביבה: התוכנית תחסוך למשק 30 מיליארד שקל ב-15 שנה

10.04.2016, 17:30 | ליאור גוטמן

ממשלת ישראל אישרה היום (א) פה אחד את התוכנית הלאומית לצמצום זיהום האוויר ממקורות אנרגיה ותעשיה, הידיעה יותר בשמה "התוכנית להפחתת גזי חממה".

בין עיקרי התוכנית, שנחשפו שבוע שעבר בכלכליסט, עומדת הרעיון לתמרץ לקוחות לצמצם את צריכת החשמל, מה שיוביל בעקיפין להפעלה נמוכה יותר של תחנות כוח שחלק מהן מופעלות בפחם, ששריפתו מזהמת. לכן, בהחלטת הממשלה נקבע שבמסגרת התוכנית יוטל על שר האנרגיה, בהתייעצות עם רשות החשמל, משרד האוצר והמשרד להגנת הסביבה, לבחון ולגבש עד לסוף אוקטובר תוכנית להשגת יעד צמצום צריכת החשמל, כאשר אחד מהם יהיה "שימוש בחשבונות החשמל כמסלקה, לצורך החזר", כשהכוונה היא להחזר כספי ללקוחות שהתעיילו אנרגטית.

עוד נקבע בתוכנית שהמדינה תעמיד ערבויות של כחצי מיליארד שקל לטובת השקעות בהתייעלות אנרגטית, זאת לאורך עשור. עיון בנוסח ההצעה מעלה שבכוונת הממשלה להקים צוות משותף של אגף התקציבים, משרד האנרגיה, משרד הכלכלה והמשרד להגנת הסביבה, שישמש כוועדה מקצועית "שתגבש כללים מקצועיים לתעדוף הערבויות, בין השאר, לפי סוגי טכנולוגיות או פרויקטים, ולרבות בקבוצות המגזרים הבאים: תעשייה, מבנים ושלטון מקומי". במקביל, המדינה תקצה עוד כ־300 מיליון שקל במענקים להתייעלות אנרגטית לצמצום צריכת החשמל על ידי החלפת מכשירים זוללי חשמל במכשירים חדשים ויעילים יותר.

לוחות סולאריים, צילום: רויטרס לוחות סולאריים | צילום: רויטרס לוחות סולאריים, צילום: רויטרס

 

מתקנים סולאריים יקבלו הטבות מס, הפחם יישאר בסביבה

במקביל החליטו בממשלה לתמרץ שימוש באנרגיות מתחדשות על ידי כך ששר האוצר יעניק הטבת מס בדמות "פחת מואץ בשיעור של 20% לתקופה של שלוש שנים, למתקנים עסקיים בטכנולוגיה פוטו־וולטאית". אם לא די בכך, המדינה מציעה להאריך את "תקופת רישיון הייצור של מתקנים לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת לתקופה ארוכה מ־20 שנים". בכך, הממשלה מציעה להאריך את התקופה בה מחויבת חברת החשמל לרכוש חשמל "ירוק", ובנוסף היא מוותרת על החובה להעמיק הון עצמי של 20% משווי כל מתקן סולארי כתנאי להקמתו.

סעיף אחרון קובע שהחשבת הכללית מיכל עבאדי בויאנג'ו תבחן "לרצף" את גגות כל נכסי המדינה במתקנים סולארים לייצור חשמל.

השר להגנת הסביבה אבי גבאי, מאמין שהתוכנית תחסוך למשק כ-30 מיליארד שקל כבר ב-15 השנים הקרובות. "מדינת ישראל נמצאת בפתחה של מהפכה חסרת תקדים. התוכנית משלבת הקטנת הנזק לסביבה, צמצום זיהום האוויר תוך יצירת צמיחה, חיסכון כלכלי והתייעלות לעסקים ולרשויות ציבורית", אמר.

שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ הוסיף שמדובר בתוכנית ארוכת טווח שכוללת צעדים אופרטיביים כגון מענקים, מנגנון ערבויות להלוואות וקידום תוכנית מפורטת לעמידה ביעד לאנרגיות מתחדשות, "שיובילו לחיסכון משמעותי למשק בשנים הקרובות, ויעודדו את המשך הפעילות בתחומים אלה".

שר האוצר, משה כחלון סיכם שהמדינה תשקיע משאבים "ככל שידרשו על מנת להמשיך ולהפחית את זיהום האוויר ופליטת גזי החממה בישראל".

תגיות