אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המחשב האישי כבר מת מזמן, האם גם הסמארטפון גוסס? צילום: איי פי

המחשב האישי כבר מת מזמן, האם גם הסמארטפון גוסס?

רבעון קשה ליצרניות החומרה, כשאפילו מכירות הסמארטפונים קפאו ולא הצליחו לכסות על הקריסה של שוק המחשבים האישיים והשבבים. מי שדווקא פרחו היו החברות שמתפרנסות מפרסום ברשת, כמו פייסבוק וגוגל, שרווחיהן זינקו דרמטית

01.05.2016, 11:12 | הראל עילם ונמרוד צוק

תעשיית החומרה העולמית נפגעה ברבעון האחרון ממה שאפשר להגדיר כסופה מושלמת של כשלים. הקריסה המתמשכת של שוק המחשבים האישיים, שנכנס לצניחה חופשית וירד ב־10% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בשילוב ההידרדרות הקבועה של קטגוריית הטאבלטים שלא מצליחה למצב את עצמה והרווייה העולמית בשוק הסמארטפונים, שלא צמח כלל ברבעון הזה, יצרו יחד רבעון קשה. חברות האינטרנט המתפרנסות מפרסום סבלו פחות, אבל המגמה המשותפת היא זינוק של הפרסום במובייל על חשבון המחשב, שהולך ומאט  עוד תוצאה של דעיכת השוק הזה.

קראו עוד בכלכליסט

הדו"ח האחרון של אפל משקף את מצב התעשייה באופן מובהק. החברה הגדולה בעולם, שעד כה הצליחה להתעלם באלגנטיות מהשלכות הירידה במכירות המחשבים האישיים ומהקיפאון בשוק הסמארטפונים הסיני ולרשום שיעורי צמיחה נאים, חוותה לראשונה זה 13 שנה ירידה במכירות, בהיקף של 13%. אין קטגוריית מוצר שלא נפגעה. מכירות האייפון והאייפד ירדו ב־19% כל אחד, ואילו מכירות מחשבי המק ירדו ב־9%.

 , צילומים: אי.פי.אי, אי.פי, אמ.סי.טי צילומים: אי.פי.אי, אי.פי, אמ.סי.טי  , צילומים: אי.פי.אי, אי.פי, אמ.סי.טי

הנפילה של אפל הורגשה ביתר שאת בסין, שם ההכנסות שלה ירדו ב־26%. סין היתה קטר הצמיחה של אפל, כשלפני כשנה 29% מהכנסותיה הגיעו משם. כמה חודשים לאחר מכן הגיע שוק הסמארטפונים הסיני לרווייה והשפיע כמעט על כל חברת סלולר בעולם, אבל אפל אפילו לא מצמצה. עכשיו מתברר שגם הענקית הזאת לא חסינה בפני המשבר.

אפל לא לבד. מדובר במגמות שמשפיעות על כמעט כל חברת טכנולוגיה גדולה כיום, ואף אחת לא צופה שהשוק הולך להתאושש השנה. סמסונג למשל הצליחה לרשום צמיחה של 8% בהיקף מכירות הסלולר שלה ברבעון האחרון, בעיקר בזכות ההשקה המוצלחת של מכשיר הדגל גלקסי S7, אבל גם היא חוזה "האטה שנתית" בשוק הסמארטפונים.

סמארטפון קטלני

הנפילה הצפויה בשוק הסמארטפונים בהמשך השנה אינה אינדיקציה להתעוררות מחודשת של שוק המחשבים, למרות שמבחינות רבות זה הסמארטפון שקוטל את המחשב. אינטל אמנם הציגה דו"ח רבעוני חיובי למדי, עם עלייה של 7% בהכנסות, אבל זאת משום שהחברה אט אט משלימה את המהפך וההתאמה לעולם של אחרי המחשב האישי. מכירות המעבדים והשבבים למחשב האישי ירדו ב־14% בשנה האחרונה, ומכירות זכרונות הפלאש ירדו ב־15%. חמור מכך, החברה צופה שהמגמות האלו ימשיכו, מה שהוביל לנפילה של מניית אינטל למרות הדו"ח החיובי שלה. 

