אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נייט פול ישתמש בכספי ההנפקה בישראל לרכוש שותף שתבע אותו צילום: בלומברג

בלעדי לכלכליסט

נייט פול ישתמש בכספי ההנפקה בישראל לרכוש שותף שתבע אותו

יזם הנדל"ן מטקסס, שמתכוון לגייס 100 מיליון דולר בת"א, נתבע על ידי שותפו בטענה להונאה; השותף טען כי פול התחמק במשך שלושה חודשים מלקבל את התביעה לידיו; התביעה נדחתה והשניים נשלחו לבוררות; פול ישתמש ב־40% מהגיוס לרכוש את חלקו של שותף זה ואחרים

14.04.2016, 07:32 | אורן פרוינד

חברת הנדל"ן (World Class Capital Group) מטקסס, שבבעלות היזם הצעיר (28) נייט פול עדיין לא הגישה טיוטה פומבית לגיוס האג"ח שלה בישראל, אולם ל"כלכליסט" נודע כי חלק ניכר מכספי ההנפקה שלה צפויים לחלץ אותה מתביעה כספית על סך 15 מיליון דולר שהוגשה נגד הבעלים בנובמבר 2015 בבימה"ש המחוזי ביוסטון טקסס.

קראו עוד בכלכליסט

פול, שהגיע לישראל באמצעות יועץ ההנפקות יהונתן כהן, מתכנן לגייס 100 מיליון דולר בהנפקת אג"ח ראשונית בבורסת תל אביב במהלך מאי הקרוב. ל"כלכליסט" נודע כי קרוב למחצית מכספי ההנפקה (40 מיליון דולר) צפויים לשמש אותו לרכישת השותפים שלו בנכסים בארה"ב.

התביעה של מייקל מקס

אחד השותפים הוא מייקל מקס, איש עסקים מתחום הנפט בארה"ב, שמושקע בפרויקטים של WCCG בהיקף של 15 מיליון דולר. בנובמבר 2015 הגיש מקס תביעה לבית המשפט של מחוז האריס ביוסטון טקסס נגד פול בטענה להונאה ומצגי שווא לגבי הפרויקטים שהשקיע בהם. כל הטענות של מקס נדחו על ידי שופט בימה"ש המחוזי ביוסטון טקסס ששלח את הצדדים להליך של בוררות עסקית.

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בין השניים פרץ סכסוך עסקי לאחר שמקס נקלע למצוקה תזרימית לאור הירידה במחיר הנפט וביקש לקבל את הכסף שהשקיע בפרויקטים של פול בחזרה. פול סרב להחזיר למקס את כספו בחזרה במחיר שהוא דרש ובין השניים פרץ סכסוך עסקי שבעקבותיו הגיעה התביעה.

הידיעה שהתפרסמה באתר myStatsman בטקסס על התביעות נגד נייט פול הידיעה שהתפרסמה באתר myStatsman בטקסס על התביעות נגד נייט פול הידיעה שהתפרסמה באתר myStatsman בטקסס על התביעות נגד נייט פול

בידיעה שהתפרסמה באתר myStatsman בטקסס טען עורך דינו של פול, דיוויד מאטקה ממשרד מונף הרדט קופף והאר כי ההאשמות של מקס הן חסרות בסיס. "ההאשמות של מקס בנוגע להבטחות השקריות לכאורה כלל לא תואמות את מסמכי ההשקעות שעליהם חתם כשנכנס לכל אחת מההשקעות האלו", המשיך מאטקה.

 "מקס קיבל דו"חות פיננסיים רבעוניים ודיווח חשבונאי על כל אחת מההשקעות שלו. וורלד קלאס קפיטל גרופ ופול מעולם לא סירבו לספק לו מידע בנוגע להשקעות שלו".

"התביעה, הפרת הסכם"

מאטקה המשיך והוסיף כי עצם הגשת התביעה היא הפרת הסכם, שכן הוחלט שיפנו לגישור בכל מחלוקת שתעלה מההשקעות שלו. מאטקה ציין גם כי מקס ומשקיעים אחרים קיבלו תשלומים קבועים מההשקעות שלהם.

נדל"ן נדל"ן נדל"ן

אף שהתביעה הוגשה כבר בנובמבר בבית המשפט של מחוז האריס ביוסטון, היא התעכבה מכיוון שלדברי עורכי דינו של מקס הם לא הצליחו להגיש באופן אישי את מסמכי התביעה לפול.

לכן, בית המשפט פסק בסוף פברואר האחרון כי ניתן להגיש את התביעה נגדו גם בדרכים חלופיות. זאת בעוד שמאטקה טען כי משרד עורכי הדין "הציע במספר הזדמנויות לקבל את המסמכים בשמו של פול".

בסופו של דבר, ביהמ"ש המחוזי בטקסס דחה ב־26 בפברואר את כל הטענות של מקס בנוגע להונאה ומרמה, קיבל את טענתו של פול כי על התביעה להימחק ושלח את שני הצדדים להליך בוררות עסקית. ל"כלכליסט" נודע כאמור כי פול ישתמש בכספי ההנפקה שיגייס בישראל בכדי לרכוש את חלקו של מקס בפרויקטים תמורת 15-10 מיליון דולר.

פול מתכנן לגייס בישראל 100 מיליון דולר כאשר 40 מיליון דולר מתוכם, כאמור, הוא מייעד לרכישה של שותפים קיימים בפרויקטים שלו בין היתר את מקס. חשוב להדגיש כי שימוש בכספי ההנפקה בישראל בכדי לרכוש שותפים בנכסים בחו"ל הוא לא דבר חריג.

