אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לדבר, עד שכולם יבינו צילום: שאול גולן

דעה

לדבר, עד שכולם יבינו

חן ליברמן מראיינת נשים שהותקפו ולא מוכנות יותר להתבייש. עוד פעם זה? כן, עד שהתודעה תשתנה

27.04.2016, 09:30 | לילך וולך
כן, עוד פעם זה, עוד פעם נשים ידברו על מה שקרה להן. לא כי לבשו קצר, לא כי שתו אלכוהול, לא כי הלכו עם אדם שלא הכירו, לא כי סמכו על אדם שכן הכירו, לא כי קפאו. כמה מוזר שצריך להזכיר, ובכל זאת עדיין צריך: אונס קורה בגלל אנסים, לא משום סיבה אחרת.

קראו עוד בכלכליסט

דידקטי, אפילו מביך שצריך לומר, אבל לדחוק נשים (ולא רק, גם גברים מותקפים, נאנסים, מנוצלים) לפינה שבה הברור מאליו מתערפל לכדי "צעקת? ולמה לא חזק? ולמה רק עכשיו?" זה מביך הרבה יותר. סדרת הכתבות שעורכת כתבת ערוץ 10 חן ליברמן עם נשים ישראליות שמספרות, אל מול המצלמות וללא עיוות קול, על האונס או התקיפה המינית שעברו היא לא פחות מעשייה של חסד בעולם, צעד נוסף בדרך הארוכה והמפרכת לשינוי התודעה. כמה פעמים עוד יהיה צריך לומר שזו לא אשמתן? כמה שצריך, עד שהנושא לא יהיה מוטל בספק, עד שלא יצוץ מתחתיות ביבי הטוקבקים האחד הקבוע שמכיר את ההוא שנהרסו לו החיים כי התלוננה עליו אחת שהמציאה, כאילו שבזה יש כדי ליישר את כל מה שעקום ולא כדי למחוק מקרים של תלונות שווא (שהם מעטים אבל קיימים; בואו נודה גם במה שלא נוח).

ב־1998, כשהחליטה לינור אברג'יל, רק ילדה בת 19, לדבר על האונס האלים שעברה בתחרות מיס עולם, היא היתה גיבורה וחלוצה של ממש. כמעט שלא היה תקדים ישראלי שבו אשה הסגירה את מה שנחשב לבושה עצומה ועוד עשתה זאת בפומבי. אברג'יל חובקה בידי התקשורת ולרוב גם בידי הקהל.

מאז קרו שני דברים מקבילים ומנוגדים: יותר נשים העזו לדבר בגלוי על מה שקרה להן. לפעמים בפנים גלויות. בתנאים שלהן. בבמות משל עצמן. ובמקביל התרומם גל עכור של אלה שמסרבים שיהיו כמה נודניקיות שיהרסו לכולם את המסיבה. על כל מתלוננת שמעזה לא להיות הקורבן הקלאסי, החרישי ומשתף הפעולה קם עדר המתקוממים עם הלפידים שמזדרזים להגן על הכפר מהפלישה הפמיניסטית. הארסנל שלהם מגוון ומתאים את עצמו לכל סצנריו: אם האנס או המטריד מפורסם, הרי שהיא חולת פרסום; אם הוא איש משפחה, היא הורסת משפחות; אם הוא נאה, מי היה נוגע בה במקל? העסק מתאפיין בהיגיון מעגלי שדי חוזר על עצמו.

אל מול הקוזקים הנגזלים ישנו זעם המותקפות שנמאס להן להיות קורבנות. לא נעים להרגיש זעם, אבל אפילו זעם עדיף על חוסר אונים. מי שלמד משהו מההיסטוריה יודע שקודם היה זעם ואז הגיע עידן העדות - כך התרחשו מהפכות, כך קיבלו שוויון זכויות. אז שיהא כך. צריך להשמיע עוד ועוד עדויות ולומר שוב ושוב שזו לא אשמת הקורבן. עד שאף אחת ואחד לא יאולצו לשתוק ולקבל בהכנעה את הדין.