סרפס פרו של מיקרוסופט. סיפור הצלחה סרפס פרו של מיקרוסופט. סיפור הצלחה סרפס פרו של מיקרוסופט. סיפור הצלחה

ירידה דומה רשמה מיקרוסופט בקטגוריית מכירות מערכת ההפעלה ווינדוז, שירדו ב־11%. מכירות החומרה של מיקרוסופט דווקא עלו מעט בשנה האחרונה, בזכות הצלחת הדגמים האחרונים של סדרת סרפס (Surface), אבל הם אינם מספיקים לאזן את הקריסה הרוחבית של שוק המחשבים האישיים. גם אינטל וגם מיקרוסופט מנסות כעת לברוח משוק זה, שבעבר ייצג אותן נאמנה. באינטל מדובר בדגש על אבטחה והאינטרנט של הדברים, בעוד שמיקרוסופט מהדקת נוכחות בתחום הענן ורואה עתיד של שירותים חכמים מבוססי בינה מלאכותית.

בשלב זה אין אינדיקציה לכך שהירידות בכל קטגוריות מוצרי הדיגיטל בשוק קשורות אחת לשניה או שמדובר בשלב ראשוני לקראת משבר כלל עולמי. הירידה במכירות המחשבים האישיים היא מגמה קבועה בשנים האחרונות, וכך גם הירידה במכירות הטאבלטים, שנחלשות לעומת קטגוריית ההיברידים — מכשירים שמשלבים יכולות של מחשב נייד ומחשב לוח. שוק הסמארטפונים פשוט עובר התאמה מחדש, אחרי שנים של צמיחה מטורפת.

הפספוס של גוגל

חברות האינטרנט המתפרנסות מפרסום לא רשמו שינויים דרמטיים, מלבד התחזקות הפרסום במובייל על חשבון המחשב האישי, שנובעת בין היתר מקריסת שוק המחשבים. פייסבוק הציגה דו"ח מצוין שממשיך את מגמת הצמיחה של הרבעונים הקודמים עם עלייה של 52% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל, זינוק ברווח שצמח שנתית פי שלושה והגיע ל־1.5 מיליארד דולר, וצמיחה רגילה של 15% במספר המשתמשים החודשי. את העלייה בהכנסה למשתמש אפשר לייחס בין היתר להתחזקות הצפייה בסרטונים בכלל ולפיצ'ר הווידיאו החי החדש, כמו גם להרחבת פלטפורמת מאמרים מיידיים, המאפשרת הצגת כתבות שלמות בתוך הפיד, שנפתחה לשימוש כללי.  

לארי פייג לארי פייג'. צמיחה בפרסום במובייל | צילום: בלומברג לארי פייג

גם לאלפבית, החברה־האם של גוגל, היה רבעון חיובי, עם עליה של 17% בהכנסות, בעיקר בזכות צמיחה בריאה בפרסום במובייל, ורווח שצמח ב־20- עד ל-4.2 מיליארד דולר. תחזיות האנליסטים, עם זאת, היו גבוהות יותר וגוגל החמיצה אותן בשני הפרמטרים לראשונה זה שנה, מה שהוביל לצניחה של כ־%10 בערך המניה מאז הפרסום. אכזבת המשקיעים נבעה כפי הנראה בעיקר מכך שההפסד התפעולי מהפרויקטים העתידניים וארוכי הטווח של החברה זינקו ב-27% והגיעו ל-802 מיליון דולר.

העתיד של חברות השירותים, הענן והאינטרנט - בהן מיקרוסופט, פייסבוק וגוגל - הוא כנראה בבינה המלאכותית שנמצאת בענן, בצ'ט בוטים ובסייעות הדיגיטליות שמנהלות את חיינו.

