אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה מסתתר מאחורי הפירוק של מעריכת השווי ליהלומים צילום: עמית שעל, אוראל כהן

מה מסתתר מאחורי הפירוק של מעריכת השווי ליהלומים

המפרקת של מעריכת השווי ליהלומים יורוג'ם חושדת שהמנכ"ל ביצע מעשים פסולים. נציג מייסד החברה המנוח: המנכ"ל זייף הערכות שווי ופגע אנושות ביורוג'ם. המנכ"ל בתגובה: סכסוך עסקי ותו לא

09.05.2016, 08:43 | זוהר שחר לוי

במקביל לפרשת המעילה בבורסה ליהלומים, מתנהל במחוזי בתל אביב בימים אלו הליך פירוק של אחת ממעריכות השווי המוכרות ביותר ליהלומים – חברת אי.ג'י.אל מעבדות יורוג'ם (ישראל). בפברואר לפני שנה ביקש עו"ד יואב נרי מנהל העיזבון של ג'י מרג'יל שייסד את החברה, לפרק את יורוג'ם.

קראו עוד בכלכליסט

מרג'יל נפטר ב־2012, ולפי מנהל העיזבון, גילה לפני מותו שתחת אחריותו של מנכ"ל החברה, גיא בנאמו, שגם מחזיק ב־30% ממניותיה, ביצעה החברה מעשי מרמה והערכות שווי שגויות שפגעו קשות במוניטין של יורוג'ם. השופט איתן אורנשטיין נענה ומינה את עו"ד חיות גרינברג שייצגה את העובדים למנהלת המיוחדת של החברה.

ממצאים קשים

במסגרת תפקידה כמפרקת, הקימה עו"ד גרינברג צוות חקירה שבדק את נסיבות קריסת החברה והגיע למסקנות קשות: "עולים חשדות להתנהלות פסולה של בנאמו ושל קרובת משפחתו שהועסקה בחברה לשעבר עובר לעיתוי קריסת החברה". ממצאי החקירה, לפי המנהלת המיוחדת, העלו כי בתקופת פועלו של בנאמו כדירקטור יחיד בחברה ומנהלה הכללי, הוא גרף לכיסו סכומי עתק באמצעות תשלום הפרשי שכר, בונוסים והפרשות לקופות גמל וביטוחי מנהלים. כך עלה כי בנאמו העסיק את קרובת משפחתו בתפקידים שונים בלתי מוגדרים, בחלקיות משרה בשכר החורג מ"כל אמות מידה לרבות אלו שהיו נהוגות בחברה". שכרה עמד על 32 אלף שקל לחודש במשרה חלקית של 40%.

פרק נוסף בדו"ח של גרינברג מתייחס לרכישת אבני מחקר ומכירתם בשווי נמוך. לפי הבדיקה, סמוך לסיום העסקתו של בנאמו הוא מכר יהלומים שרכשה החברה ושימשו אותה בעיסוקיה תמורת כ־27 אלף דולר למרות שאלה היו שווים לפי הדו"ח יותר מ־218 אלף דולר. דו"ח גרינברג קובע שבנאמו גרם בפעולותיו נזקים לחברה בשיעור מצטבר של 12-17 מיליון שקל.

עד כה לא הוגש דו"ח חקירה בנוגע להערכות השווי שניתנו על ידי החברה והאם אכן ניתנו הערכות שגויות ליהלומים במאות אלפי שקלים כפי שטוען מנהל העיזבון של מרג'יל.

מרג'יל המנוח, אזרח בלגיה, ייסד רשת מעבדות בינלאומית לבדיקה ודירוג של יהלומים ואבני חן תחת סימן המסחר יורוג'ם. מרג'יל העניק זיכיונות למעבדות בארץ ובחו"ל לשימוש בסימן יורוג'ם. 70% מהחברה שייכת למרג'יל או לעיזבונו ואת היתרה הוא העביר לגיא בנאמו שניהל את החברה.

מנהל העיזבון טען שבנאמו "עשה בחברה כבשלו תוך התעלמות מופגנת מבעל מניות הרוב בחברה, העיזבון, ומכל נורמה של התנהגות והוגנות מסחרית או בכלל, באופן שהביא את החברה לסוף דרכה". לפי עו"ד נרי, מרג'יל גילה בטרם נפטר כי החברה מנוהלת על ידי בנאמו בדרכי מרמה ו"תוך שזה עושה ניצול ציני ופסול במעמדו כמנכ"ל החברה וכדירקטור היחיד בה ובעל זכות החתימה בחברה, לצורך גזל נכסיה של החברה ושל בעל מניות הרוב".

עו"ד חיות גרינברג והשופט איתן אורנשטיין. סכסוך עסקי רגיל או מרמה חמורה, צילום: עמית שעל, אוראל כהן עו"ד חיות גרינברג והשופט איתן אורנשטיין. סכסוך עסקי רגיל או מרמה חמורה | צילום: עמית שעל, אוראל כהן עו"ד חיות גרינברג והשופט איתן אורנשטיין. סכסוך עסקי רגיל או מרמה חמורה, צילום: עמית שעל, אוראל כהן

לפי נרי, באמצע 2014 נתבעה החברה בארה"ב על ידי לקוחות שטענו שקנו אבנים עם תיעוד של יורוג'ם שהתגלה ככוזב. "בין השאר תביעה אחת עסקה בתעודה שתיארה אבן בשווי 135 אלף דולר בעוד שהאבן היתה שווה 22.5 אלף דולר בלבד". זמן קצר לאחר מכן פרסם מרטין רפפורט, בעל אתר מכירה אינטרנטי בינלאומי המחזיק בידע ומעמד נכבד בשוק היהלומים בעולם, כי הוא מפסיק להסתמך על תעודות יורוג'ם באתר שלו. הפרסום של רפפורט הוביל לצניחה דרסטית בפעילות החברה. בשיחות עם "כלכליסט" אומרים מקורבי בנאמו שבקשת הפירוק נשענת על סכסוך עסקי בינו לבין יורשי מרג'יל. ביחס לטענות על הערכות שווי שגויות, מבהירים המקורבים שטענות אלו לא הוכחו מעולם.

"תמונה חלקית בלבד"

עו"ד זיו עירוני המייצג את גיא בנאמו מסר בתגובה כי "מדובר בסכסוך עסקי שהחל ב־2014 עם מות שותפו של גיא בנאמו, גי מרג'יל ז"ל. חלק ניכר מהטענות שהועלו בבקשת הפירוק או על ידי עו"ד גרינברג כלל לא הועלו לדיון. עו"ד גרינברג הציגה תמונה חלקית לבית המשפט. טענה נוספת של משיכות כספים בלתי חוקית נסמכת על דו"חות חלקיים ועל 'הנחות' שונות שהניחה עו"ד גרינברג שתופרכנה בדיון המשפטי".

תגיות