אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אסור להפקיד בידי שר התיירות בלעדית את התשתית הלאומית לתיירות

אסור להפקיד בידי שר התיירות בלעדית את התשתית הלאומית לתיירות

בניית בתי מלון גדולים כאשר 20% מהשטח מיועד למגורים הוא רעיון סביר. האצת הבנייה לתיירות אסור שתוכרע רק על ידי שר התיירות

06.05.2016, 07:17 | אבי ביצור

ועדת הפנים של הכנסת התכנסה לדיון פגרה מיוחד כדי לדון בהצעת חוק חדשה שהגישו משרדי התיירות והאוצר, שלפיה מתקני תיירות יוכרו כתשתית לאומית, ולכן יידונו בוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל). על פי ההצעה, גם יזמים פרטיים בתחום התיירות והמלונאות יוכלו לקדם תוכניות במהירות באמצעות הוועדה, שבמקור הוקמה כדי לקדם תוכניות תשתית – ובלבד שיקבלו את אישור שר התיירות לכך. 20% מהשטח שאושר לבנייה במסגרת התכנית יוכלו לשמש למגורים במקום למלונאות.

החוק החדש מתווסף למהלכים קודמים שנקטה הממשלה בשנים קודמות (ווד"לים, וותמ"ל) שנועדו ליצור דרכים עוקפות למערכות התכנון הרגילות מנימוקי התייעלות וקיצור בירוקרטיות. אבל בעוד שההכרזה על מתחמי מגורים חדשים נעשית על ידי קבינט הדיור המונה תשעה שרים ועוד שישה מוזמנים קבועים בדרגת מנכ"לי משרדים ממשלתיים, הסמכות להכריז על מתחם מסויים כעל "תשתית תיירות לאומית" נמצאת בסמכותו של אדם אחד בלבד – שר התיירות. משרדי התיירות והאוצר מנמקים את המהלך בכך שבניית מלון בישראל אורכת עשר שנים וקיצור ההליכים יאפשר קידום מהלך הבנייה. מלבד זאת ההצעה כוללת בניית עד 20% למגורים בשטח המלון כדי לעודד את יזמות המלונאים ולהביא להקדמת זרימת ההכנסות מהמיזם המלונאי ומכאן להוזלת המימון. בנימוקי ההצעה מצוין שעירוב שימושים של מלונאות ומגורים במבנה מלונאי מקובל בעולם ואינו פוגע במרקם העדין המתקיים בין המיזם המלונאי לסביבה. ההגבלות לאישור שר התיירות נקבעו לפי הקריטריונים: רשתות בתי מלון שמעוניינות להקים מספר בתי מלון בפרישה גיאוגרפית, בית מלון בודד של יותר מ-500 חדרים או שני בתי מלון שכוללים יותר מ-300 חדרים יחדיו. בוועדת הפנים של הכנסת סבורים שיזמות בתחום המלונאות יקרה ושההחזר על ההשקעה מגיע רק כעבור 15-20 שנה. לכן הוחלט לאפשר תוספת של 20% מגורים מהלך שאמור לסייע להיתכנות כלכלית לפתיחת מלונות בישראל. לקראת סוף חודש מאי 2016 תוגש ההצעה להצבעה במליאת הכנסת.

שר התיירות יריב לוין, צילום: אלכס קולומויסקי שר התיירות יריב לוין | צילום: אלכס קולומויסקי שר התיירות יריב לוין, צילום: אלכס קולומויסקי

