אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כולנו נשלם את המחיר של הדרת עובדים מבוגרים צילום: סטודיו גילי ומירית

כולנו נשלם את המחיר של הדרת עובדים מבוגרים

רק העובד צריך לקבוע את מועד הפרישה של עצמו

28.04.2016, 08:00 | נעמי לנדאו

בשבוע שעבר שוב עלתה לסדר היום סוגיית גיל הפרישה, כאשר התקבלה בבית המשפט העליון ההחלטה לדחות את עתירתם של ארבעה פרופ' שביקשו שלא להפלות אותם על רקע גיל ולחייבם לפרוש מעבודתם. בפסק הדין, החזירו השופטים את הדיון בסוגיה לרשות המחוקקת והפצירו בה לעשות בחינה מחודשת של חובת הפרישה. 

קראו עוד בכלכליסט

העובדה שהעתירה נידונה בהרכב מורחב של שבעה שופטים מדגישה את חשיבות הנושא, כמו גם הדברים שנכתבו בפסק הדין, מהם עולה בבירור כי הם מקבלים ומסכימים עם טענות העותרים לפיהם חובת גיל הפרישה פוגעת בכבוד האדם. בית המשפט העליון יכול היה לעשות היסטוריה ולתקן עוול של שנים אילו היה מגבה את הדברים שנכתבו בפסק הדין בהחלטה לבטל את גיל הפרישה, במקום זאת הוא בחר להחזיר את ההחלטה לשולחן הממשלה, ואם להסתמך על לקחי העבר, במקרה הטוב הממשלה תגרור רגליה, תדחה ניהול דיון מעמיק וקבלת החלטה בנושא, ובמקרה הרע, העיסוק בנושא ייגנז מסיבות פוליטיות כאלה ואחרות.

כיום, החוק בישראל קובע כי בגיל 67 חלה חובה על כל עובד ועובדת לפרוש מעבודתם בשל גילם. חובה זו היא אבסורדית שכן גיל הפרישה הוא עניין קוגניטיבי, המשתנה מאדם לאדם, ותלוי במידה רבה במצב בריאותו של העובד ויכולתו לעבוד וכן, בסוג העבודה אותה עליו לבצע. כעת, כאשר בית המשפט העליון "העביר את הכדור" לידי המחוקק, אל לנו כחברה להניח לממשלה לשבת על הגדר ולהתעלם מסוגיה שרלוונטית לכל אחד ואחד מאתנו, שהרי בבוא העת כולנו נגיע לגיל פרישה. בהנחה וכוחנו במותננו, גם אנחנו נשאל מדוע אנו נדרשים לפרוש? האם עד אתמול, ערב פרישתנו, היינו כשירים לעבודה, לפתע חדלנו להיות אפקטיביים בבוקר שלמחרת? האם ידיעותינו המקצועיות נמחקות כהרף עין? האם ניסיונו הרב בטל ומבוטל?

אלו השאלות שגם על המחוקקים לשאול בבואם לבחון את נושא הפרישה לגמלאות, על אחת כמה וכמה כאשר תוחלת החיים עולה ובד בבד גם מצבם הפיזי של העובדים, אשר על פי גילם הביולוגי אמורים לפרוש לגמלאות. ההתמהמהות בטיפול בסוגיה זו, כמוה כלהודות שתופעת הגילנות (אפליה על רקע גיל) מקובלת עלינו.

טוב יעשה המחוקק אם יבטל כליל את הצמדת החובה לפרוש לגילו של אדם וישאיר את גיל הפרישה פתוח וללא מועד, כך שהעובד הוא זה שיבחר את מועד פרישתו, וזאת בהתאם להרגשתו הפיזית, תרומתו המקצועית ולפי תחושת המיצוי בה נמצא כל עובד באופן אינדיבידואלי. ואיך מתמודדים עם הסתייגותם של המעסיקים מפני העסקת עובדים מבוגרים, שסבורים כי הם פחות אפקטיביים ועולים להם יותר?

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

בראש ובראשונה יש להחזיר את הרלוונטיות של עובדים מבוגרים לשוק העבודה, באמצעות חינוך והסברה במימון ממשלתי, ומתן קווים מנחים שיסייעו למעסיקים לזהות את התועלת הכלכלית בהעסקתם. מדובר בתועלת שהנה במקרים רבים גבוהה מזו של עובדים צעירים, בזכות ניסיונם הרב, מהימנותם ואישיותם הבוגרת, יציבותם הגדולה והמשמעותית מזו של העובדים הצעירים, ונטייתם לנאמנות ואחריות כלפי סביבת העבודה שלהם.