גם חברת דה זרסאי גרופ, שגייסה בישראל 1.2 מיליארד שקל, השתמשה בחלק מכספי ההנפקה שלה לרכוש את השותפים שלה בפרויקטים שלה בארה"ב.

לאן נעלמו הטיפים מהבר?

תביעה נוספת הוגשה לפני שנתיים נגד בר "ריו" שבבעלותו של פול על ידי כמה עובדים לשעבר, שטענו כי לא קיבלו 500 אלף דולר שהרוויחו בטיפים. הבר הואשם על ידי התובעים ב"הפרה בוטה של חוקי השכר הפדראליים, בגניבה על ידי המרה והתעשרות לא הוגנת". פול הכחיש את האשמות. טום ווטקינס, ששימש כעורך דינו של פול באותה תקופה מסר כי התביעה יושבה מחוץ לבית המשפט.

פול נכלל לאחרונה ברשימת "30 מתחת ל־30" של מגזין פורבס המדרגת את הכוכבים המבטיחים. המגזין ציין כי פול צבר נדל"ן בשווי מיליארד דולר ב־17 מדינות ברחבי ארה"ב. על פי אתר האינטרנט של וורלד קלאס קפיטל, פול פיקח על יותר מ־100 עסקאות שהושלמו על ידי החברה מאז נוסדה ב־2007.

WCCG היא אחת מחברות הנדל"ן הגדולות באזור ה־MIDWEST (אזור טקסס, ניו יורק, לוס אנג'לס) של ארה"ב. היא פועלת גם כיזמית של פרויקטים וגם כבעלת נכסים מניבים. היקף הנכסים הכולל של החברה הוא 1.4 מיליארד שקל. לישראל צפויה החברה להביא פורטפוליו של נכסים מניבים בלבד בשווי של 700 מיליון דולר שכוללים בעיקר (40%) מחסנים להשכרה, בנייני משרדים ומרכזים מסחריים. הנכסים האלו ייצרו NOI של 30 מיליון דולר בשנת 2015 וההון העצמי של החברה עמד בסוף שנת 2015 על כ־300 מיליון דולר.

עד כה גייסו בישראל 17 חברות נדל"ן זרות בהיקף כספי של 10.6 מיליארד שקל ואם הגל הקרוב יושלם יעלה היקף הגיוס לסכום של 11.6 מיליארד שקל — 1% מהאג"ח הנסחרות בתל אביב.

ההסתבכות של אורבנקורפ

בינתיים, כל החברות הזרות שגייסו אג"ח בישראל עמדו בציפיות המשקיעים למעט חברה אחת — אורבנקורפ הקנדית. חברת הנדל"ן שבבעלות היזם אלן ססקין הסתבכה עם המשקיעים הישראלים בשבועיים האחרונים לאחר שנודע כי הסתירה מהם במשך שלושה חודשים פרטים מהותיים שקשורים בעסקי החברה.

בין השאר החברה הסתירה כי ארגון הבתים הקנדי טריון שלל ממנה את הרישיון לפעול כקבלן וכי עובר להנפקה בישראל החברה קיימה דיונים עם טריון בנוגע לתלונות שקיבל על יחס לא הוגן מצד דיירים מבלי שהחברה נתנה לכך שום ביטוי בתשקיף ההנפקה.

אורבנקורפ דיווחה השבוע למשקיעים בתל אביב כי קיבלה בתחילת חודש מרץ האחרון מכתב מארגון טריון ששולל ממנה את רישיון הקבלן אולם לא הסבירה מדוע לא דיווחה על כך למשקיעים בישראל. קודם לכך הסתבכה אורבנקורפ כאשר לא דיווחה כי במשך שלושה חודשים 12 מיליו ןדולר מההון העצמי של החברה היו בחשבון בנק תחת תנאים מגבילים.

אלן ססקין, צילום: יו טיוב אלן ססקין | צילום: יו טיוב אלן ססקין, צילום: יו טיוב

המקרה של אורבנקורפ העלה חששות כבדים בקרב המשקיעים הישראלים לגבי שומרי הסף של שוק ההון הישראלי. נגד החתם אייפקס הנפקות הוגשה תביעה ייצוגית וגם כנגד חברת הדירוג מידרוג שהעניקה לחברה דירוג אשראי של A3 נשמעה ביקורת נוקבת בשוק.

מידרוג מתעוררת מתרדמה

בינתיים חתכה מידרוג את דירוג האג"ח של אורבנקורפ ל־Baa2 עם אופק שלילי בשל העובדה שארגון הבתים הקנדי טריון שלל ממנה את הרישיון לפעול כיזם נדל"ן למגורים. בהודעתה הדגישה מידרוג כי לא היתה מודעת לעובדה שאורבנקורפ ניהלה מגעים משך כמה חודשים מול טריון בניסיון לשכנע אותו שלא ישלול לה את הרישיון.

 

 "ההתנהלות מול טריון לא היתה ידועה למידרוג במועדי הדירוגים הקודמים שנערכו על ידינו" ציינו במידרוג,"לתהליכים אלה בין הקבוצה אל מול טריון השפעה שלילית על מוניטין החברה בשוק הקנדי בטורונטו, אשר אף עלולה ליצור אתגרים בנגישות החברה למקורות מימון".

תגיות