אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המוסר הכפול של לשכת עורכי הדין

המוסר הכפול של לשכת עורכי הדין

לשכת עוה"ד תערוך כנס חירום על קבוצות רכישה בשל פרשת אור, אך ראוי שתבחן התנהלות חבריה

14.04.2016, 08:08 | זוהר שחר לוי

איפה היו אותם עורכי דין ורואי חשבון כשהכסף של אותם פרויקטים לא הופקד בנאמנות כפי שמתבקש? האם הם לא צריכים לתת את הדין?

לשכת עורכי הדין הודיעה אתמול על כינוס חירום של פורום המקרקעין שיעסוק בהסדרת תחום קבוצות הרכישה בעקבות פרשת ענבל אור. בכנס, כך לפי הודעת הלשכה, יוצגו המלצות לביצוע תיקוני חקיקה בנושא קבוצות הרכישה.

קראו עוד בכלכליסט

ענבל אור , צילום: שאול גולן ענבל אור | צילום: שאול גולן ענבל אור , צילום: שאול גולן

זה נכון שפרשת ענבל אור העלתה את הכשלים בתחום קבוצות הרכישה, בעיקר מצדם של הרוכשים שמוצאים עצמם מול שוקת שבורה, בלי כסף ובלי דירה. עם זאת, על עורכי הדין להסתכל גם על עצמם. בתוך כל ההמולה התקשורתית ניצבת בעיקר אור עצמה באור הזרקורים ונשטפת מיום ליום על המחדלים שעשתה, על הונאה ורמייה, לכאורה.

אבל אור לא פעלה לבדה. סביבה היו עובדים, אנשי כספים, רואי חשבון מהבכירים במשק ועורכי דין לא מעטים שליוו את הפרויקטים השונים שלה במשך שנים. איפה היו אותם שומרי סף כשאור מכרה את אותה הדירה פעמיים? איפה הם היו כשהכסף של אותם פרויקטים לא הופקד בנאמנות כפי שמתבקש? איפה היו רואי החשבון ועורכי הדין שאמורים לייעץ לה, שעה שרוקנה את קופות החברה לטובת הנאות החיים? האם הם לא צריכים לתת את הדין? האם הם לא צריכים להשיב על השאלות הללו?

בפנייה של "כלכליסט" השבוע ללשכת עורכי הדין בניסיון להבין אם מתנהלת בדיקה בנוגע להתנהלות עורכי הדין של קבוצת אור נמסר בתגובה: "נכון להיום, לא הוגשה שום תלונה בעניין הנידון ואף לא הוגשה פנייה בעניין מהמפרק. ככל שתוגש תלונה מצד הדיירים או פנייה של המפרק, הנושא ייבדק לגופו של עניין או יעלה לדיון בוועדת האתיקה".

יש להניח שהמפרק הזמני שמונה לקבוצת ענבל אור, עו"ד איתן ארז, יתפנה לחקירת בעלי התפקיד ונסיבות הקריסה רק בשלב מאוחר יותר כשהתמונה בנוגע למצבן הכלכלי של החברות יתבהר יותר. ניתן גם להניח שאת האצבע המאשימה מפנים הרוכשים בעיקר לאור עצמה ומתמקדים בניסיונות לקבל את כספם או את דירתם. נראה כי דווקא במקום הזה, ודווקא מהמקום של חיזוק מקצוע עריכת הדין, חשוב שהלשכה תבחן את הדברים בעצמה. יכול להיות שעורכי הדין של קבוצת אור פעלו כשורה אך בדיקה על כך חייבת להתקיים.

אם כבר מכנסים פורום שיעסוק בתיקוני החקיקה בתחום קבוצות הרכישה ובין השאר בנושאים של הגנה על כספי הרוכש, תנודות בין הערכת מחיר ראשונית לעומת מחיר סופי ולוחות זמנים עד האכלוס, אולי כדאי גם לבחון את תפקידו של עורך הדין במקום הזה.

תגיות

40 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

37.
אם עורך דין החתים על מאה חוזים ויודע שיש רק 40 דירות, זו לא הונאה ?
עורך דין שמייצג את ענבל אור בעסקה מסויימת, עליו לדעת כמה דירות אושרו בפרוייקט, איזו דירה הוא מוכר ובאיזו קומה אם כך ברור שעורך הדין יודע שאם יש בפרוייקט 38 דירות והוא החתים על 100 חוזים הרי הוא מכר את אותה דירה פעמיים שחור על גבי לבן זה שיתוף פעולה מובהק כך גם רואי החשבון שהציגו תזרימים חיובים לחברה
14.04.16
36.
אשמת עורכי הדין
בראש ובראשונה יש לבדוק את האחריות של עורכי הדין מטעם הרוכשים וכיצד אפשרו ללקחותיהם לקנות זכות לדירה ללא בטחונות. מניסיוני עורך דין מנוסה היה ממליץ ללקוחותיו לא להכנס לקבוצות רכישה ללא ליווי בנקאי סגור ובוודאי במקום שאין חשבון נאמנות. הבעיה מתחילה ונגמרת בכך שכל עורך דין מתחיל סבור שהוא מבין נדל"ן ולא מבין את גודל האחריות שמוטלת עליו למנוע מלקוח שלו להתאבד כלכלית ומנגד הלקוחות שחוסכים בשכר טרחה של עורך דין מנוסה ומעדיפה לחסוך מספר שקלים על יועץ שיכול להצילם מטעות חיים. כמו שלא היתה בוחר ברופא מנתח ללא נסיון בתחום אסור לבחור עורך דין ללא בדיקת ניסיון קודם!!
14.04.16
לכל התגובות