אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ספאם, תסכול ושאלונים: אלה הצ'טבוטים החדשים של פייסבוק

בדיקת כלכליסט

ספאם, תסכול ושאלונים: אלה הצ'טבוטים החדשים של פייסבוק

הרשת החברתית הודיעה על השקת ממשק הצ'טבוטים במסנג'ר בקול תרועה גדולה, אבל בדיקה מקיפה שלהם מראה שרובם עדיין לא מוכנים לשימוש ודורשים לא מעט זמן וסבלנות

18.04.2016, 15:28 | עומר כביר

פייסבוק ממשיכה במאמצים להפוך את פלטפורמת המסנג'ר שלה לרלוונטית וחדשנית, ובוועידת המפתחים שערכה בשבוע שעבר הציגה יכולת חדשה – צ'טבוטים שישדרגו את האינטראקציה עם גופים מסחריים לרמה חדשה וינסו לתפוס את מקומן של אפליקציות המובייל והווב המסורתיות בכל מה שקשור לצריכת מידע, ביצוע רכישות ועוד.

קראו עוד בכלכליסט

למה שמישהו ירצה להחליף את הממשקים המסורתיים בממשק מבוסס צ'ט? לכאורה, מכיוון שהצ'טבוטים ידברו אתנו בשפה טבעית, יבינו בקשות עמומות ויוכלו לספק לנו מידע בקלות מבלי לסבך אותנו יותר מדי. ואולם, בפועל החזון הזה עדיין לא מתממש, ומבדיקת "כלכליסט" עולה שהצ'טבוטים השונים במסנג'ר הם מסורבלים, עילגים ולא ממש מהנים לשימוש.

את הצ'טבוטים לא פשוט לאתר, והדרך הכי טובה למצוא אותם היא באמצעות לינק ישיר. כאן תוכלו למצוא רשימה מתעדכנת שלהם, בתוספת קישורים. כרגע יש מספר מצומצם של בוטים, כל אחד מהם עם אופי ויכולות שונים.

חדשות בצ חדשות בצ'ט חדשות בצ

הבוטים של CNN ו" הוול סטריט ג'ורנל" מאפשרים להירשם לקבלת עדכון כותרות יומי, כאשר הכותרות ותקצירי הידיעות מוצגים בתוך המסנג'ר. האינטראקציה במקרה זה לא מתנהלת לרוב באמצעות התכתבות, אלא בחירה מתפריטי אפשרויות. צ'טבוט אמיתי זה לא.

דוגמה מוצלחת יותר היא פונצ'ו, שמאפשר לכם לקבל עדכוני מזג אוויר באזור מגוריכם. כאן החוויה דומה יותר להתנהלות עם צ'טבוט, ומתבססת על ממשק שיחה בשפה טבעית לכאורה. עם זאת, היכולות של פונצ'ו מוגבלות לשאלות ספציפיות מאוד, כמו האם אני צריך לקחת מטריה/מעיל/משקפי שמש וכו', כאשר התשובות שטחיות ולא ממש אינפורמטיביות (למשל: "האם אני צריך ג'קט?", "ממש לא! חם בחוץ"). ניסיון לקבל מידע על הטמפרטורות הצפויות לא מניב תשובה אינפורמטיבית, והצ'טבוט גם מתקשה להתמודד עם שאלות שמכילות שגיאות כתיב או הקלדה קלות.

לקחת סוודר או לא לקחת סוודר לקחת סוודר או לא לקחת סוודר לקחת סוודר או לא לקחת סוודר

גם Sure שאמור לספק המלצות על מסעדות ובתי קפה (ופועל כרגע בקופנהגן ובסן פרנסיסקו בלבד) לא בדיוק מצטיין. נדרשים יותר מדי שלבים כדי לאתר מסעדה כלשהי, הצ'טבוט מגיב באיטיות והמידע שמוצג לא מפורט מספיק וחסר אפשרות השוואתית.

שימוש אחר של הצ'טבוטים הוא למסחר מקוון. למה לקנות דרך אתר חסר פנים כשאפשר לדמות הליך קנייה בצורת שיחה? התשובה היא, כי השימוש בצ'טבוט לצורך כך ממש מייגע. הצ'טבוט 1-800-Flowers יאפשר לכם להזמין משלוח פרחים לכל כתובת בארה"ב. הממשק הוא שילוב בין שיחה (הבוט מבקש מידע כמו כתובת או פרטי כרטיס אשראי והמשתמש עונה), לבחירה מבין כמה אפשרויות (למשל, לסוג הזר המבוקש), והתוצאה היא הליך ארוך שנמשך ונמשך עם שרשור בלתי נגמר של שאלות, כשהסוף לא נראה באופק.

ייקח פחות זמן לצאת לקטוף לבד ייקח פחות זמן לצאת לקטוף לבד ייקח פחות זמן לצאת לקטוף לבד

אחד הצ'טבוטים היותר נחמדים הוא Sequel Stories שמספר סיפור בהמשכים בסגנון "בחר את ההרפתקאה שלך", באמצעות שיחה עם הגיבור הראשי של הסיפור. יש כאן ניצול יפה של הפלטפורמה ושילוב של עזרי מולטימדיה דוגמת תמונות, ונעשה מאמץ להתאים את הניסוחים לדמות שאיתה מתכתבים. ואולם, בסופו של דבר, מדובר בתרגום למסנג'ר של אפליקציות מובייל דוגמת Lifeline שלא באמת מנצל את מלוא היכולת. המשתמש, למשל, משיב באמצעות בחירה מבין כמה אופציות ולא מנהל שיחה אמיתית.

לבחור תשובה מבין כמה אפשרויות לבחור תשובה מבין כמה אפשרויות לבחור תשובה מבין כמה אפשרויות

בסופו של יום הצ'טבוטים של פייסבוק עדיין לא מוכנים לפריימטיים. מדובר ביצירות ראשוניות, מוגבלות ביכולתיהן ובשימושיות שלהן, שלא מביאות בשורה אמיתית ולא מסוגלות להתחרות עם היכולות והנוחות של אפליקציות מסורתיות יותר. עדיין הרבה יותר נוח לקבל חדשות באפליקציה של CNN ולקנות פרחים באתר או באפליקציה ייעודית.

עם זאת, אין סיבה לקבוע מסקנות נחרצות לגבי עתידה של תכונה זו. מדובר ביכולת שעושה עדיין את צעדיה הראשונים, וסביר להניח שבעתיד נראה צ'טבוטים מתוחכמים יותר, מגוונים יותר ועם יכולות מעניינות יותר. הגבול היחיד הוא הדימיון של המפתחים, וכפי שראינו בפלטפורמות אחרות מדובר בגבול די רחוק. למרות הכל, יש למה לצפות.

תגיות