אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי 3 חודשים: רשות מקרקעי ישראל מתכנסת צילום: נמרוד גליקמן

אחרי 3 חודשים: רשות מקרקעי ישראל מתכנסת

מועצת מקרקעי ישראל תדון היום בשורת נושאים: שריון של כ־30% מדירות מחיר למשתכן לבני המקום, הטבות לקיבוצים והעברת תחנת גלי צה"ל ללוד. לפי ניסיון העבר חלק מהדיונים יידחו

18.04.2016, 07:02 | אביב גוטר ודותן לוי

מועצת מקרקעי ישראל תדון היום בשורה של נושאים מגוונים, החל משימושים במגזר הכפרי וקרקעות חקלאיות ועד למעבר תחנת גלי צה"ל ללוד, כך עולה מרשימת הנושאים שהפיצה רשות מקרקעי ישראל לקראת הדיון. לישיבת המועצה נקבעו כ-20 נושאים, אך מנסיון העבר חלק מהנושאים יידחו לישיבה הבאה. בראש הנושאים עומדים נושאים הקשורים להסדרת שימושי הקרקעות במגזר הכפרי.

קראו עוד בכלכליסט

בין הסעיפים המשמעותיים שיועלו לדיון במועצה מדובר על הקצאת חלק מיחידות הדיור שישווקו במסגרת מחיר למשתכן לטובת בני המקום. עד כה היו הסכמים מקומיים של המדינה עם כמה רשויות, ובהם הרצליה, על שיווקים לבני מקום, אך המטרה היא להסדיר זאת הן במרכז הארץ והן בפריפריה. לפי ההצעה, בכל מתחם שישווק יוקצו 20% ממנו לבני המקום, בישובי עדיפות לאומית א' ו־ב' תינתן עדיפות לבני מקום בהיקף של 32% מסך היחידות. במידה ורשות תאשר תוספת דירות במסגרת הקלות יוכל היקף היח"ד שיוקצה לבני המקום להגיע ל-45% (מהיחידות שנוספו).

החלטה זו, אם תתקבל, תאפשר מצד אחד לבני מקום בישובים פריפריאלים ליהנות מההנחה ולמנוע מצב שבו היחידות נמכרות למשקיעים ורוכשים שאינם בני המקום, מנגד עיקר הביקורת היא על היח"ד שישווקו באזורי ביקוש שם צפויים להתמודד אלפי רוכשים על כל יחידת דיור וההטבה הכספית גדולה יותר. חשוב לציין כי חלק חשוב בהחלטה הוא תמרוץ ראשי הרשויות לשתף פעולה לאור ההבנה שהם דואגים גם לבני עירם.

מכרז המחיר למשתכן בעפולה (ארכיון), צילום: קובי גדעון, לע"ם מכרז המחיר למשתכן בעפולה (ארכיון) | צילום: קובי גדעון, לע"ם מכרז המחיר למשתכן בעפולה (ארכיון), צילום: קובי גדעון, לע"ם

אחד הסעיפים עוסק בסוגיית כפר שלם, כאשר הכוונה היא להקים ועדה שתדון בקריטריונים לפינוי־פינוי מפוני כפר שלם בתל אביב, מתחם שקידום הבנייה וההתחדשות בו תקוע במשך עשרות שנים. לפי ההחלטה שעולה מחר, המטרה היא כי הוועדה תדון בהמלצות חברת חלמיש אשר הוגשו בתיאום עם עיריית תל אביב. בצורה זו תתאפשר גם בקשתם של התושבים להשמיע את קולם בפני הוועדה.

עוד באזור המרכז, המועצה תדון ביישום החלטה המאפשרת לחברת פארק אריאל שרון לבצע מיזמים מסחריים תיירותיים בצורה של תמלוג שנתי בשיעור של 5% מסך ההכנסות הנובעות מהפעילות העסקית, אך מידי חמש שנים תוכל רמ"י לעדכן את שיעור התמלוגים. הרעיון שעומד מאחורי ההצעה הוא כי חברת פארק אריאל שרון תוכל לתמרן בחופשיות רבה יותר בין מיזמים עסקיים למיניהם ולא תיתקע בשלבי ההיתרים אשר מתעכבים לטענת החברה בשל הצורך בחישובים פרטניים של כל בקשה למיזם או שימוש מסחרי.

גל"צ רוצים מבנה מודרני

הצעה נוספת אשר תעלה לדיון נוגעת למעבר גלי צה"ל ממקום מושבה כעת, ללוד. לפי ההצעה תקצה המדינה שטח של כ־3.7 דונם וכן שטח נוסף של כדונם וכי המבנה הקיים ישוב לידי רמ"י. ההצעה להעביר את גלי צה"ל ללוד עלתה כבר ב־2014 על ידי שר הביטחון אך טרם אושרה וטרם נקבעו לה לוחות זמנים. הסיבה למעבר נובעת בין היתר מהרצון של צה"ל להקים מבנה תחנה מודרני וכן לחסוך בעלויות הרבות של חכירת המבנה מרמ"י במיקומו הנוכחי.

