אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אקזיט ירושלמי ב־400 מיליון דולר. ומי פספסו אותו? צילום: ליאת מנדל

בלעדי לכלכליסט

אקזיט ירושלמי ב־400 מיליון דולר. ומי פספסו אותו?

סינטק מדיה, שפיתחה תוכנה לניהול רשתות טלוויזיה, תימכר לפרנסיסקו פרטנרס מארה"ב. המייסד הישראלי אמוץ ירדן יגרוף כ־20 מיליון דולר. יוסף גרינפלד ואליעזר פישמן השקיעו בחברה, אך מכרו את אחזקתם לפני האקזיט

19.04.2016, 07:09 | גולן חזני

קרן ההשקעות פרנסיסקו פרטנרס רוכשת את סינטק מדיה מידי ריברווד האמריקאית ומבעלי המניות הישראלים שלה תמורת כ־400 מיליון דולר. ל"כלכליסט" נודע כי העסקה צפויה להיחתם בימים הקרובים.

קראו עוד בכלכליסט

סינטק מדיה היא חברה ישראלית בשליטה של קרן ההשקעות ריברווד האמריקאית. הקרן מחזיקה בכ־80% ממנה לאחר שבשנים האחרונות רכשה נתחים ממניותיה. סינטק מדיה עוסקת בעיצוב, פיתוח, שיווק והטמעה של פתרון תוכנה כולל לניהול פעילות היום־יום של רשתות טלוויזיה גדולות, ועם לקוחותיה נמנות רשתות הטלוויזיה NBC, BBC ו־ABC. בראש החברה עומד המנכ"ל והמייסד אמוץ ירדן.

החברה, שהוקמה בשנת 2000, פועלת מהר החוצבים בירושלים; יש לה שלוחות בכמה מדינות נוספות בעולם, והיא מעסיקה יותר מ־800 עובדים, כמחציתם בישראל. ההתפתחות שלה בעולם קרתה בעיקר בשנים האחרונות, לאחר שרכשה את פילת מדיה הישראלית בתחילת 2014. סינטק מדיה היא חברה פרטית וככזו תוצאותיה אינן ידועות, אולם על פי הערכות בענף ההכנסות השנתיות שלה הן כ־100–120 מיליון דולר ושיעורי הרווחיות שלה 30%–40%.

אמוץ ירדן, צילום: ליאת מנדל אמוץ ירדן | צילום: ליאת מנדל אמוץ ירדן, צילום: ליאת מנדל

בשנת 2009 ניסתה סינטק מדיה להשתלט לראשונה על פילת מדיה, המתחרה הישראלית שלה, בהצעת רכש שעוררה סערה גדולה בתעשייה. אז נחשף כי בעלי המניות העיקריים בסינטק הם וולדן ישראל (19.8%), קרדן תקשורת של יוסף גרינפלד (18.5%), אסנד (16.7%), סקויה קפיטל (15.6%), משפחת פישמן (7.7%) והמנכ"ל ירדן (4.7%). ככל הידוע, ירדן מחזיק בנתח דומה גם היום וייהנה מאקזיט נאה של כ־20 מיליון דולר.

פישמן יכול היה ליהנות מאקזיט של כ־40 מיליון דולר אילו היה ממשיך להחזיק במניות עד היום, מה שעשוי היה לסייע לו מעט בתסבוכת העסקית ובחובות הכבדים שהוא נתון בהם ברמה האישית מול הבנקים הישראליים. לפני כחודש נמכרה חברה אחרת שבה החזיק פישמן בעבר באופן פרטי, חברת הצמיגים אליאנס, לידי יוקוהמה היפנית תמורת 1.2 מיליארד דולר.

אותה הצעת רכש שהגישה סינטק לפילת מדיה ב־2009 נקבה בשווי של 91 מיליון שקל לחברה, אבל רק 56.4% מבעלי המניות שלה, בעיקר הבריטים שבהם (החברה נסחרה בלונדון), קיבלו אותה — וההצעה נפלה. דירקטוריון פילת דווקא תמך בהצעת הרכש, אבל החוק הבריטי מצריך 75% מבעלי המניות, והיא נדחתה. מי שהתנגדו לה היו חברת יורוקום (החזיקה ב־14%), דש איפקס (החזיקה בכ־8%) וגם בעלי המניות הפרטיים שמואל סתת, אבי אנגל ואחרים.

