אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ני"ע פתרה מצוקה הלכתית למשקיעים דתיים צילום: תמיר לוי

רשות ני"ע פתרה מצוקה הלכתית למשקיעים דתיים

שומרי מצוות רבים נמנעים מרכישת אגרות חוב בשל האיסור ההלכתי לתת הלוואה בריבית, וכעת ברשות מצאו דרך להסדיר את הבעיה. יו"ר הרשות בירך על המהלך: "פרסום העמדה יועיל לחברות ולציבור, שייפתחו בפניו מסלולי השקעה נוספים"

19.04.2016, 18:38 | רחלי בינדמן

רשות ניירות ערך מצאה פתרון לסוגיה שהטרידה רבים בציבור הדתי - האם התורה אוסרת על רכישת אג"ח שהונפקו בבורסה.

בספר שמות נכתב: "אם כסף תלווה את עמי...לא תהיה לו כנושה, לא תשימון עליו נשך". חלק מהציבור הדתי לקח ברצינות את הציטוט, האוסר על יהודי להעניק הלוואה בריבית ליהודי אחר. הרשות החליטה לפעול כדי לפתוח בפני החברות המגייסות אג"ח ציבור משקיעים חדש. 

קראו עוד בכלכליסט

על פי הפרשנות לפסוק, כשאדם מלווה את כספו בריבית הלווה עלול להפוך עני, מה שסותר את רצון האל. עוד נטען כי אם לא ייתכן שיכבידו עם ריבית על לווה הזקוק להלוואה.

הטיעונים הללו הקשו על הקהל הדתי לבצע עסקאות הכרוכות במתן הלוואות, דוגמת משכנתאות ושימוש בכרטיסי אשראי. הפתרון ההלכתי הוא היתר עסקה - נוהג בן מאות שנים, שבמסגרתו הלווה והמלווה מסכמים כי חצי מהסכום ישמש כהלוואה ללא ריבית וחצי נוסף ישמש כפיקדון להשקעה משותפת הנושאת תשואה בגובה הריבית. במצב כזה, לווה עשוי לטעון כי הוא לא צריך להשיב את הכסף אם נקלע להפסדים בעסק שלמענו ניתנה ההלוואה. לשם כך נקבע מסמך היתר, התובע את הוכחת ההפסד וכולל בין היתר שבועה חמורה של הלווה.

עמדה שפרסמה היום רשות ני"ע מסדירה את האפשרות לחברה לתת היתר עסקה, כדי לאפשר לציבור שומרי המצוות לרכוש אג"ח מבלי חשש. לפי העמדה, מעתה יוכלו חברות לאפשר לרוכשי אג"ח שירצו בכך להתקשר מולן ישירות בהיתר עסקה. נראה כי התהליך ייעשה דרך אתר ייעודי שיקים מכון כת"ר לכלכלה על פי התורה. כך יימנע חשש ריבית מחד גיסא ולא יופגעו שאר המשקיעים מאידך גיסא.

כיום חלק מהאוכלוסיה הדתית מסתפקת בהלכה מקלה, שלפיה הלוואה לחברה אינה חוסה תחת איסור הריבית. חלק מהחברות שגייסו אג"ח בבורסה פרסמו היתר עסקה כללי שסיפק חלק מהמשקיעים הדתיים. אחרות נמנעו מפרסום היתר שכזה כיוון שלא קיבל רוח גבית מהרשות.

באתר מכון כת"ר מוצגת רשימת החברות הכלולות במדד ת"א־100 שהנפיקו אג"ח ללא היתר עסקה, בהן אבגול, אלביט מערכות, אלוני חץ, עזריאלי, שטראוס ושיכון ובינוי. עם החברות שפרסמו היתר נמנים הבנקים וחברות הביטוח, סלקום ורמי לוי.

יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר בירך על המהלך: "פרסום העמדה צפוי להועיל הן לחברות והן לציבור שייפתחו בפניו מסלולי השקעה נוספים".

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
נושא נוסף לטיפול הרשות.....
אולי ימצאו גם פתרון מקורי לחברות וטייקונים שלוו כסף מהציבור והחליטו לעשות תספורת? לא להחזיר חלק מהכסף, לא להחזיר חלק מהריבית ולהמשיך לחיות כגבירי הדור!!!! דוגמאות - נוחי דנקנר, אילן בן דוב, מוטי זיסר, לב לבייב, אליעזר פישמן והרשימה ארוכה.. אגב, חלק מהנ"ל דתיים אז צריך למצוא להם גם פתרון הלכתי מתאים. אשמח לתגובת המוסמכים בנדון.
משקיע חילוני , אברבאנל  |  20.04.16
5.
בד״כ הייתי נגד כזה דבר...
אבל למעשה ההסדר הזה הגיוני לא פחות מאג״ח רגיל. מה שצריך להיות בתנאי של מסמך ההיתר של הלווה, הוא התחייבות לסוג של ״הרמת מסך״ במידה וגיוס החוב לא הביא להגדלה של הפעילות העסקית והוא אינו מסוגל להחזיר את חובו. ותיקון קטן, ״על פי הפרשנות לפסוק, כשאדם מלווה את כספו בריבית הלווה עלול להפוך עני, מה שסותר את רצון האל. עוד נטען כי אם לא ייתכן שיכבידו עם ריבית על לווה הזקוק להלוואה.״ זה לא סותר את רצון האל, זה פשוט אסור כי החברה הרבה פחות יציבה כשיש הרבה עניים. זו אינה מצווה בין אדם למקום, אלא בין אדם לחברו.
צ , סדום  |  19.04.16
לכל התגובות