כך למשל, הצעה 595 מבקשת לתקן את החלטת המועצה מספר 1062, שמתייחסת לכלל הנכסים אשר הוקצו ללא מכרז למטרות ציבוריות, באופן שמעניק פטור מתשלום והטבות יקרות ערך בעת שינוי ייעודם. ההחלטה תחול על מי ששילם דמי חכירה סמליים מהוונים – לפחות 18 שקל ל־49 שנים. כמו כן הצעת ההחלטה מבקשת להגדיל את היקף השטחים בהם יתאפשר שינוי ייעוד ל־15 דונם באזורי עדיפות לאומית, להפחית את שיעור דמי ההיתר בעסקאות אלה ולתת זכויות בנייה בנכסים שמוחזרים למדינה.

בעתירה שהוגשה על ידי פורום הקרקעות מיסודן של האגודה לצדק חלוקתי מבקשים מהמועצה להתנגד להחלטה זו בטענה כי ההחלטות מתקבלות בחופזה ולא מוצגות חוות דעת כלכליות מקצועיות שלפיהן חברי המועצה יכולים להסיק האם ההצעה המונחת מולן מפיקה את התועלת המקסימלית מהמשאבים הציבוריים.

החלטה נוספת שמעוררת מחלוקת נוגעת לקרקעות בהן נעשים שימושים נלווים לתעסוקה לא חקלאית בקיבוצים. במסגרת ההחלטה לא ייגבה תשלום מהקיבוצים מעסקים שפועלים על קרקעות ציבוריות, שבמקור הוקצו למטרת מגורים ועיבוד חקלאי אולם הוסבו עם השנים לטובת מבני ציבור דוגמת בריכות שחיה, חדרי כושר, גני ילדים, בתי אבות וכדומה.

הרחבת סמכות דירה להשכיר

עוד צפויה לעלות במועצה הצעה שבה יוחלט כי הסמכות הסטטוטורית של החברה הממשלתית דירה להשכיר תורחב וכי היא תהווה הסמכות הקובעת בכל הקשור לפרויקטים לשכירות ארוכת טווח.

עם הרחבת התוכנית הממשלתית להקמת פרויקטים לשכירות מוצע להרחיב בהתאם את החלטת המועצה כך שתחול על כל הפרוייקטים העתידיים לבניית דירות להשכרה ארוכת טווח, תוך הסדרת תהליך השיווק במשותף עם רשות מקרקעי ישראל (רמ"י).

מדובר בהחלטת המשך להחלטת מועצת מקרקעי ישראל מספר 1310 שהגדירה מסלול ייחודי להקצאת קרקע לבניית דירות להשכרה שיופעלו בשלושה מכרזים בלבד (רמת השרון, הרצליה, וחיפה), אשר פורסמו על ידי ועדת המכרזים הבין משרדית בראשות החשכ"ל.

אישור ההצעה משנה את מסלול שיווק הקרקעות שהיה נהוג עד כה והיה מסורבל ומוגבל בעיקר בהליכים ביורוקרטיים, למסלול שיווק פשוט, שכן הוא יאפשר לדירה להשכיר גישה באופן חוקי לקרקעות זמינות המיועדות להשכרה ומתוכן לקבוע איזה מהן תצא לשיווק.

עם זאת, ההחלטה על איזו קרקע לקדם בנייה תתקבל בשיתוף פעולה עם ועדת תכנון ופיתוח, הוועדה האמונה על הכנת הקרקעות מהבחינה התכנונית, ורמ"י, כאשר דירה להשכיר תידרש להקים ועדת איתור שתמליץ עבורה אילו מבין הקרקעות המוצעות מוכנה כדי ליישם פרויקטים.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
מחיר למשתכן טובה, אך יש לתת עדיפות לפי גילאים ולא סתם הגרלות! כך ש
זוגות "צעירים" שהגיעו לגיל 40, וכבר שילמו 15 שנות שכר דירה, ידעו שהם בוודאות בראש התור ויוכלו לקנות בכל מקום שיש מחיר למשתכן. צעירים בני 25 שהתחתנו מוקדם, לא שילמו שכר דירה אפילו שנה, ויש לפניהם עוד 42 שנים בשוק העבודה - לא יהיו ממורמרים אם יסתבר להם שלא זכו בדירה מוזלת, ויצטרכו לחכות עוד כמה שנים. טעות נוספת של כחלון - הוא מרשה להשכיר את הדירות. לכן בכל הגרלה יש המונים שלא באמת הולכים לגור שם, והם מורידים דראסטית את סיכויי הזכיה של אלו שכן רוצים לגור שם. אז אם המטרה שלו זה לתת לצעירים "נכס" ביד, מה ההבדל דירה לבין להעניק "תיק מניות" מטעם המדינה לכל צעיר? הטעות השלישית היא הגבלת התוכנית בזמן. כל העולם ואשתו ינסו לקנות לפני שהנדיבות הממשלתית תיגמר פתאום. התשואה מהשכרה של דירה שנקנתה בזול היא 4% ולא 3%, הצעירים בעלי הדירה פטורים ממס, ההורים שלהם ממילא לא יודעים איפה להשקיע את כספם, ועוד 5 שנים הם ימכרו במחיר שוק מלא וירוויחו הון (או שלא, כי המחירים יפלו כשעשרות אלפי רוכשי מחיר למשתכן ימכרו באותו יום...)
הערה  |  18.04.16