אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לכבוד פסח": ברומניה שיחררו 300 "עבדי כדורגל" צילום: צביקה טישלר

"לכבוד פסח": ברומניה שיחררו 300 "עבדי כדורגל"

כדורגלנים ברומניה כבר לא יהיה "נכסים" של קבוצות. התקנון של התאחדות הכדורגל בישראל והתקנון בהתאחדות הכדורגל של רומניה דומה בכך שהוא נותן למועדונים כוח בלתי פרופורציונלי

22.04.2016, 13:29 | אוריאל דסקל

יותר מ-300 "עבדי כדורגל" ברומניה צפויים להשתחרר מהמועדונים שלהם בקרוב. 

קראו עוד בכלכליסט

דיוויד בקל. שחקן ישראלי שלא היה יכול לעזוב את מכבי פתח תקווה בגלל חוקי ההתאחדות לכדורגל בישראל, צילום: עמית שעל דיוויד בקל. שחקן ישראלי שלא היה יכול לעזוב את מכבי פתח תקווה בגלל חוקי ההתאחדות לכדורגל בישראל | צילום: עמית שעל דיוויד בקל. שחקן ישראלי שלא היה יכול לעזוב את מכבי פתח תקווה בגלל חוקי ההתאחדות לכדורגל בישראל, צילום: עמית שעל

כ-300 כדורגלנים תקועים בחוזים של 14 מועדונים שבהליך פירוק, לא מקבלים את שכרם ועכשיו, בעקבות מאבק לשינוי חקיקה, יבוטלו החוזים שלהם והם יהיו משוחררים לעזוב.

זה אולי סיפור מרומניה אבל הוא מתאים מאוד גם לחג הפסח כאן בישראל.

התקנון של התאחדות הכדורגל בישראל והתקנון בהתאחדות הכדורגל של רומניה דומה בכך שהוא נותן למועדונים כוח בלתי פרופורציונלי.

שחקן בישראל יכול להיות בלי חוזה ועדיין להיות "שייך" למועדון שלו. מתוקף התקנון של ההתאחדות לכדורגל, שהקבוצות כתבו לעצמן ונותן להם כוח בלתי פרופורציונלי.

ישנם לא מעט שחקנים ישראלים שנאלצו לפרוש בגלל שבעלי הקבוצות שלהם התייחסו אליהם כנכס ולא שיחררו אותם בגלל סיבות שלא קשורות לכדורגל בכלל.

נחזור לרומניה, שם - כמו בישראל - שחקנים חשבים לנכסים ואף רשומים ככאלה בהתאחדות לכדורגל. אבל קמפיין של איגוד הכדורגלנים הרומני, AFAN, הוביל לשינוי בחוקי פשיטת הרגל ברומניה. בחודשים האחרונים השחקנים הביעו מחאתם בצורות שונות, כולל חרם על קבוצות מסוימות שלא שילמו לשחקנים.

רהמה אובד, שחקן בריטי שמשחק ברומניה, אמר ל-BBC שחייבים לו 40,000 ליש"ט על התקופה שלו בראפיד בוקרשט. הוא, כמו חבריו לקבוצה, לא קיבל שכר ונאלץ לקחת כסף מהחברה שלו בשביל שכר הדירה ולקושש עבור אוכל אצל חברים ברומניה. "אני קיבלתי אוכל מהאמא של חבר שלי לקבוצה", סיפר. "זה היה מביך". אובד פנה לפיפ"א ואז הוקפא על ידי קבוצתו, ששמרה אותו כנכס אצלה מבלי לשלם לו - והיתה יכולה לעשות זאת בגלל התקנון של התאחדות הכדורגל הרומנית.

אבל זהו, זה נגמר. מהיום, בעקבות שינוי החוקים, שחקנים שלא קיבלו שכר יותר משלושה חודשים יכולים לפנות להתאחדות לכדורגל לרומניה ולהשתחרר מהחוזה שלהם בתוך שבועיים. ככה זה, אגב, על פי התקנון של פיפ"א  שבמדינות רבות - בעיקר במזרח אירופה - לא אימצו במלואו. גם בישראל.

"יש לנו עוד הרבה עבודה לעשות", אמר אמיליאן הולוביי, יו"ר AFAN. "אבל המועדונים כבר לא יכולים לנסות לעבוד על שחקנים. זה טוב בגלל שיש הרבה שחקנים צעירים שכלואים במועדונים שלהם ולא יכולים לעזוב. אני מאוד מקווה שהכדורגלנים האלה ישארו בכדורגל. לצערי חלקם נאלצו לעזוב את מה שהם אוהבים לעשות בגלל מה שקרה להם".

ב-FIFPro, איגוד הכדורגלנים העולמי, מקווים שהפיסקה ברומניה "תסיים שנים של יחס לא הוגן לשחקנים ברומניה".

ברומניה המצב הגיע לתחתית בגלל פשיטות רגל של 14 מועדונים. בישראל המצב לא כל כך חמור - אבל גם כאן, לאורך השנים, היו מועדונים שלא משלמים שכר לשחקנים ולעובדים כבר כמה חודשים (או מאחרים בתשלום באופן קבוע).

כמו כן, בישראל יש את תופעת "המנודים", קבוצות שלא מעניקות לשחקנים זמן משחק או לא נותנים להם להתאמן בגלל שהם לא מוכנים לחתום על חוזה חדש או לא הסתדרו בקבוצות. אפילו מכבי חיפה המסודרת אחראית לתופעה המכוערת הזו.

אלו תופעות שיסתיימו רק אם השחקנים ילחמו על הזכות שלהם לשנות את תקנון ההתאחדות לכדורגל בישראל.

תגיות