אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סעודיה תקל על כניסת משקיעים זרים לבורסת ריאד צילום: אם סי טי

סעודיה תקל על כניסת משקיעים זרים לבורסת ריאד

במסגרת הרפורמה לגמילת המשק הסעודי מתלות בנפט עד 2030, הודיעה אתמול ריאד על הורדת סף הכניסה למשקיעים מוסדיים זרים מ־5 מיליארד דולר למיליארד דולר, והגדלת שיעור האחזקות המותר למשקיעים פרטיים מ־5% ל־10%

04.05.2016, 09:53 | דורון פסקין

ימים ספורים לאחר הודעת הרשויות בסעודיה על תוכנית חזון 2030 שנועדה לנתק את התלות של המשק הסעודי בהכנסות מנפט, הודיעה אתמול בורסת סעודיה (תדואל) על שורה של צעדים אסטרטגיים שמטרתם להגדיל את נפח ההשקעות הזרות.

הבורסה בריאד, ששווי המניות הנסחרות בה מגיע ל־411 מיליארד דולר, היא הבורסה הערבית הגדולה ביותר, אולם מעורבות המשקיעים הזרים בה מצומצמת. בשנה שעברה אמנם אישרה הרשות המנהלת את הבורסה השקעות זרות, אך הציבה שורה של מגבלות שהקשו עליה להפוך ליעד אטרקטיבי, וזאת למרות הפוטנציאל הגדול שגלום בה. לפיכך, שיעור ההשקעות הזרות עומד על 0.97% מכלל ההשקעות בבורסת סעודיה.

קראו עוד בכלכליסט

עם זאת, עתה, במסגרת תוכנית לעידוד השקעות זרות, תקל סעודיה על משקיעים מוסדיים זרים לקבל רישיון להשקיע ישירות בתדואל. במסגרת התוכנית יופחת סף הכניסה מבחינת שווי נכסים שמנהלת החברה הזרה, מ־5 מיליארד דולר למיליארד דולר. עם הכנסת שינוי זה לתוקף, יתאפשר למשקיעים זרים מוסדיים להחזיק עד 49% מחברה הנסחרת בבורסה, למעט חברות מסוימות, על פי שיקולי הרשויות בממלכה.

הנסיך מוחמד בן סלמאן והנשיא אובמה, בחודש שעבר בריאד, צילום: אם סי טי הנסיך מוחמד בן סלמאן והנשיא אובמה, בחודש שעבר בריאד | צילום: אם סי טי הנסיך מוחמד בן סלמאן והנשיא אובמה, בחודש שעבר בריאד, צילום: אם סי טי

עוד החליטה הבורסה הסעודית לאפשר למשקיעים פרטיים זרים להעלות את שיעור אחזקותיהם בחברות הנסחרות בבורסה מ־5% ל־10%. גם מחזור הסליקה יוארך ליומיים, מהלך שצפוי לסלול את דרכה של הבורסה למדד השווקים המתפתחים שאותו מפרסמת MSCI, חברת המדדים של מורגן סטנלי. התיקונים הללו צפויים להיכנס לתוקף עד אמצע 2017 וזאת כנראה הסיבה שההודעה עליהם לא עוררה עניין רב אצל המשקיעים. לקראת סוף המסחר איבד המדד הראשי של בורסת סעודיה יותר מ־0.9%.

יודגש כי השתתפות המשקיעים הזרים בהפרטה של המשק הסעודי היא מרכיב מרכזי בחזון 2030 שאותו חשף בשבוע שעבר שר ההגנה הסעודי ובנו של המלך, הנסיך מוחמד בן סלמאן. במוקד התוכנית, מכירת 5% מהבעלות על חברת הנפט הממשלתית הסעודית אראמקו, מהלך שצפוי להכניס לקופת הממלכה כ־120 מיליארד דולר.

אבל עד שסעודיה תוכל ליהנות מזרם ההשקעות, המציאות הכלכלית מוסיפה להיות מורכבת. השבוע הציתו מפוטרי חברת הבנייה הגדולה במדינה, בן לאדן, כמה אוטובוסים במהלך הפגנה סוערת שקיימו נגד ההנהלה.

קבוצת בן לאדן רשמה ירידה בהכנסות בעקבות הקפאת פרויקטים ממשלתיים, זאת נוכח הירידה בהכנסות שנגרמה בשל צניחת מחירי הנפט. החברה, שאותה הקים מייסד ארגון אל־קאעידה אוסמה בן לאדן, פיטרה בשנה החולפת כ־15 אלף עובדים, שהם 30% מכוח העבודה.

הכותב הנו מומחה לכלכלת מדינות המזה"ת

תגיות