אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תביעה נגד אדמה: לא שומרת על כספי הלקוחות צילום: יח"צ

תביעה נגד אדמה: לא שומרת על כספי הלקוחות

אורן קובי, בעלי החברה שמוכרת קרקעות חקלאיות, מושך לקוחות באמצעות תדמית נוצצת: דירה באקירוב, מכוניות פאר וחסות למכבי ת"א. אך תביעה של עובדת לשעבר חושפת שהלקוחות לא תמיד זכו שהקרקע תירשם על שמם. אדמה: “נגיב בביהמ”ש”

25.04.2016, 06:54 | אמיתי גזית

חברת הנדל”ן אדמה לא רשמה הערות אזהרה בטאבו על כל הקרקעות שלקוחות רכשו ממנה, ולא העבירה תמיד את כספם לחשבונות מוגבלים ומוגנים - כך עולה מתביעה שהגישה עובדת לשעבר נגד החברה.

בתביעה שהוגשה לפני שבועיים לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב והגיעה לידי "כלכליסט", טוענת העובדת שבעל החברה אורן קובי דרש ממנה להסביר ללקוחות מדוע החברה אינה עומדת בהתחייבויות כלפיהם, וכשסירבה - החל להתנכל לה. בנוסף, היא טוענת ליחס פוגעני, הלנת שכר ואי־תשלום תנאים סוציאליים.

אדמה מציעה ללקוחותיה עסקה עתידית וספקולטיבית בעיקרה, עם הבטחה לרווח גדול: היא מוכרת להם זכות בקרקע שלא עברה הליך של איחוד וחלוקה למגרשים ואין לגביה תכנון מפורט, ומבטיחה שאם הקרקע תופשר לבנייה ויקומו עליה מבני מגורים - תהיה להם זכות לדירה ששוויה גבוה מההשקעה. בדומה למארגני קבוצות רכישה, החברה משלמת לבעל הקרקע הפרטית מקדמה ומגייסת את ההפרש מהלקוחות, כשאת הרווח היא משלשלת לכיסה. לרוכשים, החברה מבטיחה שהיא תרשום על שמם הערת אזהרה בטאבו, שתבטיח את הקנייה.

רוב הקרקעות שאדמה משווקת הן חקלאיות, אולם היא משווקת גם קרקעות בגוש הגדול מצפון לשדה דב בתל אביב (תוכנית 3700), שאותן רכשה בשנה שעברה ב־68 מיליון שקל, וכן בחוף התכלת בהרצליה, בהוד השרון ופרדס חנה.
החברה משלימה עשרות עסקאות בחודש.

לפני שבועיים הטיל בית המשפט צו עיקול זמני על החברה לבקשת בני זוג שרכשו מהחברה זכויות לשתי דירות בגוש הגדול (שנמדדות כקרקע של 156 מ”ר). בני הזוג טענו שאדמה לא רשמה הערת אזהרה על שמם ושמכרה להם חלקה שנמכרה ללקוח אחר ששמו נרשם עליה. לטענתם, כשביקשו לבטל את העסקה - החברה לא השיבה להם את כל הכסף ששילמו.

התופעות מזכירות את פרשת ענבל אור: יזם צעיר שמגלגל עסקאות עתק ומקפיד על חשיפה תקשורתית מבטיח ללקוחות “מכה” בשוק הנדל”ן מחוץ לשוק המכר הרגיל, כשמנגד עולות טענות לאי־סדרים ברישום הערות אזהרה ושהוא מוכר אותו נכס פעמיים. עו”ד רוני מישקובסקי שמייצג את העובדת אמר כי “עולה חשש למצב בעייתי של אדמה, משום שהיא חשופה לכמה תביעות”. בין השאר, הוגשה בקשה להכרה בתביעה ייצוגית נגד אדמה בשל עבירות על חוק הספאם.

“תעמדי היכן שנגיד לך”

העובדת שפוטרה לפני כשלושה חודשים דורשת בתביעתה פיצויים של 294 אלף שקל בשל טענה לעבירות על חוק הגנת השכר, ובשל טענה ליחס פוגעני, התנכלות והוצאת לשון הרע. כתב התביעה מזכיר מקרה שבו קובי דרש מהעובדת להתקשר ללקוח "ולהמציא אמתלה שבגללה טרם נרשמו לטובתו הערת אזהרה וטרם הומצאו לו מסמכים חתומים, למרות ששילם את מלוא סכום העסקה".

בניסוח המלמד שאין זו הפעם הראשונה שכך פועלת החברה, נכתב בתביעה שהעובדת סירבה משום "שאינה מסוגלת לעשות זאת יותר ושזה לא באשמתה שהחברה לא עומדת בהתחייבויות כלפי הלקוחות". התשובה של קובי, כפי שמובאת בכתב התביעה, עשויה ללמד על האווירה בחברה: "יש לך עשר דקות לצלצל ולדאוג לזה, או שאת לא עובדת יותר", אמר לה וניתק.

