אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אבסורד המחיר למשתכן בעפולה: איך משלמים 40% מראש כשהבנק לא נותן משכנתא? צילום: קובי גדעון, לע"ם

אבסורד המחיר למשתכן בעפולה: איך משלמים 40% מראש כשהבנק לא נותן משכנתא?

הרוכשים במכרז הדיור המוזל בעפולה במלכוד: בנק הפועלים, היחיד שהסכים לתת להם משכנתאות, ייתן אותן רק בתנאי שנרשמה הערת אזהרה ושבניית הקומה שבה הדירה הושלמה, בעוד שעל פי חוק המכר הם צריכים לשלם לקבלנים סכום גבוה מראש למימון הבנייה. האוצר: "הנושא ייבדק"

21.04.2016, 09:12 | אביב גוטר

רוכשי הדירות בפרויקט מחיר למשתכן בעפולה תקועים בשל חוסר תיאום בין דרישות הקבלנים לבין התנאים שמציב בנק הפועלים למתן משכנתאות. ל"כלכליסט" נודע כי הרוכשים בעפולה יידרשו לשלם 40% מערך הדירה מראש, כפי שנקבע בחוק המכר, בעוד שבנק הפועלים, היחיד שהסכים בינתיים להעמיד לטובתם משכנתאות, דורש שתירשם הערת אזהרה בטאבו וכן שהקומה שבה נמצאת הדירה תיבנה - בטרם לקיחת המשכנתא.

קראו עוד בכלכליסט

במקרה של רכישת דירה חדשה, הקבלן הוא שאחראי לרשום הערת אזהרה בטאבו לטובת הרוכשים, והתהליך יכול לקחת זמן רב. באשר לתנאי בניית הקומה, הרי שמי שרכשו דירה בקומה השישית לדוגמה, ייאלצו לחכות חודשים רבים ואפילו יותר לפני שיוכלו לקחת משכנתא, ובלי משכנתא לא יוכלו לשלם לקבלן את ה־40% הדרושים לו מראש כדי לממן את הבנייה.

כנס מחיר למשתכן, עפולה, צילום: אפי שריר כנס מחיר למשתכן, עפולה | צילום: אפי שריר כנס מחיר למשתכן, עפולה, צילום: אפי שריר

 

אין פשרה באופק

על פי חוק המכר, הרוכשים נדרשים להעביר 7% מערך הדירה במועד החתימה על החוזה ואת יתרת התשלומים בהתאם לקצב התקדמות הבנייה. בשלב השני נדרשים הרוכשים להשלים ל־40% מערך הדירה, ומאחר שמדובר בסכום גדול מרביתם זקוקים למשכנתא כדי לעמוד בתשלומים.

איתן קראוס, אחד הזוכים במחיר למשתכן בעפולה, סיפר ל"כלכליסט" כי "אתמול חתמתי על חוזה מכר מול הקבלנים בעפולה, וכפי שכתוב בחוק (המכר - א"ג) שילמתי 7% מערך הדירה, כלומר סכום שנע סביב 50 אלף שקל. לאחר מכן התברר לי שאני צריך להעביר לקבלן תשלומים נוספים שאין ביכולתי לשלם, בגלל שלא קיבלתי עדיין משכנתא מהבנק. יכולתי להוסיף עוד 50 אלף שקל ולקבל משכנתא לפי הוראת בנק ישראל, אבל הצדדים לא מוכנים להתפשר וכרגע מי שסובל הם הרוכשים עצמם".

מעבר לרישום הערת האזהרה, בנק הפועלים מתנה כאמור את מתן המשכנתא לרוכש בכך שהקבלן יסיים את בניית הרצפה של הדירה, כך שהרוכשים בקומות העליונות יצטרכו להמתין פרק זמן נוסף עד לקבלת ההלוואה. רוכשים נוספים מתרעמים על כך שהמדינה לא הסדירה את נושא המשכנתאות לפרויקטים בתוכנית מבעוד מועד, וחוששים שעיכובים כאלה ייקרו להם את המשכנתא באופן משמעותי.

איפה שאר הבנקים

דודו אוחיון, הבעלים של חברת דורם, שבונה 167 דירות בעפולה, טוען כי הוא לא מבין את הסירוב של הבנקים וציין כי במקרים רבים אחרים הבנקים העניקו משכנתאות לרוכשים עוד לפני שנדרשו לשלם 40% מהסכום. הוא מוסיף כי הוא בטוח שבימים הקרובים בנקים גדולים אחרים ייכנסו ויעניקו משכנתאות ללא ההתניה שדורש בנק הפועלים.

גורמים בענף הבנקאות טוענים כי העובדה שהקבלן הזוכה דורש תשלום לבנייה מעידה על כך שהוא לא מספיק איתן פיננסית, ומדגישים כי תמחור הפרויקט בוצע במרווחי ביטחון קטנים מדי. בשלב זה אף בנק לא הודיע במסודר שהוא מוכן לקחת את הסיכון ולהעניק משכנתאות לרוכשים בפרויקט, למעט בנק הפועלים בתנאים שפורטו לעיל.

מהאוצר נמסר: "איננו מכירים את הסעיף. הנושא ייבדק בימים הקרובים, גם מול המפקחת על הבנקים, ואם יהיה צורך, ישונו התנאים באופן חד צדדי".

תגיות