בלעדי לכלכליסט
עמלה חריגה במכירת חוגלה קימברלי בין השותפות בחברה
שמואל גורטלר קיבל את 6.5 מיליון שקל על תיווך בעסקה שבה נייר חדרה מכרה את מניות חוגלה קימברלי לשותפתה לשליטה קימברלי קלארק. על פי מקורבים לנייר חדרה, גורטלר עזר לשכנע את קימברלי לשלם את מלוא המחיר בעזרת הצעה מתחרה מגוף חיצוני
עסקאות שבהן מוכר שותף אחד את חלקו בחברה לשותף אחר אינן עסקאות נדירות, פרידה בין שותפים היא הליך שקורה באופן תדיר. במקרים רבים מדובר בעסקאות מהירות עם מנגנון מובנה שהוחלט מראש בין השותפים. נוכחותו של מתווך או בנקאי השקעות שגוזר קופון נאה בשל עסקאות מעין אלה היא כבר אירוע נדיר יותר.
ל"כלכליסט" נודע כי בעסקת מכירת חלקה של נייר חדרה בחברת חוגלה קימברלי (49.9%) לשותפה קימברלי קלארק העולמית (50.1%), קיבל שמואל גורטלר וחברת גורן קפיטל שבבעלותו 6.5 מיליון שקל דמי תיווך. גורטלר קיבל למעשה 1% מהתמורה שקיבלה נייר חדרה, שעמדה על 648 מיליון שקל.
קראו עוד בכלכליסט
לדברי גורמים בתחום הבנקאות להשקעות בארץ מדובר בסכום גבוה מאוד וכי בעסקאות מעין אלה בדרך כלל מסתפקים בכ־2 מיליון שקל. סכום העסקה שיקף לחוגלה קימברלי שווי של 1.3 מיליארד שקל. העסקה, שהושלמה במרץ 2015, הניבה לנייר חדרה רווח אחרי מס של כ־300 מיליון שקל.
כמ"מ מנכ"ל נייר חדרה שימש אז סמנכ"ל הכספים גדי קוניא ויו"ר החברה היה יוחנן לוקר, שנכנס לתפקידו, הראשון שלו במגזר העסקי, בתחילת 2014. כיום עומד לוקר להתמנות לתפקיד כיו"ר כיל, שבשליטת עידן עופר.
"קשה לשכנע את קימברלי קלארק לשלם מחיר הוגן"
מקורבים לנייר חדרה טוענים כי היה צורך בגורטלר כמתווך, מאחר והוא היה זה שהביא הצעות מגופים שונים לרכישת החברה. "במצב רגיל קימברלי קלארק, היא חברה שקשה מאוד להגיע אליה וכל שכן לשכנע אותה לשלם מחיר הגון תמורת המניות של נייר חדרה בחברה. הדרך היחידה היתה להביא הצעה אגרסיבית וגורטלר הביא הצעה מגוף בינלאומי גדול (ל"כלכליסט" נודע כי מדובר כנראה בקרן אייפקס – ג"ח), מה שגרם לקימברלי, שחששה משותף פעיל בינלאומי אגרסיבי, להחליט לרכוש את המניות במחיר כמעט מלא", אומר גורם בנייר חדרה.
כלל תעשיות: "שכר הטרחה מקובל בעסקאות דומות"
גורטלר (58) הוא המייסד, המנכ"ל ויו"ר בית ההשקעות גורן קפיטל, אותו הקים לפני כעשרים שנה. הוא היה יועץ בעסקאות רבות של חברות פרטיות וממשלתיות, שהשכר בכל אחת מהן הגיע על פי ההערכות למאות אלפי שקלים. במגזר הפרטי מקורב גורטלר, בין היתר, לעידן עופר, יעקב פרי, יוסי מימן, אלי יונס ולוקר. עם זאת, בכלל תעשיות, החברה־האם של נייר חדרה, הוא היה פעיל הרבה לפני שלוקר הגיע לחברה. לפני שהקים את גורן קפיטל ניהל גורטלר במשך חמש שנים את יחידת בנקאות ההשקעות בקבוצת כלל ביטוח (כלל מנפיקים), תפקיד אותו עזב בשנת 1996.
חוגלה קימבלרי, שהיתה ומהפעילויות הרווחיות של נייר חדרה, הוקמה ב־1963 כיצרנית של נייר טואלט ומוצרי ספיגה. במהלך שנות ה־90, קימברלי העולמית נכנסה כשותפה בחברה, תחילה כבעלת מניות מיעוט עד לקבלת השליטה המלאה בתחילת 2015.
מכלל תעשיות נמסר בתגובה כי "גורן קפיטל התחילה לעבוד עם נייר חדרה ב־2005, כעשר שנים לפני שלוקר הגיע לחברה. שכר הטרחה שקיבל הוא המקובל בעסקאות דומות".
לא התפרסמו תגובות לכתיבת תגובה