כתב התביעה מפרט גם מקרה שבו קובי כעס על התובעת משום שהורתה ללקוחות לבצע העברה כספית לחשבון מסוים של החברה, בעוד שהוא ביקש כי הכסף יהיה "לחשבון אחר אשר לא מוגבל”.

משרדי הפאר במגדל המוזיאון, צילום: אינסטגרם משרדי הפאר במגדל המוזיאון | צילום: אינסטגרם משרדי הפאר במגדל המוזיאון, צילום: אינסטגרם

בנוסף, העובדת תובעת את החברה בגין העסקה פוגענית, כשכתב התביעה טוען ליחס “משפיל ומבזה, מלווה בצעקות רמות ומשפילות בנוכחות עובדים אחרים” מצדו של קובי. התובעת מזכירה אירוע בחורף 2013 כשלמרות תנאי מזג האוויר הקשים היא נשלחה להמתין ללקוחות בשטח כשנאמר לה “את תסעי לאן שנגיד לך ותעמדי איפה שנגיד לך”. לטענת כתב התביעה, מפאת הקור היא התבקשה לעבור לרכבם של הלקוחות. כשהתקשרה לקובי ואמרה שהיא חוששת להיכנס לרכב עם גברים זרים, הוא השיב לה לטענתה: “את רוסייה, אתן רגילות לעבור מרכב לרכב”.

התובעת טוענת שביקשה כמה פעמים מקובי לשלם לה דמי הבראה על פי החוק. על פי צילום הודעות שצורפו לתביעה, קובי ענה לה: “עוד מילה אחת ואת לא עובדת פה”. כששאלה האם הוא מאיים לפטרה משום שהיא דורשת דמי הבראה, ענה לה “כן, פעם אחרונה שאת פונה אליי”.

חיים ראוותניים

בנוסף טוען עו”ד מישיקובסקי כי שיטת תשלום השכר באדמה -“כל מטרתה להתחמק מתשלום תנאים סוציאליים”. העובדת קיבלה הפרשות לפנסיה על פי שכר בסיס של 4,800 שקל בעוד שכרה הגיע לא פעם ליותר מ־16 אלף שקל בחודש בזכות בונוסים על תיאום פגישות ומכירות.

גם עובדים אחרים שפוטרו מאדמה מתארים יחס נוקשה מצד קובי. "אורן עושה מה שבא לו", אמר ל”כלכליסט” עובד שפוטר לאחרונה. "הוא נותן בראש לבכירים שלו כדי שיעשו מה שהוא אומר". עובדת אחרת לשעבר אמרה כי "מבחינת הבעלים כולם זבלים. תובעים אותו על שמאל ועל ימין, אבל נראה שזה לא מעניין אותו".

בעוד העובדים מדווחים על יחס נוקשה, קובי מנהל אורח חיים ראוותני שאותו הוא מפרסם באמצעות משרדי יחסי ציבור, ברשתות החברתיות ובאתר שלו. ב־2015 פורסם שקובי רכש דירה ב־20 מיליון שקל במגדלי אקירוב היוקרתיים. בנוסף, הוא מתגאה במשרדים במגדל המוזיאון שבעיצובם השקיע לטענת העובדים 6 מיליון שקל. הוא גם נוהג להציג ברשתות החברתיות מכונית פאר מסוג מזראטי.

אדמה העניקה חסות לקבוצת הכדורסל של מכבי תל אביב ב־2013 וב־2014 בעלות כוללת של 1.6 מיליון שקל. עמוד האינסטגרם של קובי מציג תמונות עם יו”ר הקבוצה שמעון מזרחי, ובשנה שעברה הופצה לתקשורת תמונה של קובי ומנכ”ל הקבוצה אלי דריקס בריביירה הצרפתית.

בנוגע לטענות שהועלו בכתב התביעה נמסר מאדמה ומקובי כי “נלמד את כתב התביעה ונגיב בבית המשפט”. בנוגע לטענות העובדת נמסר כי “החברה ואורן באופן אישי עמדו לצד העובדת בבעיותיה האישיות וסייעו לה בכל דרך אפשרית, לכן איננו מבינים מדוע בחרה לפעול בדרך זו”.

תגיות

59 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

57.
החוק בעניותו
מר אורן הנו נוכל ופושע עלוב וקטן. מי מעט יבדוק את עברו יראה כי אין כאן איש עסקים ממולח אלא נפל חברתי שפיתח במשך השנים פיתח מומחיות ומיומנות איך לרמות את האדם הסביר (קשור גם לחינוך שקיבל). אין ערך אחד אנושי או חברתי הקיים בארגז כלים של אותו נלוז. לאורך כל דרכו המקצועית כשל ורק כאשר החל לרמות אנשים חשב שהצליח. והתמונה? אלי דריקס המפורסם עלול לאבד כל קרדיט שקיבל אי פעם בגלל תמונה זו. יעשה טוב מר דריקס וישמור על שמו ויוודא פעמיים ושלוש עם מי הוא מצטלם. באשר לשרץ, עד שהחוק לא יטפל בו, ימשיך לרמות אנשים ולגנוב תחת מעטה של חברות שונות ומשונות. מישהו מוכן להתעורר שם???
25.04.16
לכל התגובות