אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לוונצואלה אין די כסף כדי לשלם עבור הכסף שלה צילום: רויטרס

לוונצואלה אין די כסף כדי לשלם עבור הכסף שלה

הממשלה מדפיסה כסף בקצב מהיר בניסיון לעמוד בעלייה המסחררת של המחירים. רוב הכסף המזומן כמו כל דבר אחר במדינה יצואנית הנפט, מיובא. ובעוד רזרבות המזומנים של המדינה מדלדלות לרמות קריטיות, הבנק המרכזי מחלק תשלומים לספקים זרים בקצב איטי עד כי הם נמנעים מלעשות עסקאות נוספות עם המדינה

29.04.2016, 08:27 | בלומברג

המחסורים העצומים של ונצואלה הם כבר ממזמן לא חדשות. במדינה חסרים מוצרים חשובים כגון חיתולים, חלקי חילוף לרכבים או אספירין. אולם כעת המדינה עומדת נוכח מחסור חדש וקשה – מלאי הכסף שלה הולך ואוזל.

קראו עוד בכלכליסט

ונצואלה בבהלה להדפיס כסף במהירות, מה שמדגיש את הטלטלה שהאינפלציה שלוחת הרסן יוצרת. הממשלה מדפיסה כסף בקצב מהיר בניסיון לעמוד בעלייה המסחררת של המחירים. רוב הכסף המזומן כמו כל דבר אחר במדינה יצואנית הנפט, מיובא. ובעוד רזרבות המזומנים של המדינה מדלדלות לרמות קריטיות, הבנק המרכזי מחלק תשלומים לספקים זרים בקצב כה איטי עד כי הם נמנעים מלעשות עסקאות נוספות עם המדינה.

הפסקות חשמל הן עניין שבשגרה, צילום: רויטרס הפסקות חשמל הן עניין שבשגרה | צילום: רויטרס הפסקות חשמל הן עניין שבשגרה, צילום: רויטרס

במילים אחרות: ונצואלה כה חסרת כסף עד כי אינה יכולה לשלם תמורת הכסף שלה. כך מדווחת סוכנות בלומברג על בסיס ראיונות עם בכירי תעשייה, דיפלומטים וגורמים רשמיים לשעבר מוונצואלה וכן מעיון במסמכי הבנק המרכזי ומסמכים עסקיים פנימיים של חברות במדינה.

הזרמת הכסף החלה בשנה שעברה כשהנשיא ניקולס מדורו ביקש לבלום את המחסור הגדל במזומן. המדינה הזמינה מיליוני דולר מיצרני כסף לפני הבחירות בדצמבר, כדי שהבנקים יוכלו לספק את הביקוש הגדול למזומנים טרם החגים. בשלב מסוים ביקש הבנק המרכזי של ונצואלה מיצרניות הכסף לייצר כמה שהן יכולות. אולם היצרניות לא קיבלו תשלום. למשל – המדינה חייבת לחברת "דה לה רו" – אחת מיצרניות הכסף הגדולות בעולום – כ-71 מיליון דולר.

משבר זה שפך אור על היקפה של מצוקתה הפיננסית של המדינה ועל אי יכולתה לרפא אותם בשל הצניחה התלולה במחירי הנפט. שיעור האינפלציה בוונצואלה הוא הגבוה בעולם והוא צפוי לסגור את השנה ב-500% . כך על פי קרן המטבע העולמית.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
שילוב של פופוליזם והתמכרות לבועה
זה לא קשור לסוציאליזם או לבצורת. זה קשור לכך שהמדינה הזו התמכרה למחירי הנפט הגבוהים. הם האמינו שלאורך שנים תמיד המחירים יהיו למעלה והכסף יזרום כמו מים. בגלל זה נמחקו תעשיות שלמות, העלו שכר לעובדי ציבור, חילקו כסף בקלות והעדיפו לייבא מוצרים קלים לייצור על פני ייצור עצמי. אנחנו יכולים לצחוק עליהם בתגובות כאן , אבל זה לא שונה בהרבה ממה שקורה בישראל עם ההתמכרות לבועת מחירי הנדל"ן. כולם מאמינים שהמחירים ימשיכו לעלות וההכנסות ממיסוי נדל"ן ימשיכו לזרום ולכן לא נורא אם נייבא מזון במקום לייצר אותו, לא נורא אם גיל הפרישה בצבא ירד ל-40, לא נורא אם צעירים שלא מגיעים לשכר הממוצע במשק ייקחו משכנתאות עתק בפריפריה ולא נורא אם ניתן לדור א' עוד הטבות. תמיד יהיו יהודים מחו"ל שיקנו כאן נדל"ן וסטארטאפים...
כלכלן  |  29.04.16
6.
זה אפקט של שוק אחרי בועה
כשהנפט היה בשמיים כולם הרגישו על גג העולם. לא חשבו שזה יכול להיגמר אי פעם. הכסף ממכירת הנפט זרם כמו מים והכל הלך טוב. סגרו מפעלים והעדיפו לייבא כי בשביל מה צריך להתעסק בייצור כשאפשר לחיות מכסף קל. כשבועת הנדל"ן בישראל תסתיים המצב יהיה דומה. כל המפעלים שנסגרים ומעדיפים להחליפם בייבוא זול לא יקומו מחדש כשהנדל"ן יקרוס. המחירים פשוט יזנקו לשמיים והכסף יהיה במחסור.
כלכלן  |  29.04.16
לכל התגובות