אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נעים מאוד, אלהאם כמאלאת – יזמת ופורצת דרך!

נעים מאוד, אלהאם כמאלאת – יזמת ופורצת דרך!

כמאלאת, יזמת בדואית מרהט מספרת מדוע היזמות מהווה מבחינתה כלי מהותי בדרך לשיפור מעמד האישה ולעצמאות כלכלית שתסייע בחברה הבדואית

18.04.2016, 11:49 | בשיתוף מעוף
רבים נוטים להניח שיזמות עסקית נשית, היא פריבילגיה של נשים מודרניות, הנהנות משוויון זכויות והזדמנויות וכמובן מעצמאות כלכלית ומעמד חברתי שווה לזה של הגברים.

עם זאת, מבט חטוף בארגוני הקידום הכלכליים הבינלאומיים יראו כי מרבית המאמץ בקידום יזמות נשית, מושקע דווקא באוכלוסיות מסורתיות.

למה? התשובה פשוטה למדיי: יזמות עסקית מסייעת לנשים באוכלוסיות מסורתיות ליהנות מעצמאות כלכלית ולקדם את מעמדן החברתי והמשפחתי.

אלהאם כמאלאת, יזמת בדואית מרהט מספרת מדוע היזמות מהווה מבחינתה כלי מהותי בדרך למוביליות חברתית והבטחה לעצמאות כלכלית שתסייע לה להתמודד עם מעמד האישה בחברה הבדואית:

"אני נשואה ואם לארבעה ילדים. בקהילה בה אני חיה בעלי יכול להודיע לי בכל רגע נתון שהוא מתכוון לשאת אישה שניה. מדובר בנטישה של הבית ושל המשפחה, והפיכתי למפרנסת יחידה, בעוד שמבחינת הקהילה שלנו מדובר בצעד מבורך שיש לתמוך בו ולברך עליו.

העצמאות הכלכלית שלי היא הדרך הטובה ביותר שלי להיערך ולהתמודד עם מצב כזה.

שוחחנו עם אלהאם כדי להבין מה היתה הדרך שלה ליזמות עסקית, מה המשמעות של העצמאות הכלכלית מבחינתה ולא פחות חשוב: לאן היא הולכת מכאן?

כל הדרך מהודו לרהט

הסיפור של אלהאם – בת 42, נשואה ואם לארבעה, מתחיל בהודו לפני עשור, כאשר נבחרה להשתתף בביקור על טהרת הנשים בתת היבשת. המארחות המקומיות היו שתי מורות שהפגישו את חברות המשלחת עם נשים פורצות דרך.

אלהאם הבינה משהו ברור: כדי לפגוש נשים פורצות דרך אפשר לבקר ברהט בדיוק באותה המידה.

לאחר חזרתה לארץ, החליטה ללמוד הנחיית קבוצות על מנת להכיר לכמה שיותר אנשים את אותן נשים בדואיות אמיצות שכל יום פורצות דרך חדשה בחייהן, בקריירה שלהן ובחלומות שלהן.

מאז ועד לפתיחת העסק שלה, אלהאם הפגישה בין קבוצות ישראליות ובין החיים הבדואים, באמצעות יצירה של חווית אירוח ביתית הכוללת אוכל, שתייה וסגנון חיים בדואי . במסגרתה היא מכניסה אותם לעולמה של האישה הבדואית: המעמד שלה במשפחה ובחברה, סוגיות כמו אישה שניה, גירושים ומשמורת, קריירה ומשפחה וכמובן, המעבר למגורי קבע.

מפגשים אלה נמשכים בין שעה לארבע שעות וכוללים לעיתים סיורים ברהט ואף יריד מכירות קטן אותו אלהאם מארגנת באמצעות אומניות מסורתיות ברהט.

"דרך עצמאית והקמת עסק תמיד היוו שאיפה מבחינתי אבל תמיד דחיתי את הגשמת החלום משום שחששתי מהלא נודע ופחדתי לגרור את משפחתי להרפתקה. עם השנים הבנתי שאני חייבת להגשים את עצמי וליצור לי אופק כלכלי. ההשתלבות במסלול היזמי של מעוף סייעה לי להבין שאכן מדובר בצעד אמיץ אבל אפשרי, אם מצטיידים בכל הידע והפרקטיקות הדרושות לניהול עסק".

אלהאם כמאלאת אלהאם כמאלאת אלהאם כמאלאת

הדרך ל(מ)עוף

כדי להפוך את הרעיון למיזם של ממש, אלהאם השתתפה בשני קורסים: יזמות עסקית ופייסבוק עסקי. במקביל, קיבלה ייעוץ פרטני אחת על אחת והכל, קרוב לבית ברהט.

שאלה: אילו כלים קיבלת בקורסים ואיך הם משפיעים על התנהלותך העסקית כיום?

