אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משולש ברמודה של אורבנקורפ צילום: עמית שעל

משולש ברמודה של אורבנקורפ

חברות הנדל"ן הזרות מגייסות חוב בישראל עבור נכסים באמריקה שרשומים באיי הבתולה. התקדים של ססקין מעמיד את השיטה למבחן

23.04.2016, 22:59 | אורן פרוינד

חברות הנדל"ן הזרות שהנפיקו אג"ח בישראל מחזיקות נכסים בארץ המוצא שלהן — ארה"ב או קנדה — רשומות באיי הבתולה ומגייסות את הכסף בישראל, דבר שיוצר מבנה משפטי משולש ומסובך שלא ברור כיצד מגן על מחזיקי האג"ח אם בכלל. היועצים הישראלים של חברות אלה, שגוזרים קופונים שמנים של עשרות מיליוני שקלים על כל הנפקה, טענו תמיד כי שטר הנאמנות מגן על מחזיקים מפני המורכבות המשפטית, מכיוון שכתוב בו במפורש כי הדין שיחול החברה ועל נושיה יהיה הדין הישראלי.

קראו עוד בכלכליסט

המקרה של אורבנקורפ מוכיח עד כה אחרת. בתשקיף ההנפקה של אורבנקורפ נכתב במפורש כי "התחייבויות בעלי השליטה תכלולנה באופן מפורש גם התחייבות בלתי חוזרת שלא להניע ביוזמתם הליך של חדלות פירעון לפי דין זר ובמקום שיפוט שאינו ישראל".  

בעל השליטה באורבנקורפ אלן ססקין, צילום: יו טיוב בעל השליטה באורבנקורפ אלן ססקין | צילום: יו טיוב בעל השליטה באורבנקורפ אלן ססקין, צילום: יו טיוב

נראה כי הבעלים אלן ססקין הבטיח הרבה דברים, אולם לא הבטיח לקיימם. ססקין אמנם קיים את הבטחתו שלא לבקש הקפאת הליכים לאורבנקורפ אינק (המנפיקה בישראל), אולם עקף את הסמכות הזו בכך שהגיש את הבקשה עבור הנכסים עצמם. על פי הכתוב בתשקיף, "לעניין דיני חלוקה, דיני חדלות פירעון לרבות הליכי מימוש נכסים, יחולו על החברה דיני מחוז אונטריו, קנדה, בלבד", אף שמיד לאחר מכן כתוב כי "על אף האמור לעיל, יודגש כי שטר הנאמנות ונספחיו לרבות האג"ח כפופים להוראות הדין הישראלי, ובכל מקרה של סתירה בין הוראות הדין לבין שטר הנאמנות יפעלו הצדדים בהתאם להוראות הדין הישראלי. בית המשפט היחיד שיהיה מוסמך לדון בעניינים הקשורים בשטר הנאמנות על נספחיו ובאג"ח המצורפת כנספח יהיה בית המשפט המוסמך בתל אביב. ישנן התחייבויות בלתי חוזרות בכתב של החברה, בעל השליטה ונושאי המשרה בחברה שלא להתנגד לבקשת הנאמן ו/או מחזיקי האג"ח, אשר תוגש לבית משפט בישראל להחלת הדין הישראלי לעניין פשרה והסדר וחדלות פירעון".

סביר להניח כי לאחר הבקשה של אורבנקורפ לביהמ"ש בקנדה יפנו מחזיקי האג"ח בבקשה דומה לביהמ"ש בתל אביב. כעת, הסוגיה המשפטית של אותן חברות נדל"ן זרות תעמוד למבחן בפעם הראשונה. השאלה הנשאלת היא אם המחזיקים יצליחו לנהל את המאבק המשפטי מול אורבנקורפ בישראל ועל פי הדין הישראלי, או שמא יצטרכו להתאים עצמם לדין הקנדי — מה שיהפוך את המאבק שלהם ליקר ומסורבל יותר.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הדבר הנכון ביותר הוא להעמיד את האג"ח לפרעון מיידי בישראל
בעלי האג"ח (ואני בתוכם) אינם יכולים לשלוט בגורל החברות הבנות עד שלא ישתלטו על אורבנקורפ עצמה. ישנן לאמעט עלות להעמדת האג"ח לפרעון מיידיוברגע שזה יתרחש, ניתן יהיה להשתלט על החברה ועל הנכסים המשועבדים לה (הפרוייקטים בבניה) ומכאן גם לשלוט בחברות הבנות. ססקין למעשה יצא מהתמונה. ואז יתברר אם הנזק שנעשה בהכנסת החברות הבנות להליכי הקפאה בקנדה ניתן לתיקון וניתן יהיה למכור את הפרוייקטים כמו גם את שאר נכסי החברה באיי הבתולה ולשלם את רוב האג"ח. אני מניח שבעלי האג"ח בגיבוי הנאמן יוכלו למצוא בעל מקצוע בקנדה שיעשה את העבודה בצורה טובה ולא יותר יקרה מאשר בישראל (זכרו כמה מרוויחים הנאמנים בישראל ובתינו שעוד יחסכו כסף על מינוי עו"ד או רו"ח קנדי לטיפול במכירת הנכסים של החברות הבנות).
יריב  |  24.04.16
1.
טעות ללכת לבית משפט בישראל כרגע
קודם צריך לתת לבעלים סיכוי לשלם את החובות או לפחות את רוב רובם. אם זה מצב כמו של אידיבי בזמנו אז היה ברור שהיה צריך לפרק את החברה מיידית כי החובות שלה היו עצומים יחסית לנכסים ולכן אין טעם "לתת סיכוי". אבל במצב הזה בית משפט פשוט ישרוף כסף למחזיקים על עורכי דין ויועצים משפטיים, מה גם שזה מצב מורכב מאוד משפטית זה לא שיש קייס חזק ללכת למשפט. הוא רוצה למכור נכסים שלא נכללים בכתב החוב שלו למחזיקי האג"ח בישראל.
מומחה לקנוניות  |  24.04.16