מעמדה של סינטק זינק לאחר שרכשה את מתחרתה

סינטק מדיה, שהיתה חברה פרטית, הפתיעה שלושה חודשים לאחר מכן, כשלא ויתרה, רכשה מניות של פילת בבורסה ומבעלי מניות אחרים והודיעה על אחזקה של 14.21% שנרכשה מבעלי מניות בריטים במחיר הזהה להצעת הרכש שנכשלה.

הרכישה הפכה את סינטק לבעלת המניות הגדולה בפילת — חברה שסיפקה מערכות תוכנה לתעשיית הפרסום והתקשורת. סינטק עסקה אז בפיתוח ושיווק של תוכנות ניהול עסקי לגופי שידור, כך שהסינרגיה היתה ברורה. עד אז גייסה סינטק 24 מיליון דולר ושווייה הוערך ב־40 מיליון דולר, פי שניים מהשווי של פילת. היא רשמה באותה התקופה הכנסות נמוכות משמעותית מפילת (70 מיליון שקל לעומת 118 מיליון שקל), אבל היתה רווחית בניגוד לפילת, שהיתה הפסדית.

שתי החברות המשיכו להתנהל במקביל וסינטק הגדילה אחזקותיה בפילת ל־22.8%, עד שבינואר 2014 רכשה את אחזקותיהם של השותפים האחרים, כולל פישמן, גרינפלד ואלוביץ', לפי שווי של 103 מיליון דולר. המיזוג בין שתי החברות יצר חברה חזקה וגדולה יותר, שמתחרה בשווקים הבינלאומיים. זו הגדילה את הכנסותיה בשנתיים האחרונות ומפעילה כיום 11 משרדים במדינות בעולם.

פרנסיסקו פרטנרס: רכישות טכנולוגיות לתקופות קצרות

הרוכשת, פרנסיסקו פרטנרס, היא קרן השקעות אמריקאית ותיקה שבינה לבין קרן ריברווד יש קשר עסקי עקיף שהקל בביצוע הרכישה. מדובר באחת הקרנות הגדולות בעולם הממוקדת בטכנולוגיה. הקרן ביצעה רכישה ראשונה בישראל ב־2006, כשקנתה את אקס ליבריס, החברה שפיתחה יישומי קטלוג עבור ספריות ומרכזי מחקר, תמורת 60 מיליון דולר. כעבור שנתיים, ב־2008, היא מכרה את האחזקה לקרן לידס אקוויטי פרטנרס תמורת כ־170 מיליון דולר. באותה השנה רכשה הקרן בשיתוף קרן סקויה את דמאטק הישראלית בעבור 77 מיליון דולר, וכעבור שנה וחצי מכרה אותה עם שותפתה ל־3M תמורת 230 מיליון דולר.

במרץ 2014 ביצעה הקרן רכישה שלישית בישראל אחרי הפסקה ארוכה, כשרכשה 75% ממניות חברת הסייבר ההתקפי עבור מדינות NSO לפי שווי של 130 מיליון דולר. הקרן מוכרת כמי שמחזיקה בחברות לתקופה של 5–4 שנים ונחשבת לקרן שנוקטת מהלכי השבחה אגרסיביים.

עם רכישת NSO פתחה החברה נציגות בישראל בראשות ערן גורב, מנכ"ל אלווריון ולשעבר מנהל נייס ארה"ב, שהיה גם מועמד למנכ"ל החברה. באפריל 2014 רכשה הקרן בעסקה הגדולה ביותר שלה בארץ את חברת התוכנה קליקסופטוור, ספקית פתרונות ניהול של כוח אדם ומערכי שירות בארגון, תמורת 438 מיליון דולר.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות