אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעלי נחלות במושבים יוכלו לבנות יחידה שלישית תמורת ל-33% משווי הקרקע צילום: אלעד גרשגורן

בעלי נחלות במושבים יוכלו לבנות יחידה שלישית תמורת ל-33% משווי הקרקע

מדובר בהפחתה דרמטית בדמי ההיוון הנדרשים בתמורה לבנייה, שעמדו בעבר על 90% משווי הקרקע. בחינת ההליך התעכבה במשך 7 שנים, למרות דעת הדרגים המקצועיים כי עיבוי בתוך המושב עדיף מאשר הרחבה הפוגעת בשטחים פתוחים

10.05.2016, 14:08 | אביב גוטר

בעלי נחלות במושבים יוכלו לבנות יחידת דיור שלישית בנחלתם, בתמורה לתשלום שווה ערך ל-33% משווי הקרקע עליה תיבנה היחידה, כך הוחלט בדיון שנערך היום (ג') במועצה הארצית לתכנון ובנייה במסגרת עדכון תמ"א 35. 

קראו עוד בכלכליסט

בתמ"א 35, תכנית מתאר ארצית שנועדה להגדיר את מדיניות התכנון ופריסת היישובים בישראל, נקבע רף מקסימלי לבניית יחידות דיור במושבים הממוקמים במרכז הארץ. על מנת לבנות יחידה שלישית נדרשו בעלי הנחלות לשלם לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) דמי היוון בסכום שווה ערך ל-90% משווי הקרקע, מה שיצר לטענת תנועת המושבים חסם לבניית בית שלישי בנחלתם. כאמור, היום הוחלט כי הסכום יופחת ל-33% משווי הקרקע.

הליך בחינת עדכון תמ"א 35, ובכללו נושא היחידה השלישית בנחלה, נמשך למעלה מ-7 שנים, במהלכן נבחנו עמדותיהם של תנועות ההתיישבות, מרכז המועצות האזוריות, פורום 15 הערים העצמאיות וגורמים רלוונטיים נוספים ונגד ההחלטה אף הוגשה עתירה לבג"ץ על ידי פורום הקרקעות לצדק חלוקתי .

הרחבה במושב הבונים. התרת החסם בבניית היחידה השלישית, צילום: אלעד גרשגורן הרחבה במושב הבונים. התרת החסם בבניית היחידה השלישית | צילום: אלעד גרשגורן הרחבה במושב הבונים. התרת החסם בבניית היחידה השלישית, צילום: אלעד גרשגורן

בשנת 2013 המליצה הולנת"ע (הוועדה לנושאים תכנונים עקרוניים) לאשר את היחידה השלישית בראש הנחלה במושב (עד 2.5 דונם). אולם שר הפנים לשעבר גדעון סער הביע התנגדות שבעקבותיה הנושא הוקפא, אף על פי שהדרגים המקצועיים סברו כי אין מניעה תכנונית לאישור בניית היחידה השלישית וכי עיבוי בתוך המושב עדיף מאשר הרחבה הפוגעת בשטחים פתוחים.

עו"ד עמית יפרח, יו"ר אגף קרקעות ואגו"ש של תנועת המושבים: "החלטת המועצה הארצית היום לאשר סופית את המלצת הולנת"ע ובכך לאפשר את היחידה השלישית במושבים, נותנת משקל ראוי לכל היתרונות התכנוניים, הלאומיים והסביבתיים התומכים במתן אפשרות לבניית יחידה שלישית בנחלה. המועצה הארצית לתכנון ובניה בהחלטתה היום לא נכנעה להשפעתם של גופים אינטרסנטיים ששוב ושוב מאיימים בסכנת הפרבור שלכאורה תגרם כתוצאה מאפשרות בניית היחידה השלישית, אף על פי שטענה זו כבר נדחתה – הן על ידי בית המשפט הגבוה לצדק במסגרת בג"צ פורום 15 הערים והן על ידי כל הגורמים המקצועיים שבחנו סוגיה זו."

מנגד, עו"ד רויטל ברילנשטיין מפורום הקרקעות לצדק חלוקתי ציינה כי: "האפשרות לבנות יחידה שלישית בנחלה מטיבה באופן בלתי סביר עם קבוצה מצומצמת בחברה הישראלית. בעוד הציבור בישראל מתקשה לרכוש דירה אחת בשל המחירים הגבוהים, מקבל מגזר המושבים, כולל המושבים האמידים במרכז הארץ, מתנה יקרת ערך מהמדינה לבנות 3 יחידות דיור בתשלומים נמוכים במיוחד לקופה הציבורית."

