אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה סמכותו של המפקח על רישום מקרקעין בעת סכסוך עם "מתחזק" צילום: עמית שעל

מה סמכותו של המפקח על רישום מקרקעין בעת סכסוך עם "מתחזק"

סכסוך בנוגע לניהול הרכוש המשותף בקניון "לב כרמיאל" הגיע לעליון. השופטת דפנה ברק-ארז קבעה: אילו המפקח היה קובע שחברת כרמיאל היא 'מתחזק' של הקניון, הייתה נתונה לו גם הסמכות לדון בשאלת ההתקשרות עמה

18.04.2016, 13:14 | עו"ד יעל מנדלביץ

ניהולו של הרכוש המשותף בקניון "לב כרמיאל" הוסדר תחילה בהסכמי ניהול פרטניים, עליהם חתמו בעלי היחידות השונות בקניון עם רכישתן. בשלב מסוים הועברו זכויות הניהול לחברת "חנית", שבהמשך העבירה אותן לחברת בת שלה – החברה לאחזקת קניון כרמיאל.

עיקר הסכסוך נגע בהתנגדותם של חלק מבעלי היחידות בקניון לפעילות חברת כרמיאל, ורצונם לבחור בנציגות מטעמם.

בשנת 2013 התקיימה אסיפת דיירים, שבה הצביעו 72 בעלי דירות על הפסקת ההתקשרות עם חברת כרמיאל. כמו כן, נערכה הצבעה לבחירת נציגות לבית המשותף. בהמשך לכך, בתחילת 2015 הכיר המפקח בנציגות שנבחרה באסיפה.

החברות טענו כי חברת הבת נהנית ממעמד של "מתחזק", שלפי חוק המקרקעין, להפסקת ההתקשרות מצריך רוב מיוחד שאותו לא השיגה הנציגות. המפקח דחה את הטענה וקבע כי חברת כרמיאל אינה במעמד "מתחזק", מאחר שגם אם חנית הייתה ראויה לכך, הרי שבעלי היחידות לא אישרו את העברת זכויות הניהול ממנה לחברת כרמיאל. 

כרמיאל, צילום: Picasa כרמיאל | צילום: Picasa כרמיאל, צילום: Picasa

ביהמ"ש המחוזי בנצרת קיבל את ערעורן של החברות וקבע כי סמכותו של המפקח מוגבלת בהקשר הנוכחי לסכסוכים בדבר זכויותיהם וחובותיהם של הצדדים לפי התקנון – במקרה הזה "התקנון המצוי" בתוספת לחוק המקרקעין, שאינו מסדיר את הסוגיה של התקשרות עם מתחזק. כיוון שהדבר לא הוסדר בתקנון, למפקח לא הייתה סמכות לדון בסכסוך.

נציגות בעלי היחידות בקניון הגישו בקשה לרשות ערעור בביהמ"ש העליון. המבקשים טענו, בין היתר, כי התקשרות עם מתחזק היא סוגיה הנוגעת לניהול הרכוש המשותף, שכן מוסדר ב"תקנון המצוי", ולכן המפקח מוסמך לדון.

מנגד, לשיטתן של המשיבות, סמכויות המפקח המפורטות בחוק המקרקעין מהוות רשימה סגורה. סוגיית מינויו והחלפתו של מתחזק מוסדרת בסעיף אחר בחוק ואינה ברשימת העניינים שבהם המפקח מוסמך להכריע.

שאלה לכנסת

 

בית המשפט העליון דחה את הערעור, אם כי בהנמקה שונה מזו של המחוזי. השופטת דפנה ברק-ארז הזכירה כי המפקח מוסמך לדון בסכסוכים שבין בעלי דירות או מתחזקים. משהוא עצמו קבע כי חברת כרמיאל אינה בגדר "מתחזק", לא הייתה לו סמכות לדון בעניין.

עם זאת, באופן כללי, השופטת ברק-ארז סברה כי המחוזי טעה כשקבע כי המפקח יהיה מוסמך לדון בסכסוך בין בעל דירה לבין מתחזק, רק כל עוד הכלל בדבר התקשרות עם מתחזק נקבע בתקנון.

להשקפתה, אילו המפקח היה קובע כי חברת כרמיאל היא מתחזק של הקניון, הייתה נתונה לו גם הסמכות לדון בשאלת ההתקשרות עמה, למרות העובדה שהתקנון המצוי אינו כולל התייחסות למינויו של מתחזק.

השופטת הסבירה כי גישתו של המחוזי חותרת תחת המטרה להקנות למפקח את הסמכות לדון בסכסוכים בין בעל דירה לבין מתחזק – סכסוכים שבמהותם אופייניים לבתים משותפים.

כלומר, לדעתה, למפקח סמכות רחבה יותר מזו שהעניק לו המחוזי, אולם צרה יותר מזו שהוא עצמו סבור שהייתה לו.

"התוצאה שאליה הגעתי אינה מובנת מאליה", כתבה השופטת. "למעשה, עולה ממנה כי המפקח אינו מוסמך לדון במכלול הרחב של הסכסוכים הנוגעים להוצאות ההחזקה, כאשר אחד הצדדים לו הוא צד שלישי שאינו בגדר מתחזק כמובנו בחוק. האם נכון להרחיב את סמכותו של המפקח מעבר לכך? שאלה זו אינה בפנינו, וממילא היא מסורה לסמכותה של הכנסת".

השופטים יצחק עמית וצבי זילברטל הצטרפו להכרעה.

לפסק הדין

• ב"כ המבקשים: עו"ד ציון מועלם, עו"ד רפי רפאלי

• ב"כ המשיבות: עו"ד עופר פיק

* עורכת דין יעל מנדלוביץ עוסקת בדיני מקרקעין

** הכותבת לא ייצגה בתיק.

*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

תגיות