אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אליה וקוץ בה: התפלת המים גורמת להשמדה של בארות המים הטבעיים

אליה וקוץ בה: התפלת המים גורמת להשמדה של בארות המים הטבעיים

משום שתרומתם של מאגרי מי התהום והכנרת ירדה משמעותית, הטיפול בזיהומים והשאיבה מבארות פחתו אף הם. איך זה פוגע בנו ומה הבעיה במים מותפלים?

15.04.2016, 09:00 | אלעד פרנקל

ישראל היא חלוצה עולמית בטכנולוגיות התפלת המים: ממדינה שלפני כעשור הייתה קרובה מדי לתואר "מדינה שחונה", הפכה בשנים האחרונות למעצמת מים אזורית וחלק ניכר ממי השתייה שלנו מיוצרים כיום ממי הים. אולם אליה וקוץ בה, המקום המרכזי שתפסה ההתפלה במפת מקורות המים של ישראל, יצרה גם תלות בעייתית למדי מהיבטים רבים.

אם בעבר מאגרי מי התהום והכנרת היו המקורות הכמעט יחידים במהלך העשור האחרון, תרומתם ירדה באופן משמעותי. שינוי זה הוביל לכך שטיפול בזיהומי מי תהום והשאיבה מבארות פחתו משמעותית: רק בעשור האחרון הושבתו למעלה מ-200 קידוחי מי שתיה בישראל בגלל זיהומים.

קראו עוד בכלכליסט

הסיבות לזיהום רבות: מחקלאים המשתמשים באופן לא מבוקר בחומרי דשן והדברה, דרך חומרי נפץ, תרופות, מתכות וכלה במזהמים אורגניים כמו דלקים. היקף הזיהום מגורמי תעשייה בלבד עולה על מאות מיליוני מטרים מעוקבים, דבר שהוביל לסגירת יותר מ-100 בארות.

מתקן התפלת מים, צילום: ערן יופי מתקן התפלת מים | צילום: ערן יופי מתקן התפלת מים, צילום: ערן יופי

התנאים השוררים בחלק מהאקוויפרים בארץ אינם מעודדים פירוק טבעי של מזהמים אלו, ועל כן, כל עוד לא יינקטו פעולות מתקנות לשיקום או לעצירת התקדמות הזיהום, ימשיכו המזהמים להתפשט ולהשבית קידוחים המספקים מים.

הגדלת מגוון מקורות המים השפירים של מדינת וישראל וצמצום התלות הגדולה בהתפלה הינה חשובה מסיבות רבות: מבחינה אסטרטגית-לאומית – האקוויפר כמשאב טבע בר-קיימא ומקור מים לדורות הבאים. מבחינה ביטחונית – החשיבות הינה במיוחד בשעת חרום, כאשר ברור כי עדיף שמתקני הטיפול במים יהיו מבוזרים ולא מרוכזים. מבחינה סביבתית – זיהום מי התהום חודר גם לאדמה, ואי הטיפול יגרום להתפשטותו.

מעבר לכך, ההתפלה הינה באופן יחסי שיטה בזבזנית באנרגיה, הן עבור פעולת ההתפלה עצמה והן עבור שינוע המים ממתקנים מרכזיים לכל הארץ (להבדיל משאיבה ממוקדת מבארות מקומיות). מבחינה בריאותית – יש דיונים לגבי חוסר בגורמים שונים במים מותפלים, להבדיל ממים "טבעיים" יותר הנשאבים מבארות. גם מבחינה כלכלית, לאי הטיפול בזיהום יש השפעות שליליות כגון ירידת ערך נדל"ן, עיכוב בפרויקטים של בינוי מאסיבי והגדלת העלות בזמן יישומם והיתכנות לפגיעה בבריאות עקב חדירת גזים לחללים תת קרקעיים וכו'.

שיקום וטיפול במי תהום באופן מוסדר ותחת אסטרטגיה לאומית לא מבוצעים היום ,בעיקר עקב שיקולים כלכליים ואינם כוללים את העלויות הישירות והעקיפות של מגוון הפרמטרים הביטחוניים, אסטרטגיים, סביבתיים ובריאותיים שהוזכרו לעיל. כימות כלכלי לפרמטרים מצדיק שיקום של מי תהום ע"י המדינה, בין אם באמצעות פרויקטים ישירים בקנה מידה משמעותי שיובלו ויתוקצבו על ידי המדינה ובין אם דרך מתן תמריצים ליזמים וחברות מהמגזר הפרטי ומתן הקלות נוספות לפיתוח ויישום טכנולוגיות ידידותיות לסביבה לצורך טיוב. קיימות כיום טכנולוגיות חדשניות ויעילות לטיפול במגוון מזהמים במי תהום, כולל בשיטות ביולוגיות המונעות לחלוטין היווצרות רכז ופגיעה בסביבה, אולם בהיעדר שוק מקומי, קרוב לוודאי שלא יפרצו החוצה.

אין ספק שהיתרונות של התפלת מי ים כדרך לעצמאות משק המים הישראלי בעשור האחרון ברורים. אולם מצב מי התהום בישראל אינו משתפר, ואותן עתודות אסטרטגיות של מים חיים דינן להזדהם, בעיקר משום שאין כיום מספיק תמריצים או אסטרטגיה ברורה לשיקום, טיוב ושאיבה של מי תהום. לא ירחק היום בו גם הכנרת כבר תפסיק לעניין אותנו, והאגם העיקרי בישראל יוזנח גם הוא.

אם ברצוננו להישאר מעצמת מים איזורית גם בעשורים הקרובים, עלינו לייצר חלופות מבעוד מועד ולא להצטער בדיעבד. יש להגדיר את מגוון מקורות המים כיעד לאומי.

הכותב הוא מנכ"ל חברת אקוויז (Aqwise)

תגיות