חוזרים לעולם הראשון

בצד הפחות מואר של עמק הסיליקון ניצבות יאהו וטוויטר - הראשונה עם עוד דו"ח קשה אבל פחות שלילי מתחזיות האנליסטים, שכלל ירידה של 11% בהכנסות והפסד של 99 מיליון דולר. הכנסותיה מפרסום במובייל צמחו ב־11%. את עיקר תשומת הלב מושכים כעת החיפוש של החברה אחר קונה לעסקי הליבה שלה ופיטורים של 15% מכוח האדם שאמורים להתרחש עד סוף השנה. גם טוויטר המשיכה את המגמה השלילית עם צמיחה מזערית של 3% במספר המשתמשים (ל־310 מיליון) ועלייה שנתית בהכנסות, שהיתה נמוכה מהרגיל ומתחזיות החברה, ועמדה על 36% בלבד.

בקרב חברות האינטרנט שאינן עוסקות בפרסום בלטה אמזון, עם דו"ח מוצלח מאוד שהביס את תחזיות האנליסטים ושיגר את מניית החברה ל־670 דולר, קרוב לשיא של דצמבר, ואת ג'ף בזוס למקום הרביעי ברשימת עשירי העולם. הדו"ח כלל הכנסות של 29.1 מיליארד דולר ורווח של 513 מיליון דולר, עם צמיחה של 64% בהכנסות משרותי הענן ועלייה מהירה במספר מנויי אמזון פריים. לנטפליקס, שמתחרה באמזון בתחום הווידיאו בסטרימינג והפקות המקור, היה רבעון פחות מוצלח. ההתרחבות שלה ל־130 שווקים חדשים הביאה אותה אמנם לצמיחת שיא של 6.74 מיליון מנויים חדשים, אבל החמצת תחזית האנליסטים בסעיף ההכנסות (1.96 מיליארד דולר) וצפי חלש לעלייה של 2.5 מיליון בלבד במספרם ברבעון השני דחף את מניית החברה למטה.

אם מסתכלים על נתוני חברות החומרה והתוכנה יחד, עולה תמונה מעניינת. עיקר הצמיחה בשוק הסמארטפונים והמחשב האישי בשנים האחרונות הגיעו ממדינות עולם שלישי, וכך גם הצמיחה במספר המשתמשים של פייסבוק. אבל ברבעון האחרון אפשר לראות שעיקר הכובד חזר שוב למדינות העולם הראשון, משום שהמדינות המתפתחות מתחילות להגיע לרווייה. לדוגמה, 61% מהכנסותיה של אפל הגיעו ברבעון זה מצפון אמריקה ואירופה, לעומת 57% לפני כשנה. 

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
נו די כבר עם כותרות בומבסטיות שידעו עליהן לפני שנתיים...
כן יש בעית חמורה רצינית לכל סוגי המחשבים למינהם וסמארטפונים. הם כבר לא מראים התקדמות כלשהיא. כן יותר זיכרון, כן יותר מעבדים אך בפועל לשימוש של אדם רגיל גם סמארטפונים משני דורות אחורה או איזה סיני יותר ממספיקים. לסמאטפונים צוואר בקבוק היה ותהיה הסוללה. למחשבים חוסר פער בביצועים בין דורות המעבדים. יתרה מזאת התעשיה שהיא הצרכן הגדול של מחשבים אישיים או שנעצרה על חלונות 7 או שעובדת עם גירסאות עתיקות יותר. כאשר התעשיה תעדכן את עצמה תהיה קפיצה במכירת מחשבים. הדרך היחידה לשנות את המצב היא לסמארטפונים סוללה שתעבוד לאורך זמן וטכנולוגיה חדשה. למחשבים ערכת שבבים ומעבד שיעבדו במהירות כפולה משל היום במחיר שפוי. אף אחד שמני הדברים לא יקרה בזמן הקרוב אי לכך תהיה כמעט עצירה מוחלטת בקניית המוצרים כי מי צריך לשלם על דבר "חדשני" שאיננו מחדש כלום.
ישראלי בקנדה  |  02.05.16