אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפיליפינים היא הכוכבת של מזרח אסיה צילום: Julian Abram Wainwright

השורה התחתונה

הפיליפינים היא הכוכבת של מזרח אסיה

בעוד שהמדינות השכנות נפגעות מההאטה בסין, הפיליפינים צפויה להציג צמיחה של 6.2% השנה. הנשיא היוצא בניניו אקווינו הפחית את השחיתות וחיזק את הכלכלה עם שורה של רפורמות מבניות, וכעת השאלה היא אם הנשיא החדש, שייבחר ב־9 במאי, יצליח ללכת בדרכו

04.05.2016, 07:19 | ארז ברית ויוליה ויימן

כלכלת הפיליפינים היא אחת מהכלכלות הדינאמיות והחיוניות ביותר במזרח אסיה, עם כוח אדם תחרותי ונתונים איתנים. כך, מאז 2010, שיעור הצמיחה השנתי הממוצע עומד על 6% וכעת הממשל שואף להאיצו ל־7%. הצמיחה הכלכלית ב־2015 נשענה בעיקר על מגזר השירותים והצריכה הפרטית החזקה על אף ביקושים חיצוניים חלשים והפגיעה מהטייפונים. בנוסף, שיעורי אינפלציה הנמוכים, העומדים על 1.3% בחישוב שנתי, תומכים בהוצאות הצרכנים.

ב־9 במאי יצביעו אזרחי הפיליפינים בבחירות לנשיאות בכדי לבחור מחליף לנשיא היוצא בניניו אקווינו (Benigno Aquino), אשר מוגבל, על פי החוק, לתקופת כהונה אחת בת שש שנים. מאז היבחרו ב־2010, רשם הנשיא אקווינו הצלחה רבה ביישום רפורמות מבניות שהפחיתו משמעותית את היקפי השחיתות, חיזקו את הכלכלה והקטינו את הגרעונות התקציביים ואת החוב הלאומי.

בנוסף, ההשקעות הכבדות של הממשל בתשתיות שיפרה משמעותית את התחרותיות של כלכלת הפיליפינים בשנים האחרונות. דו"ח של הפורום הכלכלי העולמי, שבדק את רמת התחרותיות בעולם, מיקם את הפיליפינים במקום 52 מתוך 144 מדינות העולם. עם זאת, הפיליפינים עדיין זקוקה להשקעה כבדה בתשתיות בשל הנתונים הגיאוגרפיים: המדינה הנה ארכיפלג הכולל יותר מ־7,000 איים (רק אלפיים מהם מיושבים). בכדי לתמוך ביעדי הצמיחה של המדינה, על הממשל החדש להמשיך בתהליך הרפורמות המבניות, בהם המשך לחימה בשחיתות, מיזור הבירוקרטיה, ייעול מערכת המסים ושיפור האקלים העסקי במדינה.

כל המועמדים לנשיאות מבטיחים להמשיך את הרפורמות של אקווינו. אך שניים מהם, שעל פי הכלכלנים והאנליסטים מסוגלים ליישם את ההבטחות הללו טוב מאחרים, דווקא נמצאים מאחור במירוץ על פי הסקרים.

10% מהתמ"ג מגיע מחו"ל

 

על פני הדברים, הוזלת מחירי הנפט ב־2015 היתה אמורה לתרום רבות לכלכלת הפיליפינים מאחר שהמדינה מייבאת את מרבית הנפט שהיא צורכת. אך הדברים אינם כה פשוטים. כ־10 מיליון פיליפינים עובדים מחוץ למדינה, רבים מהם במדינות במזרח התיכון שמייצרות נפט. יחד, הם שולחים הביתה העברות שמהוות כ־10% מהתמ"ג של הפיליפינים בממוצע לשנה. הפגיעה ביצרניות הנפט תורגמה בשנה שחלפה בפגיעה בהעברות, ואלו תרמו להיחלשות המטבע המקומי (פזו) ולירידת הצמיחה לרמתה הנמוכה ביותר מאז 2011 – 5.8%. בנוסף, הפזו הפיליפיני נחלש בין השנים 2015-2013 אל מול הדולר בעקבות התחזקות המטבע האמריקאי בעולם ויציאת המשקיעים הזרים מכלל השווקים המתפתחים. מגמת הבריחה של ההון הזר משווקים המתפתחים בכלל ומהפיליפינים בפרט התעצמה בשנה שחלפה, כך שהפזו איבד 5% ומדד המניות רשם את ההפסד השנתי הראשון מאז 2008.

שוק במנילה, הפיליפינים. האינפלציה מעודדת את הצריכה, צילום: בלומברג שוק במנילה, הפיליפינים. האינפלציה מעודדת את הצריכה | צילום: בלומברג שוק במנילה, הפיליפינים. האינפלציה מעודדת את הצריכה, צילום: בלומברג

עם זאת, ב־2016 התחזקות מחירי הנפט בעולם, התייצבות הסנטימט כלפי השווקים המתפתחים וצמיחת שיא בהוצאות הממשלה בשל שנת הבחירות, צפויות לתמוך בפזו (שכבר עלה ב־1.6% מתחילת השנה) ולהאיץ את שיעורי הצמיחה ל־6.2%. הצפי להאצת הצמיחה הוביל את הבנק המרכזי בפיליפינים ללכת בניגוד למגמה העולמית של הורדת שיעורי הריבית, ולהותיר אותה על 4% זה החודש ה־12 ברציפות. האצת הצמיחה הצפויה ב־2016 עומדת גם בניגוד למגמה הכללית במדינות אסיה, שנפגעות מההאטה בסין.

מכפיל עתידי של 17.7

 

המדד העיקרי של הפיליפינים הוא PSE Composite Index, הכולל את 30 החברות הגדולות, ששווי השוק שלהן עומד על 160 מיליארד דולר – כמחצית משווי המדד. המשקיעים הזרים אחראים לכמחצית מסך המסחר בבורסת הפיליפינים.

רווחי החברות בפיליפינים גדלו ב־8% בשנת 2015 והשנה הם צפויים לגדול ב־15% בזכות האצת הצמיחה הכלכלית. במרץ 2016, רשמו המניות בפיליפינים את העלייה החודשית הגדולה מזו חמש שנים – 9%. הראלי החזק העלה את מכפיל הרווח העתידי של המניות לרמה הגבוהה ביותר באסיה־פסיפיק, פרט לניו זילנד.

כיום הוא עומד על 17.7 לעומת הממוצע הרב־שנתי של 14.7 ולעומת המכפיל של 12.4 במדד MSCI Asia Pacific Index.

ארז ברית הוא מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל, ויוליה ויימן היא אנליסטית מאקרו לשווקים גלובליים

השורה התחתונה: השוק הפיליפיני עשוי להניב את התשואות הגבוהות באסיה בשל הנתונים הטובים והשיפור בסנטימנט המשקיעים כלפי שווקים מתפתחים

תגיות