אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נזכרו באיחור: לשכת עוה"ד דורשת לרסן את קבוצות הרכישה צילום: מוטי קמחי

נזכרו באיחור: לשכת עוה"ד דורשת לרסן את קבוצות הרכישה

בעקבות פרשת ענבל אור ממליצה הלשכה לעגן בחוק הגבלות, ובהן חובת מינוי נאמן חיצוני לכל קבוצת רכישה שיפקח על הפעילות הכספית. בתוך כך הורה ביהמ"ש לאור להשיב לנאמן הקבוצה עשרות צ'קים של רוכשים

19.04.2016, 07:10 | זוהר שחר לוי

לשכת עוה"ד ממליצה להקים צוות בראשות מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, רשות המיסים ולשכת עוה"ד במטרה לקדם את החקיקה בנושא קבוצות הרכישה. על פי ההצעה, הצוות יכין בתוך 60 יום תזכיר חוק להפחתת הסיכונים בהשתתפות בקבוצות.

בין השאר מציעה הלשכה למנות נאמן חיצוני שיבדוק את הפעולות הכספיות של הקבוצה וינהל את החשבון שלה בנאמנות. הכספים שיושקעו בנאמנות ייוחדו לנכסי המקרקעין בלבד. הנאמן, לפי הלשכה, יהיה עורך דין בעל עשר שנות ניסיון לפחות. שכר הטרחה לנאמן יופקד בנפרד ויעמוד על 0.25% מהסכום שינוהל בחשבון.

קראו עוד בכלכליסט

על פי ההצעה דמי ההרשמה לא יעלו על 7% מאומדן עלות יחידת מגורים, בהתאם לדו"ח שמאי. בנוסך, המלווים את קבוצת הרכישה כמו עוה"ד או רו"ח יהיו מחויבים לדווח על כל אינטרס אישי בפרויקט ומי ששותף בדרך כלשהי בארגונו לא יוכל לייצג את הקבוצה.

פרסומת לפרויקט של ענבל אור ברחוב הירדן ברמת גן פרסומת לפרויקט של ענבל אור ברחוב הירדן ברמת גן פרסומת לפרויקט של ענבל אור ברחוב הירדן ברמת גן

עוד מתייחס המסמך של הלשכה למקרה ה"אובר־בוקינג", שהתרחש בפרשת אור. הלשכה מציעה כי לא יהיה ניתן למכור דירות מעבר לתב"ע המאושרת וכי תירשם הערת אזהרה מפורטת. מארגן הקבוצה יהיה רשאי לפעול רק לאחר קבלת רישיון מיוחד ממשרד השיכון שיהיה אחראי לקביעת קריטריונים למארגנים.

הצעת הלשכה מתייחסת גם לשכר הטרחה של מארגני הקבוצות ומציעה כי בשלב הראשון עם החתימה על ההסכם מול בעלי הקרקע ישולם סכום של 25% מגובה דמי הארגון, לאחר קבלת היתר בנייה וחתימה עם קבלן מבצע יקבל המארגן תשלום נוסף בשיעור של 50% . עשרה אחוזים נוספים מדמי הארגון ישולמו לאחר קבלת ליווי בנקאי ועשרה נוספים יופקדו עד להוצאת טופס 4. חמשת האחוזים אחרונים ישולמו עם הגשת התיק לרישום בית משותף.

שעות ספורות לפני כנס החירום, הגיש סנגורה של אור, עו"ד בני כץ, שאף נכח בכנס של הלשכה, בקשה להשיב לידיה את מכשיר האייפון 6 שלה שנלקח ממנה במהלך חקירתה בשבוע שעבר.

במסגרת חקירתה האחרונה, שהתקיימה בשבוע שעבר במפלג ההונאה של משטרת מחוז תל אביב בחשד לבצוע עבירות של הלבנת הון והונאה, נלקח מכשיר הטלפון הנייד של אור. לדבריה, המכשיר נלקח "בהיעדר התראה מראש וללא הצגת צו מתאים כנדרש בחוק". עוד טוענת אור כי, במהלך החקירה דרש ממנה "בתקיפות" אחד החוקרים למסור את מכשיר הטלפון הנייד שהיה ברשותה באותה עת, מכשיר מסוג אייפון 6. "לאור הלחץ וסערת הרוחות בו הייתה שרויה מסרה אור את הטלפון בהסכמה, מבלי לדרוש הצגת צו מתאים", כתב כץ לבית המשפט.

ימים ספורים בטרם יגיש דו"ח נוסף ומפורט על מצב החברות בקבוצת אור סיטי נדל"ן, פנה אתמול המפרק הזמני עו"ד איתן ארז לבית המשפט המחוזי בתל אביב בשתי בקשות נפרדות: באחת ביקש כי אחיה חיים קריאף ישיב לקופת הפירוק כ־325 אלף שקל שמשך מהחברות. בשנייה דרש המפרק מיזמת הנדל"ן להשיב עשרות המחאות שלקחה מכספת החברה לאחר שניתן צו הקפאת ההליכים.

לפי המפרק הזמני, בדיקת כרטסת הנהלת החשבון של החברות העלתה כי אחיה של אור נטל מספר הלוואות מהקופה אך לא השיב אותן. "לאור הסטטוס הנוכחי בו מצויה החברה", כותב המפרק הזמני לבית המשפט, "אין כל מניעה לדרוש מקריאף להשיב לקופת הפירוק באופן מיידי את החוב".

באשר לאור, טוען המפרק הזמני, כי בתקופת הקפאת ההליכים ובמסגרת פגישה משותפת איתו ועם גורמים נוספים במשרדי החברה, נטלה לידיה תיקייה ובה עשרות המחאות שהיו לדבריה המחאות של רוכשים וחייבים שונים. אור סירבה במעמד הפגישה וגם לאחר מכן להשיב לידיו את ההמחאות ואף לא התייחסה לפניותיו. "למותר לציין", כותב עו"ד ארז, "כי מאז אותה פגישה, פנו למשרדי מספר רוכשים וטענו כי החייבת פועלת למסירת ההמחאות לגורמים עלומים לרבות למשרדי ניכיון שיקים". בית המשפט הורה לאור למסור עד יום ד' את ההמחאות שנטלה.

תגיות