תשובה: "בקורס היזמות קיבלתי כלים לזהות את היכולות שלי ואת הביטחון שהיה דרוש לי על מנת להתגבר על החששות שנבעו מחוסר הוודאות שבעצמאות. אחד השיעורים החשובים ביותר שקיבלתי בקורס הוא שינוי ההתייחסות שלי לעצמי כמוצר. למדתי לגוון את המוצרים והשירותים שאני מעניקה, ליצור מסגרות שונות למוצר שלי כמו הרצאות שאינן מתקיימות רק ברהט אצלי בבית, אלא יכולות להתקיים בכל מקום בארץ. למדתי להקיף את עצמי בשיתופי פעולה שיכולים לשפר ולגוון את המענה שאני נותנת ללקוחות שלי וליצור לעצמי עוד מקורות הכנסה וחשוב מכל למדתי לנהל את הזמן שלי ולתמחר את המוצרים שלי כך שאהיה רווחית.

מכיוון שהלימודים התקיימו ברהט זכיתי להכיר קבוצה של נשים חזקות, יזמיות ואמיצות שבחרו בדרך עצמאית. התמיכה ההדדית, היכולת לחלוק בשאיפות כמו גם בחששות ויותר מהכל הדוגמאות האישיות של חברותי, מילאו אותי במוטיבציה ובביטחון.

היום אני מנסה לכלול בפעילות העסקית שלי כמה שיותר נשים יזמיות ברהט, בכל התחומים: מקייטרינג, דרך נשים המוכרות עבודות יד ועד לעסקים תיירותיים משיקים המנוהלים על ידי נשים. זאת, על מנת לאפשר לעוד נשים להגשים את עצמן מבחינת קריירה ולא פחות חשוב – לזכות בעצמאות כלכלית המהווה מבחינתן עוגן משמעותי לחיים".

גי'אד אלעוברה – מנהל סניף רהט ויישובי הבדואים בדרום של מעוף, מוסיף בהקשר זה כי "יזמות עסקית נשית באוכלוסיות מסורתיות היא יעד חשוב מבחינתנו. אנו מכירים בעצמאות שיזמות עסקית מעניקה לנשים אלה ולא פחות חשוב – אנו יודעים שנשים עצמאיות בקהילות מסורתיות מהוות השראה אמיתית לנשים נוספות ולבנות נוער בקהילות האלה".

נעים מאוד, אלהאם היזמת

שאלה: איך את מציגה את עצמך מול הלקוחות הפוטנציאליים שלך כיום, בניגוד לעבר?

תשובה: "אחד האתגרים הגדולים ביותר שלי היו כיצד להציג את עצמי. כחלק מהדרך שלי במעוף, למדתי להביא את עצמי למרכז הבמה, למתג ולמצב אותי כיזמת וכפורצת דרך ולהתייחס אלי כמוצר לכל דבר ועניין.

הצגתי בתור יזמת אינה עניין של מה בכך בקהילה בה אני חיה ובהתחלה זה לא היה פשוט מבחינתי אבל מאוד מהר הבנתי שההצגה החוצה מול הלקוחות, משפיעה על התדמית שלי פנימה, ביני ובין עצמי.

הכלים האלה, בצירוף עם הכלים שלמדתי בקורס לשיווק בפייסבוק, משרתים אותי כיום בהתנהלות היום יומית שלי ומאפשרים לי להגדיל את המעגלים שלי, להפעיל את המשפחה והחברים שלי כסוכנים ולאתר כל הזמן לקוחות וסוכנים חדשים, במטרה לקדם את העסק שלי.

החלום – הגסטהאוס הבדואי הראשון

שאלה: מה הלאה? מה החלום שלך?

לאלהאם יש תכניות מרחיקות לכת – היא רוצה להקים גסטהאוס בדואי ברהט שיהווה צוהר לתרבות הבדואית

"אני רואה בעיני רוחי מקום ירוק, פורח ומזמין מבחוץ, כאשר יחידות האירוח כוללות עיצוב בדואי המשלב עבודות יד של חברותי מרהט. אני רוצה להכיר לאנשים את המטבח הבדואי האותנטי ויותר מכל – אני רוצה שהמקום הזה יספק פרנסה לי ולנשים אחרות ביישוב.

אני חושבת שאם יהיו מסגרות בהן נשים בדואיות יוכלו למצות את הפוטנציאל שלהן ולהפוך לעצמאיות, זה ישפיע באופן מהותי על סגנון החיים שלהן ושל משפחותיהן. בעיניי זאת שליחות של ממש ולכן חשוב לי מאוד להגשים את החלום שלי, וכמה שיותר מהר".

למידע נוסף לחצו כאן>>

 

תגיות