במקביל לאפיק ההסברתי, יש לספק פתרונות אופרטיביים כגון הקמת פורום להעסקת עובדים מבוגרים במסגרתו יוענקו למעסיקים אשר יעסיקו עובדים מבוגרים מענקים או בונוסים. רעיון לפתרון נוסף ניתן לשאוב מהמצב הקיים בגרמניה, שם עובד אשר הגיע לגיל פרישה, מפחית משעות עבודתו בהדרגה ובמקביל לכך, "חופף" עובד חדש שיכנס לנעליו כאשר יפרוש סופית מעבודתו, תקופה זו יכולה להתפרש לתקופה של שנה שנתיים.

דבר אחד בטוח, המדינה חייבת לטפל בסוגיה ולהתאים את החוק למציאות המשתנה. אם הממשלה תמשיך לטמון את ראשה בחול, בעוד שנים בודדות כולנו נשלם את המחיר של הדרת עובדים מבוגרים משוק העבודה ונתעורר למציאות של משבר כלכלי שאף אחד מאתנו לא ירצה לחיות בה.

הכותבת היא מומחית לדיני עבודה, עומדת בראש משרד נעמי לנדאו ושות' ויו"ר האגודה הישראלית לחקר יחסי העבודה

 

www.landaulaw.co.il

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
בדידות מזהירה
הכותבת נמצאת בבדידות מזהירה.אין מה לעשות,עובדה ביולוגית שהתפוקה יורדת בגילים הגבוהים.הדוגמא מגרמניה היא זריית חול:פרישה הדרגתית במשך שנה תפתור הבעיה? זה אינו נושא לבית המשפט.מה גם שהשופטים עצמם סובלים מהנושא ונוגעים בדבר. מאחר ואין חובה על העובד להפסיק לעבוד הוא רשאי למצוא עבודה אחרת(יש להניח בשכר מופחת אך יחד עם תשלומי הפנסיה יהיה לו שכר נאות).המדינה יכולה לסייע אם תעסיק עובדים כאלה כאנשי בקורת ופקוח במשרות חלקיות ולתקופה קצובה.
שמעון , מודיעין  |  01.05.16
7.
בדידות מזהירה
הכותבת נמצאת בבדידות מזהירה.אין מה לעשות,עובדה ביולוגית שהתפוקה יורדת בגילים הגבוהים.הדוגמא מגרמניה היא זריית חול:פרישה הדרגתית במשך שנה תפתור הבעיה? זה אינו נושא לבית המשפט.מה גם שהשופטים עצמם סובלים מהנושא ונוגעים בדבר. מאחר ואין חובה על העובד להפסיק לעבוד הוא רשאי למצוא עבודה אחרת(יש להניח בשכר מופחת אך יחד עם תשלומי הפנסיה יהיה לו שכר נאות).המדינה יכולה לסייע אם תעסיק עובדים כאלה כאנשי בקורת ופקוח במשרות חלקיות ולתקופה קצובה.
שמעון , מודיעין  |  01.05.16
6.
אין גבול לניצול של הדור הצעיר על ידי הדור המבוגר
הרעו את תנאי הפנסיה שלנו: התקציבית בוטלה והצוברת קוצצה כך שהדור הצעיר מממן את הדור המבוגר. במשפחות שההורים עבדו בישראל כל חייהם (כמו משפחתי) ההון שנצבר קודםעובר לדור הבאה אבל במשפחות שעלו לארץ בגיל מבוגר או ללא הורים אין לצעירים עתיד במדינה זו. מתן אפשרות להמשיך לעבוד במגזר הציבורי בתנאי קביעות ולעיתים קרובות גם של בטלה אינה סבירה. למיטב דיעתי אין איסור על עובדים מבוגרים למצוא עבודה אחרת אחרי שפרשו.
עובד צעיר , חלם  |  01.05.16
5.
ויש לקבוע בחקיקה שעובדי מגזר ציבורי לא יוכלו לקבוע את מועד יציאתם לגמלאות
ההבדל בין המועסקים במגזר הציבורי עם קביעות למגזר הפרטי שערוריתיים. עובדי המגזר הפרטי, שאינם נהנים מקביעות ואינם נהנים מתנאי העסקה דמיוניים צריכים להיות מסוגלים לקבוע את מועד הפרישה שלהם לגמלאות.
א  |  30.04.16
4.
לפני שמבטלים את גיל הפרישה שיבטלו את הקביעות
אם את לא מבינה - זה לא הולך ביחד... מה זה שהעובד יחליט? זה לגיטמי במקום שבו יש למעסיק חופש מקביל להחליט שהעובד אינו עובד כראוי. אי אפשר גם לשלול את החופש של המעסיק לפטר עובד לא יעיל וגם לשלול ממנו את הזכות להיפרד מממנו בנקודת זמן עתידית... אבל עזבי... כנראה שאת לא מסוגלת להבין...
סיפן  |  30.04.16
לכל התגובות