אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברות הסיניות חייבות 3 טריליון דולר - ובעולם מתחילים לדאוג צילום: גטי אימג'

החברות הסיניות חייבות 3 טריליון דולר - ובעולם מתחילים לדאוג

באפריל בוטלו הנפקות חוב חדשות בסין של 9.6 מיליארד דולר - עקב עליית התשואות על אג"ח החברות במדינה. אותה עלייה משקפת את חששות השוק מחוב שלא יוחזר מצד "חברות זומבי" סיניות. השאלה הגדולה: האם הממשל יכניס את היד לכיס ביום פקודה?

20.04.2016, 11:12 | גיל קליאן

הירידות בשנגחאי הבוקר (ד') הציתו גל של חששות מחודשים בשווקים לגבי משבר מתפתח בסין. בעולם עוקבים בדאגה אחרי החוב הקונצרני במדינה - שוק ענק בהיקף של 3 טריליון דולר. הדאגה לחוב הקונצרני מצטרפת לדאגות "ותיקות" יותר כמו מחירי הנדל"ן הגבוהים, הצריכה הפרטית המטורפת בערים הצומחות והספקות המתמשכים לגבי אמינות הנתונים של הרשויות הסיניות. תוסיפו לזה בכירים בחברות שנעלמים לפעמים לכמה ימים - ותקבלו כלכלה שלא בדיוק משדרת יציבות לצופה המערבי מהצד.

קראו עוד בכלכליסט

הבוקר ירד מדד המניות המוביל של בורסת שנגחאי ב-2.3%, לאחר שבמהלך היום רשם ירידות בשיעור של 4%. מאז אמצע יוני, אז הגיע המדד לרמות שיא של 5,188 נקודות, איבד המדד 42% מערכו.

היום כותב ביל רודס, בכיר לשעבר בקבוצת הפיננסים סיטי, מאמר דעה בפייננשל טיימס בו הוא מציע לממשל הסיני לטפל בחוב הבעייתי של החברות בשליטת המדינה. המאמר הזה מביע חשש כללי מחברות ממשלתיות לא יעילות עם רמת חוב גבוהה, וכן מ"חברות זומבי" סיניות - חברות שצריכות הזרמות הון כדי להמשיך ולחיות.

הדברים של רודס נתמכים בעליית תשואות עקבית בחוב הקונצרני הסיני בימים האחרונים. לפי בלומברג, חתמים סינים ביטלו באפריל בלבד הנפקות חוב חדשות בהיקף של 9.6 מיליארד דולר - מה שמהווה סממן נוסף להתקררות השוק. הבוקר, המליץ בנק ההשקעות היפני נומורה ללקוחות שלו להוציא כסף מסין, כאשר הוא מונה את אותו חוב קונצרני כגורם דאגה עיקרי.

מתחילת השנה חתכה חברת הדירוג S&P דירוגים של 63 חברות סיניות, בעוד רק 2 חברות סיניות זכו להעלאת דירוג. בנוסף, ממוצע תחזיות האנליסטים לרווחי החברות הנסחרות בשנגחאי ב-12 החודשים הקרובים ירדו ב-7.8% מתחילת השנה - קצב הירידה המהיר ביותר מאז 2009.

קניות ביום הרווקים הסיני קניות ביום הרווקים הסיני קניות ביום הרווקים הסיני

אבל המגמה בשוק החוב הסיני נמצאת רק בתחילת הדרך, ויתכן כי תתהפך בשבועות הקרובים. בקרב המשקיעים בעולם יש כאלה שחושבים כי המודעות הגוברת לסיכון היא דווקא מהלך חיובי שמסמן את התבגרות שוק החוב הסיני - שיתחיל להבדיל בין חברות מסוכנות יותר לחברות מסוכנות פחות, וייתמחר אותן בהתאם. כמו כן, למרות עליית התשואות בימים האחרונים, השוק עדיין קרוב לרמות שפל בתשואות האג"ח הקונצרני, שפל שנרשם רק בינואר השנה.

אחת השאלות הקריטיות להמשך הדרך היא עד כמה הממשל בסין יערוב לחובות של חברות ממשלתיות, או בבעלות ממשלתית חלקית. אין ספק כי לממשל הסיני יש את היכולת לשלם את הררי החוב הקונצרני של החברות הממשלתיות, אך השאלה האם יבחר לעשות כן במידה ואכן תתגלה בעיה נרחבת ביכולת של החברות הסיניות להחזיר כסף למשקיעים.

בינתיים התחייב הממשל לתוכנית צמיחה שאפתנית שקובעת כי הצמיחה הסינית תעמוד על מינימום של 6.5% בשנה ל-5 השנים הקרובות. מרכיב חשוב בתוכנית הצמחה הזאת הוא גיוס חוב, ובעיה בשוק החוב הסיני עלולה להביא לכך שהממשל הסיני לא יעמוד ביעדים של עצמו. יתכן כי רק החשש ממצב כזה הוא מספיק כדי לשכנע את הבכירים בבייג'ינג לשלם ברגע האמת.

נשיא סין שי ג נשיא סין שי ג'ינפינג | צילום: בלומברג נשיא סין שי ג

תגיות