חן ליברמן. מעשה של חסד בעולם, צילום: ענבל מרמרי חן ליברמן. מעשה של חסד בעולם | צילום: ענבל מרמרי חן ליברמן. מעשה של חסד בעולם, צילום: ענבל מרמרי

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
ילדותי במקצת
לומר "אונס קורה רק באשמת האנסים" זה נכון עובדתית, אבל התייחסות מאד ילדותית ואפילו חסרת אחריות אישית למציאות. במציאות, אנחנו חיים בעולם מחורבן, אין דרך אחרת או יפה יותר לתאר אותו. אנחנו חיים בעולם שבו ככל שיחנכו ילדים, בנים, לשמירה על כבוד האישה וגופה תמיד יהיו אלו שיחרגו מהחוקים. פסיכופטים, "סתם" מי שהנורמה לא מעניינת אותו, אנשים רעים (הרי יצר האדם רע מנעוריו) תמיד היו ותמיד יהיו. ובמציאות שכזו, שבה גם אם, ואין, אבל אפילו לו הייתה מערכת חינוך מתקדמת וליברלית, ואפילו הייתה מערכת החינוך הזו מקיפה גם את המגזרים הערבי והחרדי ואפילו הייתה המערכת חינוך הליברלית והכוללנית הזו מלמדת השכם והערב את תלמידיה הזכרים כבוד האדם וחירותו בדגש על כבוד האישה (כי בין גבר לגבר הכל מותר, כן?!)... אפילו זה היה המצב, עדיין היו תקיפות מיניות, אונס, מעשי סדום וכו'. ולכן, בד בבד עם כך שכן, צריך לחנך ילדים, וילדות, מגיל 0 לכבד את האחרים (ישנם מספיק מחקרים למשל שמוכיחים שבגילאי חטיבה/תיכון בנות מקובלות הן האויבות הגרועות ביותר של בנות אחרות, שאותן סימנו כמטרה ללעג) יש לחנך גם נשים כשהן עדיין "בנות" לדאוג לעצמן, לסמוך על עצמן ולקחת אחריות על עצמן. וכן, לבוש חושפני מדי, ללכת בלילה דרך קיצור-דרך חשוך ומבודד, לשתות לשכרה בלי שתהיה "חברת גיבוי", לקחת משקה מבחור זר ולא מוכר... כל אלו אין בהם להצדיק תקיפה, אבל הם הופכים את עבודתו של התוקף קלה הרבה יותר. והתוקף כאמור יתקוף בכל מקרה. השאלה הנכונה היא רק כמה קשה יהיה לו לבצע את זממו, או שמא הוא יירתע מספיק ויבקש לעצמו קורבן אחר. ועל אותו משקל, גם להתראיין בטלוויזיה אחרי התקיפה היא צעד חשוב, להעלאת מודעות, אבל ייטב הרבה יותר אם בני-נוער, במסגרת שיעורי ההתעמלות בבית-ספר, יעברו שיעורי הגנה-עצמית. יהיה חכם ומועיל אם נשים ילמדו, כבר בתור נערות, כחלק משיעורי "חברה", להרים קול בזמן-אמת, לא אחרי. שהבושה היא של התוקף, לא שלהן. אחריות אישית של הנשים. כן, זה נורא קל לומר "אונס קורה רק בגלל אנסים". זה נוח, זה גם נכון מבחינה משפטית ומוסרית. אבל בעולם הלא מושלם שבו אנחנו חיים נשים יכולות להיות צודקות לאחר המעשה או חכמות (ויודעות להגן על עצמן) לפניו. זה הבחירה שלכן, נשים. להכיר בכך שהעולם לא מושלם ולקחת אחריות על החיים שלכן, או להיפגע.
א.פ.  |  27.04.16