אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיטב דש: "דפוסי ההשקעה בשנים האחרונות יצרו עיוותים בשוק"

מיטב דש: "דפוסי ההשקעה בשנים האחרונות יצרו עיוותים בשוק"

לפי הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש, אלכס זבז'ינסקי, המחסור באלטרנטיבות השקעה בעקבות הריבית הנמוכה דחף כספים רבים אל שוק המניות וגרם לצניחה בהתאמה בין ביצועי המניות לתוצאות העסקיות

08.05.2016, 17:30 | אמיר רוזנבאום

"היעדר אלטרנטיבות השקעה בעקבות הריבית הנמוכה דחפו יותר ויותר כספים אל שוק המניות, וההשקעות במניות נעשו בצורה פחות סלקטיבית, כפי שבא לידי ביטוי בגידול מהיר במכשירי השקעה פאסיביים ולצניחה בהתאמה בין ביצועי המניות לתוצאות העסקיות", כך טוען אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש.

קראו עוד בכלכליסט

כפי שניתן לשער, התהליכים הללו יצרו עיוותים בשווקים. העדות הראשונה לכך הנה עלייה בקורלציה בין ביצועי המניות הבודדות במדד S&P500 לבין המדד עצמו. הקורלציה הממוצעת עלתה מכ-45% בשנים לפני המשבר עד לכ-65% בשנים אחרי.

עלייה בקורלציה בין ביצועי המניות לא אומרת שגם הביצועים העסקיים של החברות היו דומים. הקורלציה בין המניות לתוצאות העסקיות לפני המשבר הייתה גבוהה ביותר מפי-2 לעומת בשנים שאחריו. "למעשה, הביצועים היחסיים של המניות התנתקו מהפרמטרים הכלכליים", מסביר זבז'ינסקי.

קורלציה ממוצעת בין המניות במדד לבין המדד 500 S&P, מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז קורלציה ממוצעת בין המניות במדד לבין המדד 500 S&P | מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' קורלציה ממוצעת בין המניות במדד לבין המדד 500 S&P, מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז

פער בין מניות הדיווידנד ל-S&P 500

אחרי המשבר נפתח פער בין מדד מניות החברות שמחלקות דיווידנד לבין המדד הכללי S&P 500 כאשר הפער התרחב במיוחד לאחרונה.

לאור נטיית המשקיעים, החברות עשו מאמצים להגדיל את התשלומים לבעלי המניות ותוצאה מזה היא ששיעור מסך הרווח שמופנה לתשלומי הדיווידנד (Dividend payout ratio), עלה מאוד בשנים האחרונות ונמצא כמעט בשיא בארה"ב ובאירופה. זה הפך את מניות הדיווידנד המסוימות ליקרות מדי.

מניות הדיוודנד לעומת 500 S&P, מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז מניות הדיוודנד לעומת 500 S&P | מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז' מניות הדיוודנד לעומת 500 S&P, מקור: Bloomberg, מיטב דש ברוקראז

בשנים שלפני המשבר חברות עם תשלומי הדיווידנד הגבוהים נסחרו במכפיל נמוך יותר לעומת החברות עם תשלומי הדיווידנד הנמוכים יחסית. אולם, התמונה התהפכה אחרי המשבר והמשקיעים נהרו למניות שמחלקות דיווידנדים "שמנים" ויקרו אותן מאוד.

מצב זה מצביע על עלייה בסיכון מניות הדיווידנד אם וכאשר יחול שינוי בנסיבות הכלכליות כגון עליית הריבית או ירידות משמעותיות בשוקי המניות. מניות הדיווידנד, במיוחד של החברות "שהתאמצו" כדי להגדיל את התשלומים על חשבון עלייה בסיכון הפיננסי, עלולות לסבול קשה במיוחד אילו הכספים יתחילו לצאת מהאפיקים " האופנתיים" סיכם.

"הסנטימנט בשווקים הפיננסיים די שלילי"

בסקירתו השבועית מנתח זבז'ינסקי את הסנטימנט בשווקים שלטענתו נמצא במעגל החוזר על עצמו בשנים האחרונות בו הם מושפעים מהאינטראקציה בין תפיסת המצב הכלכלי לבין התגובה הצפויה של הבנקים המרכזיים לאותו המצב, כפי שמתואר בתרשים מטה.

המצב הכלכלי המצב הכלכלי המצב הכלכלי

ז'בזנסקי טוען שאנו נמצאים כיום קרוב לרבע התחתון הימני של הגלגל המצויר, מצב בו המשקיעים כבר "מיצו" את "שלב השמחה" מההערכה שהריבית בארה"ב לא תעלה כל כך מהר ועברו להיות מודאגים ממצב הכלכלה האמריקאית ומהבעיות האחרות. יחד עם זאת, הבעיות הללו עדיין לא מספיק גדולות כדי ה-FED יתהפך ויתחיל שוב בפעולות הרחבה מוניטארית שימשכו את השווקים.

גם שוק האג"ח נמצא בשווי משקל לא יציב בין האופציה שהעלאת ריבית ה-FED תידחה לתקופה מאוחרת ואף לאפשרות להיפוך במדיניות הבנק המרכזי לבין חזרה לתוואי יציב של שתיים או יותר העלאות הריבית.

סנטימנט בשווקים סנטימנט בשווקים סנטימנט בשווקים

זבז'ינסקי מסכם שחוסר הבהירות לגבי הכוחות שיניעו את השווקים בעתיד הקרוב בא לידי ביטוי במדד סנטימנט המשקיעים המתפרסם בארה"ב. משקל המשקיעים "הדוביים" וה"שוריים" יחד נמצא באחת הרמות הנמוכות ביותר בחמש השנים האחרונות, כאשר יש יתרון קל ל"דובים" משמע שהמשקיעים פשוט יושבים על הגדר.

תגיות