פגיעה אפשרית בנוף ובטבע

הרצון לעקוף בירוקרטיה ולנסות לקדם את ענף התיירות מובן. מה שאינו מובן האם יזם שיתחיל בבניית 20% מהפרויקט למגורים ובתי מלון, ישלים את בנייתו למרות שהחזר ההשקעה במלונאות לוקח שנים רבות? האם היזם יצטרך להפקיד ערבות ביצוע (ערבות קבלנית) לפיה יבנה מלון של 500 חדרים או שני בתי מלון של 300 חדרים ויותר לפני שיתחיל לבנות למגורים? החוק להאצת הבנייה לתיירות עלול לעודד עבירות של הון – שלטון מעבר לפגיעה אפשרית בנוף ובטבע. קשה לראות רשתות מלונאות מחו"ל שיכנסו לבניית מספר בתי מלון בפריסה גיאוגרפית או אפילו מלון של 500 חדרים במצב שבו קיימת ירידה בהיקף התיירות לישראל מחו"ל. גם אם ימצאו יזמים כאלה שישתוקקו ל-20% בנייה למגורים, ראוי שהתשתית הלאומית לתיירות לא תוכרע על ידי שר התיירות לבדו. לשר צריכים להצטרף שני שרים נוספים כמו השר לאיכות הסביבה ושר הבינוי והשיכון ומנכ"ל משרד הפנים כמשקיף. החלטה של שלושה תיתן לחוק יותר תוקף ותפחית חששות מצידם של ארגונים סביבתיים וחברתיים. העברת כוח לשר התיירות בלבד אינה מהלך רצוי במיוחד כשמותרת בנייה למגורים, ומדובר בבנייה כוללת בסכומי עתק.

ד"ר אבי ביצור, מרצה בכיר במרכז ללימודים אקדמיים אור-יהודה (מל"א)

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
תנו עצמאות למשרד התיירות לפתח את הענף- משרד האוצר תמיד יתערב
ענף התיירות בישראל נמצא בפיגור מתמשך כבר עשור לפחות בכל הקשור לבתי מלון לתיירות עממית. צריך לתת פוש למשרד התיירות לפתח רעיונות ולהקציב כספים לפני שגם תיירות צליינית או עממית תחדל להגיע לישראל.
עינת גוברין , י"ם  |  08.05.16
5.
היכן שמעורב נושא שקשור למגורים לא יתכן ששר התיירות יחליט לבדו
מדובר במגורי יוקרה בסביבה יקרה יחסית או יקרה מאוד ולכן החלטת שר בודד ספק אם יהיה לה תוקף חוקי. השר יכול וצריך להעלות רעיונות אבל האישור הסופי לפרוייקטים בהיקף כספי וסביבתי גדול צריכים להתקבל על ידי וועדת שרים.
זאב שרף , ת"א  |  08.05.16
3.
תשתית המלונות בישראל חייבת זריקת עידוד והשקעות
איני תומך ברעיון לתת אישורים לדירות בפרוייקטים של מלונאות כי בישראל הדבר לא נוסה בהיקף משמעותי ממנו ניתן להסיק מסקנות רציניות. אין ספק מנגד שתשתית המלונאות בארץ חייבת לעבור ריענון יסודי כולל בנייה מהירה של מלונות נוספים ולא בהכרח מלונות פאר. חשוב שבמקום לדבר משרד התיירות יגיש בזריזות תוכניות בניה ומימון ואז יזמים יתחילו לפעול ,אולי, לקדם בניית מלונות חדשים.
אהרון לוי- מלונאי , רעננה  |  06.05.16
2.
רצוי שהחלטות על בניית מלונות ענק בהשקעות גדולות יוחלטו בוועדה
אין לי ספק ששר התיירות רוצה לקדם את התיירות לישראל ובמסגרת זו בניית בתי מלון חדשים היא חלק מרצונו וזה דבר חיובי. אבל כשמדובר בהשקעות עצומות, במיוחד כשקיימת אופציה לבניה למגורים, הנושא צריך להיות מוכרע (במהירות) באמצעות וועדה של שלושה שרים שקשורים ישירות לנושא -שר הבינוי, השר לאיכות הסביבה, שר הפנים או נציג מטעמו.אליהם מצטרף כיו"ר שר התיירות כמובן.
ד"ר אילן אסף , ת"א  |  06.05.16
לכל התגובות