תגיות

52 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

52.
מה ההבדל בין קרקע הרשומה כ"פרטית" לבין קרקע הרשומה כ"מינהל" ששולם על שתיהן אותו סכום?
הסבים שלי הקימו לפני קום המדינה את המושב בו נולדתי, וזאת בתקופה שאף אחד לא רצה לגור כאן בגלל כנופיות של ערבים שהיו תוקפים כאן בלילות את התושבים. הם לא קיבלו את הקרקע, אלא רכשו אותה בכסף מלא. הם יכלו לרכוש קרקע בעיר השכנה בעלות של פחות ממחצית ממה ששלמו כאן במושב, אבל רצו לגור יחד כקהילה שבאה יחד מאירופה בחלוצים להפריח ולבנות את הארץ. אף אחד לא נתן להם מתנות! הם עבדו ושילמו ממיטב כספם. בשנות החמישים הוקם הגוף המוסאב הזה שנקרא מנהל מקרקעי ישראל שמטרתו המוצהרת היתה לשמור את הקרקע "בידי יהודים" שלא יאפשר למכור את הקרקע לאיזה שייח סעודי או אפילו למי שאינם אזרחי המדינה ואף לערביי ישראל (מה שהיום לא מחזיק מים כמובן). באו נציגי המינהל והחתימו את הסבים שלי ושל אחרים במושבים על מסמך שבעצם מעביר ללא כל תמורה, את הקרקע לבעלות המדינה ויוצר את הפיקציה הזו שהם "חוכרים" אותה - זו היתה הונאה אדירה של המדינה את דור המייסדים של המושבים שקמו לפני קום המדינה וחתמו בלי לחשוב, בלי לשאול - רק בגלל שהיו ציונים, ובכך פגעו בלי שידעו על כך בדור העתיד לש משפחתם, שלמענו עבדו כל כך קשה. ועכשיו באים כל הצדקנים למיניהם ורוצים להמשיך לגזול את הצאצאים של אותם מקימי המדינה. זה שאני גר במושב במרכז הארץ, לא אומר שאני מליונר. אני אוהב את המקום כי בו גדלתי, ואני לא יכול לבנות בית שהייתי יכול לבנות בלי לשאול ולהתחשבן עם אף אחד, לו היה סבי רוכש אדמה בחצי מחיר בעיר השכנה... כרגע אני "עבריין" שגר בלול ששיפצתי כדי שיהיה לי היכן לגור. המינהל מאיים עלינו בתביעות ונותן קנסות, ממרר את חיינו. זו לא החלקה החקלאית שלנו - זו חלקת המגורים. אין לי את הסכומים שהמינהל רוצה שאשלם לו כדי שאוכל לבנות בית באופן חוקי - תבינו, אני בעצם צריך לרכוש מהמדינה את הקרקע שהיא שלי! קרקע שכבר נרכשה בעבר על ידי משפחתי. ולמה זה קורה? רק בגלל שהמדינה סידרה את סבא שלי וגזלה ממנו במרמה את הבעלות על הקרקע... מדברים על כך שישנה חלוקה לא שוויונית - מה הקשר? רכשנו את הקרקע בדיוק כמו כל בעל קרקע אחר. רק מה מישהו החליט שלמרות שרכשנו אותה - היא לא שלנו... רק למען הדיון בעניין אותו כביכול "צדק" - למה שלא יבואו למי שרכש דירה או כמה דירות לפני עשר - עשרים שנה בדימונה בעלות של 20-30 אלף ש"ח לדירה שהיום שווה יותר מ- 400 אלף ש"ח ויגידו לו שיחזיר את הדירה או הדירות שרכש? כאן רכשו קרקע לפני כמעט 100 שנה! אז על מה אתם מדברים בדיוק?..... איפה הגזלה על ידי בני המושבים? הגזלה היא בדיוק הפוכה! המדינה היא זו שגזלה את בני אותם מושבים שקמו לפני קום המדינה וממשיכה להתעמר בהם ולעשוק אותם על ידי הגוף הארכאי, המיותר והיקר לתפעול הזה שנקרא מנהל מקרקעי ישראל...
בן ממשיך שלא נותנים לו להמשיך... , לול שהוסב למגורים מרכז הארץ  |  15.05.16
49.
מבלי לגרוע מתרומתם של בני המושבים-קיבוצים, צריך לזכור שגם בני הערים
תרמו רבות למדינה...למשל אבי ז"ל היה לוחם באחת המחתרות, ויליד ת"א. נפצע רבות בגופו ונפשו ושרד רדיפות של הבריטים והלשנות של המפאיניקים (=אנשי הפלמ"ח). אך בשונה מבני המושבים-קיבוצים לא קיבל כלום עבור תרומתו האדירה למדינה. חי בשכונת שיקום בדירה של 45 מ"ר עם אימי, והתקיימו בקושי. עכשיו, לא נראה צודק שבני המושבים-קיבוצים מקבלים אדמות בחינם, ובמקום לעבד אותן משכירים אותם. ועוד מרוויחים "נחלות" אדמה לבנות בתים. כמו לדוגמא במושב "גימזו", אנשים קיבלו אדמות בשנות ה50-60, לא תרמו למדינה אחוז קטן ממה שאנשים כמו אבי וחייליו תרמו, ואנו כילדיהם לא קיבלנו שום דבר וגם לא ציפינו לקבל, ולעמת זאת, העולים שעלו למושב בשנות ה50, מסודרים מבחינה כלכלית בצורה שאינה צודקת הרבה יותר ממה שאי פעם נוכל לחלום. האם זהו שיוויון? או צדק? האם מישהו יכול לומר שאבי וחייליו תרמו פחות מבני הקיבוצים והמושבים? לצערי במדינה כמו שלנו התרגלנו שאין צדק ובטח לא שיוויון, אני מתפלל שבקרוב יהיה שינוי אמיתי ושורשי. בני המושבים חיים ברמת חיים כה גבוהה, שאין כמעט ולו אחד שאין לו רכב לכל ילד, וכמובן הטרקטורון היקר בחניה שאיתו "הבן ממשיך" נוהג ומרעיש בפראות. כן, ככה נראית שחיתות. לכל עמך ישראל "הפשוטים ונרגילים" אלה שאין להם מייצג בשילטון-שבת שלום.
יוסף לוינגר , לוד  |  13.05.16
לכל התגובות